Ge dig rätt energi för att orka vardagen!

God Kväll

Helgen har varit aktiv för tösen, vilket såklart också är roligt för oss också då. Som jag skrev var hon i badhuset i lördags med BQ och träffade där vänner. I går vågade jag mig ut igen och vi tog en tripp till Borlänge och Besökte Leos Lekland. Jag lekte loss lite och gick runt i skrymslen och vrår på olika höjder och det är faktiskt roligt. Jag förstår ju då varför barnen tycker det är så roligt att vara där minsann

Tillbaka med flaggan i topp och full skubb

Tillbaka på plats på jobbet idag igen och det var med full paddel kan man säga. Jag började dagen redan 6:15 och suttit med en annan kollega med årets målplan som vi ska presentera på PUD-dagen på fredag. Vi har fått mer att göra inför PUD än vad vi brukar göra och det var en hel del att sätta sig in i. Lite mer än vad jag egentligen orkade efter ha varit sjuk i en vecka och man samtidigt känner att man är lite nollställd och kraftlös och behöver uppdatera sig. Det blir vad man gör det till och man kommer ha denna veckan förbi också i slutändan i alla fall. Min ena kollega är sjuk, vilket då såklart blir att man själv får göra mer då. Det blir ju så och jag var ju sjuk förra veckan och då vart det samma läge för dem som jobbade då, så inget ont sagt om det, inte alls. Det är även gruppinskolning med några barn som börjar till hösten, samt förskolans dag också denna veckan, så ja FULL SKUBB

Tips för att orka en hel dag på jobbet

För att orka en hel dag både på jobbet och hemma är det bra att vara medveten. Vi behöver föda för att fylla på vår energi som då lätt gör att vi tappar den annars. Det kan jag lätt relatera till mitt jobb att man ser ganska tydligt på barn när de börjar tappa energin. Barn som har särskilda behov de ser man tydligt på om man ger dem en frukt när de börjar tappa humöret då kan det vända ganska direkt.

Här är det bra att äta långsamma kolhydrater som håller energin i gång under en längre tid. Det är då att föredra fullkornsprodukter, bönor, råris och såklart grönsaker. Vitaminer och mineraler behöver vår kropp för att fungera. Frukt och bär innehåller mycket vitaminer. Kött, nötter och även ost innehåller mineraler. De grönsaker som knaprar mest innehåller också mer fibrer.

Jag startar morgonen ofta med fil eller yoghurt och där kan jag tillsätta tärnade äppelbitar och rostade nötter till. Egengjord müsli är också ett bra tips.

Hur ska man tänka vid lunchen?

Jag brukar tänka så att det är viktigt att vara nöjd i magen, men man ska inte äta sig proppmätt. Därför äter jag lättare vid lunchen. Jag äter ju även av mitt jobbs mat tillsammans med barnen. För att inte vräka in kolhydrater så tar jag istället större portion av den sallad som erbjuds. Skulle jag äta stor portion vid lunchen skulle jag istället bli trött och slö. Dessutom äter man inte direkt i lugn och ro på en förskola, därför är det bra att tänka på att äta medvetet. Att stressa i sig maten ger bara stressmage och då kan man känna av magkatarr och sura uppstötningar.

Bra att äta oftare och dela upp det

På arbetstid är det också lätt att man dricker många koppar kaffe för att man har tråkigt och man känner att man behöver något. Den så kallade pausen för att komma i från en stund. Vad händer om man dricker mycket kaffe, jo man får energikick snabbt. Det leder ju sedan till att man får halsbränna. Det sägs att 4 koppar kaffe om dagen är bra och att man med fördel kan dricka det.

Vatten är också mycket viktigt och rådet är att dricka upp till 2 liter om dagen. Dricker man för mycket vatten kan saltbalansen rubbas. Jag kommer nog inte upp i 2 l på dagen. Jag försöker i alla fall dricka mycket och jag kan dricka mer än jag gör. Mörk och grovt bröd är bättre både för att det innehåller mer fullkorn och fibrer, men även för det innehåller mindre kolhydrater och det blir inte som en jäst degklump i magen.

Ägg är berikad med D-vitamin och det håller dig även mätt och ger dit bra protein. Smör och fett är ofta något man pratar om vad som är bra och inte. Äter man med måtta är det ok, och tänk på att omättat fett är skonsammare. Grönt och frukt är bra vitaminer och mineraler och innehåller även antioxidanter.

Det finns bra råd att ta till och mycket man kan tänka på. En promenad på rasten är ju så mycket bättre än att sätta sig i fikarummet och titta på telefonen. I bästa världar kan man ju göra båda två så man förenar nytta med nöje. Kroppen behöver också känna att man får tillåtelse att slappna av och bara sjunka ner i soffan. Likaså som kroppen behöver fylla på med den rätta energin som kroppen får av en promenad och av att röra på sig. Har du en timmas rast är ju en 20-30 promenad bra och så vilar du och chillar 20-30 minuter innan det är dags att börja jobba igen / Inspiration från kollega om ➜ hälsa och välbefinnande

I morgon börjar jag också 6:15, så dags att sova nu med andra ord!

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

16 reaktioner till “Ge dig rätt energi för att orka vardagen!

 1. Många bra tips för att orka med dagen! 🙂 Det är ju så viktigt hur man äter. Jag behöver verkligen bli bättre på att äta mindre och oftare och lite vettigare mat. Det skulle nog göra stor skillnad för mitt mående. Hoppas du får en fin helg!

  Gilla

 2. Var 4e timme behöver jag äta för att må bra och ”riktig” middag mitt på dagen. På kvällen äter jag bara något lättare. Vatten är bästa drycken och har inga problem med 2 liter per dag, har jag alltid druckit…

  Gilla

 3. Väldigt bra inlägg, gillar när man kan få lite tips om saker att äta samt träning. Jag har ju nu efter graviditeten börjat med mina promenader igen men märker snabbt att jag måste äta mer ordentligt för att orka med dom. 🙂 vi ska på leos på lördag då Levi ska ha kalas för kompisar =)

  Gilla

 4. Så bra inlägg om hur man ska orka /jag märker stor skillnad precis som du säger att en frukt kan få humöret att vända upp igen.
  Och bra tips på mat som är bra och nyttigt det är ju viktigt att hålla en hel dag.

  Gilla

 5. Men så kul med Leos lekland! Och visst är det ju även kul för oss vuxna att leka lite 🙂 Vatten är jag tyvärr alldeles för dålig på att dricka, måste verkligen bli bättre på det samt att få i mig lite mer mat under dagarna. Hoppas du får en fin vecka trots fullrulle på jobbet! 🙂

  Gilla

 6. Leos ser jag 🙂 Så uppskattat bland barnen. Jag behöver mitt stora mål mitt på dagen. Äter jag kraftigt på kvällen mår jag ofta rätt dåligt. Frukosten är så viktig, men vad jag har fuskat ett tag nu. Känner det direkt. Många mindre mål passar mig perfekt.

  Gilla

 7. Vilken helg tösen fick. Badhus är så roligt att åka till. Nu var det allt bra länge sedan jag var på ett, så börjar att bli dags.
  Lekland är det bästa. Så kreativa miljöer som bjuder till lek i varje hörn. Vilket är uppfriskande för oss stora också 😉
  Vilken vecka ni får på jobbet. Men vilken tur att ni är ett så bra team som stötar varandra i det hela. Förskolans dag är så mysiga. Hoppas ni får bra väder.
  Mycket bra energi/mat tips där. Jag hör till de som behöver äta fler gånger om dagen med mindre mål. Är svårt visa dagar att få till det med rätt balans tycker jag.
  Ha en fin kväll!!!

  Gilla

 8. Blev en intensiv helg för Bellvís 😊
  Även en racer fart för dig på jobbet. Men kul med saker som händer åxå 😊.
  Mycket bra tips du skrev om att orka energi mässigt hela dagen 👍. Sen måste varje person hitta sin balans i mat, vila & motion. Men grunden kan vara dina idéer 😊
  Hoppas att dagen har varit bra❣️🤗

  Gilla

 9. Vad härligt att ni kunde lika av er på Leklandet riktigt intressant inlägg när det gäller lunchen jag försöker med äta nått lättare till lunch brukar alltid ha en vatten flaska till hans då vatten är super viking som du skriver ♥️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s