Saffransknutar med vit choklad

Till jul bakar vi ju gott och så även gör jag det. Saffran är något man kan ha i många bakverk och tillsammans med vit choklad gifter det sig väldigt gott. Här har ni ett recept på jättegoda saffransknutar med vit choklad.

Smaklig spis på julbordet ツ

Du behöver

 • 50 g jäst
 • 100 g smör eller margarin
 • 5 dl mjölk
 • 2 st saffran kuvert
 • 1 st sockerbit
 • 0.5 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 dl pinjenötter

Vid servering:

florsocker eller något annat du tycker passar

Gör så här

Sätt ugnen på Ugn: 225°. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, salt, socker och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör, socker och vaniljsocker. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Strö över hackad choklad och pinjenötter. Vik degen dubbel och skär den i 1 1/2 cm breda remsor. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

Grädda i 10–12 minuter. Sikta exempelvis över florsocker vid servering eller garnera med mandelflarn.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

7 reaktioner till “Saffransknutar med vit choklad

 1. Åååh så gott! Jag har aldrig någonsin bakat något med saffran, jag brukar be mamma om en påse när hon bakar för jag älskar ju de =) hon brukar göra lussekatter eller gifflar med choklad I mitten =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s