Smådjursmarknad och vårmarknad

Hej

Det är verkligen svårt på vardagar för mig att hinna sätta mig och få till tiden till att göra blogginlägg med kvalité. Det är inte bara att haspa iväg ett tycker inte jag. Det har varit dagar med jättfint väder och på jobbet är vi ute mestadels. Det kommer regndagar och då behöver vi vara inne mera så man får passa på när dessa perioder kommer. Jag kör även på med mina powerwalks och jogginrundor och den här veckan har jag haft min kollega Annica med mig en kväll och Bellis har varit med mig två kvällar och cyklat med då jag raskat på. Vi har allt haft lite för oss som jag tänkte jag skulle berätta lite om.

Nu kör vi, häng med !

Smådjurs och växtmarknad

I veckan fick jag en hint om att det var en smådjurs och växtmarknad en liten bit från oss på ett ställe som heter Lisasgården. Där har vi aldrig varit innan så det lockade lite att åka dit för att komma ut på något i det fina vädret. Vi visste ingenting om gården så det var med nyfikenhet vi åkte dit. Det var ju såkklart också spännande för Bellis att åka dit eftersom de skulle ha smådjur till försäljning och då lockade ju helst kaninerna att få titta och klappa på. På lisagården har de också försäljning i deras köttbod. Gården är en EKO-gård och som har eget slakteri. Malin som är grundare till gården tror på att man kan skapa bättre grunder och förutsättningar genom växter, natur och sin egen kunskap för att skapa ett hållbart samhälle. Malin håller även kurser och evenemang, så är man intresserad av det får man kika in på deras hemsida.

När vi väl kom fram efter en känsla av att åka runt i perferin så möttes man direkt av många bilar parkerade där på en större parkering. Man såg ju då att besökarna lockades av att besöka deras egen köttbod eller för att åka dit och hämta sina ägg. Malin, eller Lisasgården erbjuder också möjligheten att få färskproducerade ägg från egna hönor på gården. Det är alltid lite speciell doft vid sådana här ställen där de har slakteri och bondgård m,m. När man sedan gick lite längre bort så låg växt och smådjursmarknaden där. Det var ingen stor marknad med det var flera stycken som sålde växter och djur. De djur som vi såg i alla fall var höns, kaniner, marsvin och hamstrar. Dagen till ära så kunde man även få färskgräddade våfflor som gräddades i en av ladubyggnaderna där.

Vi köpte med oss litegrann både kött och växter. Bellis hade mer än gärna köpt med sig två kaninungar hem och hon var så taggad på det. Det var inte aktuellt utan hon fick i stället lyfta upp och klappa dem. Det var flera små kaninbäbisar där som hon blev kär i. Hann tyvärr inte fota då hon höll i kaninerna, jag var ju tvungen att vara med så att kaninerna inte smet typ.

Planteringar på vår balkong

Jag gick runt flera gånger för att titta vilka växter de hade och jag fastnade tillslut för två växter som var så fina. Jag valde att köpa av dem som inte blommat än just för att kunna plantera om dem i våra krukor och för att det är roligt att se dem växa på sig nu. Det var nya växtsorter för mig, inte nya på det viset att jag aldrig hört om dem, men nya som vi aldrig haft.

Som rosor och AKLEJA

Ena planteringsväxten vi valde var Akleja för krukplantering och det är en jättevacker blomma. Enligt henne vi köpte av är det en lättskött växt som har flerfärgade blommor och växer i grupp. Blomman trivs både i krukväxt och även i jord i trädgården. Juni och juli är tiden för Akleja, så nu är det bara att vänta och se och hoppas att de kommer trivas hemma hos oss.

Andra blomman vi valde – Löjtnantshjärta

Här har vi också en växt som trivs både i kruka och är en klassisk trädgårdsväxt som man ofta känner igen från trädgtårdar. Har man dem i kruka så ska man hålla jorden fuktig och se till att blomman står lite mer i skyddat halvskuggigt område. Namnet kommer ifrån att blommorna har hjärtformade rosa blommor på båda stjälkar.

Insektshotell i träslöjden

I slöjden har vår stora och duktiga tös gjort ett insektshotell och det blev verkligen jättefint. Ett insektshotell ska placeras i ett skyddat läge, gärna tillsammans med växter. Placera det gärna lågt också runt 1 till 1,5 m från marken. Precis så har vi gjort som ni ser och nu hoppas vi på att det kommer checka in lite insekter där som vi kan kika på. Insekterna använder hoteller från tidig vår till höst som skydd eller som ett sätt att undkomma kylan. Ett tips är att placera så det ligger på lite morgonsol, men att det annars kan vara i skydd från solen. Tror att vi har placerat det toppenbra och nu är det bara att vänta och se.

Vårmarknad på skolan

I början av veckan hade Bellis skola vårmarknad som de har planerat för under en längre tid. Bellis klass hade ansiktsmålning och straffsparkar. Bellis fick rita loss på flera stycken, och då bland annat på pappa sin. På marknaden fanns även loppis, växtförsäljning, chokladhjul, popcornförsäljning och mycket mer som jag faktiskt glömt bort nu. De sålde även våfflor och hamburgare att äta. En lyckad kväll med fint väder och glada barn och stolta föräldrar. Barnen har samlat in pengar förrut och innan skolavslutningen ska de åka på en utflykt med klassen för att besöka Sciencecenter i Borlänge. Barnen och då såklart Bellis är jätteglada för det. Tänk att vår tös börjar i 4:an i höst, hon har blivit så stor.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

✓ HÄR FÖREKOMMER INTE MOBBING

Jag väljer att radera olämpliga kommentarer. Här är det god ton som gäller. Det är ingen som vill ha elaka kommentarer. Var mot andra som du själv vill bli behandlad. Det vinner du på i längden. Kom ihåg att ni sparar era ip-nummer och jag tar mig rätten att blockera dem om jag behöver. Visa respekt med och mot varandra, det ska man också kunna kräva!

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

5 reaktioner till “Smådjursmarknad och vårmarknad

 1. Det är verkligen inte lätt att få iväg blogginlägg alla gånger. Själv kör jag mycket med att fördatera inlägg när jag vet att tiden inte kommer att räcka till att blogga så mycket som jag skulle önska.

  Gilla

 2. Förstår dig precis, hinner liksom inte heller blogga just nu. Konstigt ändå, med något jag gjort i så många år och så plötsligt nu får jag inte ihop det om dagarna. Men så är väl livet. Och när jag kikar tillbaka i min blogg har jag perioder då jag bloggat lite mindre och så får det vara. Vet att sommaren brukar bli ganska mager när det kommer till inlägg men försöker se det positivt, att jag är mer utomhus och gör annat 🙂
  Vilket fint insektshotell! Kul när barnen gör saker som faktiskt är användbara! Hoppas ni får några gäster 🙂

  Gilla

 3. Förstår dig. Just nu jobbar jag eller tränar. Allt bara rullar på. Härlig marknad ni var på. Sådant gillar jag. Härligt att vädret har blivit så bra så man kan vara ute på ett helt annat sätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.