Julen kostar på med kalorier

Julen är den tid på året som man kan se mer avslappnat på maten och faktiskt känna att man tänker bort kalorier, Points, dieter och träning just för en dag eller en helg. Jag själv har också gjort det och känner inte dåligt samvete för det och låter det vara så. Idag på juldagen åt vi rester till lunch men lättsammare nu på kvällen. Jag har gått min vanliga motionsrunda på 1 timma och tänker inte äta mer julmat nu mer resten av veckan som kommer.

Tänkte skriva om en vad en dags måltider skulle kunna se ut med sunda inslag som du faktiskt skulle tycka var gott och må bra av på köpet också. För hur väl man än äter julmaten och man får unna sig den så får i alla fall alltid jag sämre mage och mår lite dåligt ett par dagar efteråt.

Frukost – Pärongröt

Havregrynsgröt är ett bra komplement på morgonen som håller en stadigt mätt och man kan hålla sig fram till lunchen i bästa fall. Jag tänkte tipsa om en havregrynsgröt med päron som vi kallar pärongröt

1 portioner = Hela receptet
Points = per portion
5

Ingredienser

 • Päron 1 st
 • Havregryn 4 msk
 • Mjölk 0,5% 2 dl
 • Kanel 1 tsk, efter smak

Instruktioner

Riv päronet. Lägg päron, havregryn och mjölk i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 5-7 minuter, smaka av med kanel.

Anteckning

Den här gröten funkar lika bra med äpple, blåbär eller hallon.

/ Receptkälla Pärongröt Viktväktarna

Lunch – Marockansk kycklingpanna

En mättande och sund lunch med goda smaker. Perfekt att lägga till som en lunchrätt för att hålla sig mätt och belåten fram tills nästa mål. Fikon tillsammans med marinerad kyckling, mums va?!

4 portioner = Hela receptet
Points = per portion
5

Ingredienser

 • Kycklingbröstfilé 350 g
 • Citron 1 st
 • Rapsolja 4 tsk
 • Koriander ¼ tsk
 • Chilipeppar ¼ tsk
 • Spiskummin ¼ tsk
 • Paprika 3 st, gärna olika färg
 • Fikon, färska 6 st
 • Couscous, okokt 2 dl
 • Grönsaksbuljong 3 dl

Instruktioner

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och krydda med salt och peppar. Blanda samman 1 tsk rivet citronskal, 1 tsk citronsaft, 2 tsk olja och kryddor i en plastpåse. Lägg i kycklingbitarna och låt det marinera ca 30 min. Kärna ur paprikan och dela i mindre bitar och fikon i mindre klyftor. Koka couscous i grönsaksbuljong. Stek kycklingbitarna i 2 tsk olja. Blanda kyckling, paprika och fikon med couscous. Krydda med salt och peppar och toppa gärna med färsk persilja eller koriander.

/ Receptkälla Marockansk kycklingpanna – Viktväktarna

Mellanmål – Havrepannkakor till mellanmål

Här har vi ett gott mellanmål där vi byter ut mjölet mot havregryn och skapar då havrepannkakor. Mjölken byter vi ut mot mineralvatten. Gott både som frukost eller mellanmål. Slinker ner gott i magen och mättar inför kommande middag på kvällen.

1 portioner = Hela receptet
Points = per portion
4

Ingredienser

 • Ägg 1 st
 • Havregryn 3 msk
 • Mineralvatten 1 msk
 • Salt 1½ krm
 • Äggvita 1 st
 • Margarin flytande 80% 1 tsk
 • Sylt 1 msk
 • Körsbär 1 dl

Instruktioner

Separera äggulan och vitan. Vispa ihop äggula, havregryn, mineralvatten och salt. Vispa äggvitorna hårda och vänd ner i smeten. Stek pannkakorna i margarin. Servera med sylt och färska bär.

Anteckning

De här pannkakorna är lika goda kalla! Tips: Använd äpple eller blåbär istället för körsbär.

Receptkälla – Havrepannkakor – Viktväktarna

Middag – Biff med pasta och grönsaksröra

Här har du en middag som är mycket god och även är snabbt tillagat. Hur härligt låter inte det? Gott kryddad biff tillsammans med lyxig pasta och goda grönsaker som en komplett rätt.

1 portioner = Hela receptet
Points = per portion
11

Ingredienser

 • Lök ½ st, gul/gula
 • Margarin flytande 80% 1 tsk
 • Paprika ½ st
 • Cocktailtomater 4 st
 • Sockerärter 1 dl
 • Ryggbiff nöt 125 g
 • Salt 1 krm
 • Peppar 1 krm
 • Fraiche 5% 1 dl
 • Pasta 100% fullkorn, kokt (typ penne) 1½ dl
 • Pastakrydda 1 tsk

Instruktioner

Stek skivad lök i 1/2 tsk margarin. Tillsätt lite vatten. Strimla paprika, halvera tomater och skär sockerärter i mindre bitar. Lägg ner i löken. Krydda med salt och peppar, låt allt bli varmt. Krydda köttet med salt och peppar, stek i resterande margarin. Blanda pastan med fraiche, krydda med pastakrydda. Servera till biffen och grönsaksröran

/ Receptkälla Biff med pasta och grönsaksröra

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Jag har fått godkänt av Viktväktarna att använda deras recept

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

3 reaktioner till “Julen kostar på med kalorier

 1. Julmat i all ära men jag är inte så mycket för det – gör mig blir det potatis, brysselkål, gravad lax och ägghalvor – sen har jag fått nog av julmaten 😂 Däremot är vi lite sugna på att göra kalkon nu i mellandagarna istället – känns dels nyttigare – men också väldigt gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s