Inför Skolstart – Var smart men lyhörd!

Hej

Nu börjar skolan, för vissa är det bästa stunden efter sommarlovet när allt drar i gång igen och man får träffa sina skolkompisar som man inte träffat på hela sommaren. För vissa barn är det tyvärr förknippat med ångest och de måste försöka hantera sin vardag igen att vara i skolan som de inte vill vara i. Skolklimatet har blivit mycket tuffare idag än det var när man själv gick i skolan. Det märker man bara man hämtar och lämnar på skolan vilken hårdhänt lek, vilka fula ord de använder och vilket högljutt och tufft klimat de måste tampas med. Som mamma är det alltid en oro som finns där att något ska påverka våran tös som gör att hon kommer ha jobbiga dagar i skolan

Inför skolstart, vad behöver man?!

Det är ändå trots allt obligatoriskt att gå i skola och för att hjälpa barnen så får man pusha dem så mycket man kan hemma. Händer något tar man upp det med skolan direkt, det är det man kan göra. För att prata om annat inför skolstart så är det vissa saker man kanske måste se över vad som behövs inför skolstarten. Barnen växer mer på sommaren också och det har vi märkt varje sommar att kläderna helt plötsligt är för korta i ärmar och ben när hösten kommer.

Vad kan man tänkas behöva inför skolstart?!

Ge inte för mycket utrymme, var ett steg före!

När man börjar efter sommaren varierar ju oftast vädret och det kan bli både varma och kalla dagar. Därför är det bra att vara förberedd på det och gardera sig. Smart är att handla höst och vinterkläder på sommaren på webshoppar för de brukar faktiskt vara på REA då på de dyrare märkeskläderna. Dock kan det vara fjolårets modell eller färg, men vad spelar det för roll?! Känns kanske mindre roligt att köpa vinterkläder på sommaren och lägga pengar på det då. Jag gjorde så en sommar och sparade minst 1000kr på det. Numera får jag inte välja längre, hon är väldigt bestämd på sin smak och går inte med på det jag tycker många gånger. Jag har också märkt att vi många gånger har inte lika smak, så det krockar emellanåt.

Man måste som föräldrar också vara lyhörd, men tänka mer genomtänkt då man lyssnar på sitt barns önskemål och ge fler men mindre alternativ. Ja det låter kanske märkligt, jag menar att man visar några alternativ som barnen får välja på som man vet brukar vara det som går hem. Barnet ska inte själv få sitta och skrolla och leta massa utbud, då barnen också byter favoritfärg och stil ofta. Bellis hade exempelvis gul ett tag som favoritfärg och då var det dags att köpa fleecefodrade galonkläder. Jag ansåg att vi skulle köpa en mer basfärg eller färg som hon alltid gillat. Jag gick tillslut med på gul för hon var så övertygande om att det var det hon ville ha. Hon älskade sina gula kläder tills efter ett tag och efter det vägrade hon sedan sätta på dem. Det var då dyra jättebra kläder som bara låg här hemma.

Bellis snygga fleecefodrade regnjacka är från Lindex, ryggsäcken är från Intersport, stövlarna är från Bagheera och fleecebyxorna Kappahl

Barn som är så stora som Bellis är inte som barn på förskola. Är man bestämd hemma och de ska ha kläderna på sig trots motvilja så klär de inte på sig dem i skolan sedan. I skolan är det ingen vuxen som propsar på det, kläder de inte på sig får de också var utan. Pedagogerna säger till vilka kläder som gäller ute och kan ta upp det i klassrummet eller på fritis och kan även säga till igen ute i korridoren, men sedan är det barnets ansvar. Färgerna som sticker ut lite mer brukar de snabbt tröttna på och då är väl exempelvis gul, orange, knallgrön sådan färg. Jag menar såklart inte att det måste vara så, det är också jättefina färger och fint både på tjej och kille Ta heller inte ryggsäckar med exempelvis frost, Greta gris eller så på, de tröttnar på karaktärerna. Bästa tipset är att skaffa en ryggsäck ni kan trycka namnet på. Det finns snygga från ➜ Rofa Design. Vi brukar köpa en ny ryggsäck varje nytt läsår just för att det ska bli extra speciellt när man startar nytt läsår, det fick jag och syrran som barn varje ny skolstart. Vår tös börjar 3:an nu, tänk så stor hon blivit.

Sammanfattningsvis av mina tips

 • Välj en basfärg eller en neutral färg som ni vet barnet gillar längre stunder
 • Skaffa inte tillfälliga favoriter på kläder, saker inför skolan, barn tröttnar snabbt
 • Skaffa en ryggsäck med personligt namn eller text, eller en som är mer neutral
 • Låt barnet välja mellan exempelvis 3 alternativ du valt ut, då blir det som ni båda tycker
 • Välj inte tillfällig favoritfärg på ytterkläder, det kan bli både hiss eller diss och dyrt
 • Shoppa kläder på sommaren, du kommer spara pengar inför höst och vintersäsongen
 • Tänk kvalité och läs på just om ytterkläder, de ska hålla en eller två säsonger

➤ Hur ser det ut för er, vad behöver ni köpa inför skolstart?

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

11 reaktioner till “Inför Skolstart – Var smart men lyhörd!

 1. Mycket bra tips! Har allt försökt styra det mot neutrala färger vid köp av ytterkläder, brukar satsa på att ha ett galonställ med jacka och hängselbyxor hängandes i skolan och bärs till och med av 11-åring, där har vi köpt svart

  Gilla

 2. Vilka bra tips inför skolstarten. Jag minns själv att skolstarten var förknippad med ångest då jag blev mobbat hela grundskolan. Jag var annorlunda och det var inte en lätt skolgång jag hade. Det är först nu jag inser hyr mycket pengar pappa och hans fru la på kläder till oss som vi skulle ha i skolan eller hemma.

  Gilla

 3. Många bra tips inför skolstart! Måste också handla in till Levi inför skolstart! Jobbigt för han hatar att gå och handla

  Gilla

 4. Vi har valt mycket basfärger till barnen men Melissa kan få välja vilken färg hon vill ha ibland- beroende på plagg. Nu går bara mina barn på förskolan men vi har hängt en del på loppis och hittat bra kläder som knappt är slitna. Billigt och bra!

  Gilla

 5. Här ser framförallt 8 åringen fram till att nbörja skolan, han börjar 2 an och jag håller på att lösa så allt är klart i god tid, så det var toppen med dina tips, de skall jag ta med mig. Det är tufft för många att börja, jag har en som egentligen inte trivs i skolan, eller ja som har svårt för att bli lämnad men som sen trivs där, och skola och läxor i sig är det bästa han vet. Hoppas på bättre lämningar med. Bra med påminnelse att man skall skaffa sånt som håller i lämvgden, inte satsa på en tillfällig färg osv.

  Gilla

 6. Tycker det är kul att de vet vad de vill ha och att de vågar säga det med. Finns ju så mycket tuffa kläder. 🙂
  Gillar att kill och tjejfärger är ganska borta nu (hoppas jag) och att man kan klä sig i den färg man själv gillar och vill ha.
  Då blir hon 10 i år? Stor tjej nu ju, det går fort 🙂

  Gilla

   1. Trean redan? Så fort det har gått. Tycker ändå att det är viktigt att barn får vara med och välja. Det är ändå dom som ska bära det. Men som du skrev. Välja på ett par alternativ.

    Gilla

 7. Herregud så skönt att läsa när man har vuxna barn 🙂

  Vi åkte hem efter 8-9 veckor på Öland, dagen innan skolan började. Då hade vi shoppat loss i alla sommarbutiker som skulle stänga för säsongen. Som ensamstående mamma var detta guld värt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s