Sommaren kommer med småkryp!

Hej på er!

Kvällarna här på Ostkusten är de bästa och så även med ljuvliga havsbris-vindar, love it . Jag vill mer än gärna flytta tillbaka hit och hoppas att det kommer att bli så på sikt. Bellis och jag tog en promenad i kväll och njöt av de sista soltimmarna och det var så skönt. Dock börja myggen komma efter ett tag så vi hade lite roligt åt det Bellis och jag att vi skulle blåsa i luften för att det skulle försvinna. Samt vi var noga med att inte gå i det höga gräset för att inte råka riskera att få fästingar på oss, kan man hata dem eller vad?!

Fästingen ska inte få vinna, inte sant?

Något som jag alltid tycker på sommaren är att det känns som om det kryper på kroppen och jag som har lite fobi mot kryp och då framförallt mot fästingar inbillar mig lätt att det är det som krypar på mig. Det bästa tipset för att skydda sig mot fästingar är ju självklart att vaccinera sig, det tvivlar väl ingen på, eller hur? Det finns ändå några tips man kan göra för att på enkla sätt undvika att få fästingar på sig så gott det går.

Tips mot de hemska fästingarna!

 • Rolla kläderna när du kommer hem med en klädroller när du varit och påtat i trädgården eller varit i skogen. Då kan du få med dig fler i rollen.
 • Använd mörka kläder, sägs att det drar åt sig mindre fästingar och kryp
 • Använd stövlar då du är i skogen eller i högt gräs tillsammans med istoppade kläder med lång ärm och långbyxor så har du ett bra skydd
 • Kolla dig alltid noga om kroppen när du misstänker att du kan ha varit i fästingrikt område. Ju snabbare du hittar fästingen, desto mindre risk att hinna bli smittad.
 • Annat tips är att klä sig med nylonstrumpbyxor både på armar och ben när du ska vistas i högrisk områden för fästingar. De gillar inte det glatta materialet och glider av. Struntsamma om du ser lite lattjo ut i skogen, vem kan bry sig mindre?!
 • Myggmedel har även visat goda resultat på att fästingen inte gillar att fästa sig

När vi hade hund så brukade jag själv göra ett fästingmedel som gav effekt !

Det finns örter och kryddor som fungerar bra mot fästingar. Jag brukade göra denna variant jag tipsar om nedan och hade med mig en mindre sprayflaska ut. Jag sprayade vår vovve innan vi gick ut och hade sedan med flasken ut för att spraya även några gånger under promenadens gång. Spraya främst magen, huvudet och benen som utsätts mest.

Rosmarinspray som fästingmedel

 • 3,5 msk torkade örter såsom timjan eller rosmarin 
 • ½ msk vitvinsvinäger eller du kan ta saften av en citron
 • 5 dl vatten

Låt koka upp i 15-30 minuter, sila av och låt svalna. Häll ner i en sprayflaska och förvara i kylen, skyddad från ljus. Spraya pälsen dagligen.

Tips och ideér kommer från eget huvud, samt ➜ här och ➜ här

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

⇘ LÄS TEXTEN UNDER HÄR  ⇙

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

7 reaktioner till “Sommaren kommer med småkryp!

 1. Härligt att gå en promenad på kvällen sådär. Det är en viss känsla man får när man är vid väst eller ostkusten. Man är inte vann vid hav som är så härligt.
  Min sambo Kent har funderar på att ta vaccin mot fästingar då han fiskar & går ibland där det är risk för fästingar. Inget att fundera på egentligen. En livförsäkring helt enkelt.
  Tack för tipsen! 😊
  Ta hand om er❣️🤗

  Gilla

 2. Det är väldigt bra tips, man vill verkligen inte få fästningar. Vi är mycket på Gråen men vi har aldrig fått någon där, dock fick vår hund där ibland. Man borde vaccinera sig Ja, kanske detta är året vi gör det. 🤔 har ni vaccinerat er?

  Gilla

 3. Här är både två och framförallt fyrbenta mer än gärna ute skog och natur. Blir noga genomgång på hunden så fort vi kommer hem så vi kan ta fästingar innan de sätter sig. Nu har vi medel på henne som är jättebra. Hemmakok av olika grejer har inte funkat på någon av mina hundar.
  Kollar även över mig själv så klart 🙂

  Gilla

 4. Ja fy tusan för småkryp, och fästingar är verkligen vidriga! Jag tycker ofta precis som du att det känns som dom kryper på kroppen. Det är nästan alltid inbillning, men ibland har jag fått någon äcklig fästing på mig. Tack för tipsen! Sprayen verkar helt klart värd att försöka göra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s