Årsbunden depression – En tid i livet!

Finns det ett svar, eller är det bara hypoteser?!

Det är många av oss som lider av depressioner och då är det även vissa som har det relaterat till årstider. Jag har inte problem med det här, men jag har familj och vänner nära mig som lider av det och det är verkligen årssbundet på fler av dem. Många säger uttrycket – Nu går vi mot hösten/våren/vintern då kommer min depression och såklart är det så för dem. Det finns inga direkta svar varför det blir så, men hypoteser är att det är mörkret man förknippar, eller att vardagen förändras. Det finns alltid tips att ta till och gör man dem kan man också må bättre. Årsbunden depression kan också vara så att kroppen tillfälligt hamnat i obalans och att man under den perioden också är tröttare än vanligt och att det tar övertaget. För att man ska kunna kalla det årsbunden depression så ska den ha inträffat vid samma tillfälle vid minst 2 år i rad. Alltså behöver det inte helt betyda att det beror på en viss årstid utan att det blir en viss tid på året då kroppen reagerar olika inte knoppen för att tala klarspråk.

En årsbunden depression brukar sitta i runt ”14 dagar” alltså en kortare period och därför kan man då stryka under att det är det och hantera den då den kommer. Såklart är vi olika och allt står inte skrivit i sten. Det är ju såklart de som har längre perioder än 14 dagar utan att det är konstigt eller onormalt. Har man längre depression så kan man söka hjälp om man behöver. Då kan man få de råden just som den egen individ man är och vad man behöver.

Det går läsa mer om depression och årsbunden depression här ➜ Årsbunden Depression

Tips för att underlätta perioden

 • Motionera runt 3 gånger i veckan och då utomhus dagtid då får du din energi du behöver och kanske du då kan njuta av en film eller serier på kvällen med tända ljus för att du fått energi från promenaderna du tagit på dagen. Se på sådant du blir glad av så även om det är Pippi Långstrump!
 • Skapa rutiner och undvik stress. Det är ju något vi alla ska undvika och rutiner mår man också bra av. Det är så viktigt just för ångest och jobbiga tankar att skapa rutiner då vet man hur dagarna ser ut och då är det lättare att relatera till dem och ha rätt fokus.
 • Att vara utomhus dagtid då det är ljust är så mycket viktigare än man tror för ögat tillgodoser det ljuset vi behöver.
 • Såklart ska man också söka hjälp om man känner att man inte har kontroll på det, för det finns hjälp både av vänner och inom vården.
 • Sitt på balkongen insvept i en filt och drick en varm dryck och insup vardagen utanför, kanske du ser glada barn, fina hundar och glada skratt
 • Ta en utflykt även om det är bara utanför din dörr

Symptom på att kroppen svarar på årsbunden depression

 • Man känner sig tröttare
 • Man kan bli likgiltig
 • Svårt att koncentrera sig
 • Sömnproblem
 • Ändrade matvanor
 • Sexlusten kan förändras

➤ Har du känt att du har årsbunden depression? Vad gör du för att hantera vardagen som blir då?!

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

19 reaktioner till “Årsbunden depression – En tid i livet!

 1. Jag tror det det är lite bortförklaring. Att ha depression för alla årstider. Jag tror det är istället en förändring för människor med vädret.
  Men jag förstår att det blir lite jobbigt för psyket när vi går in i hösten 🍁. Därför att då vet man att det blir bara mörkare & sämre väder för typ varje månad.
  Jag försöker att vända allt till det positiva. När mörkret kommer så får jag tända lampor & ljus 😊mysa ner mig i soffan framför film, serie, bok.

  Mitt humör sänks när det är grått, isigt flera dagar i rad. Jag behöver ha sol ☀️.

  Ha en fin helg❣️🤗

  Gilla

  1. Definitionen av depression är just de gånger det inte går att vända saker och ting till det positiva, utan du faktiskt behöver hjälp från sjukvården i form av samtal och/eller medicinering. Sen används uttrycket ”depression” kanske lite väl lättvindigt av somliga; man säger att man känner sig deprimerad, fast det är en övergående nedstämdhet man lider av – och som just går att komma tillrätta med att försöka vända saker till det positiva. Men just depression i sig – när det är just det man lider av – är ingen bortförklaring.

   Gillad av 1 person

   1. Jag håller helt med Tobias, tycker också att man måste få känna som man gör och som du säger söka för hjälp om man känner att man själv inte kan ta tag i det. Som du säger om de råden jag skriver inte funkar då är det mer djupt och då behöver man hjälp för att få de råden som man just själv behöver för att komma vidare, så sant =D

    Gillad av 1 person

  1. Ja så är det ju, men jag som inte mår dåligt av mörkret och att man inte får värk eller så av det så ser ju jag tjusningen i det med. Jag kan nästan må sämre då sommaren kommer just för att det känns som det är krav att man måste iväg och göra så mycket. Såklart sätter ingen de kraven på en, men man känner lite så för att det är fy förbjude att vara inne en solig dag ungefär. Är man istället inne en höstdag är det ingen som reagerar. Ja nu drar jag det lite långt! När hösten och vintern kommer känner jag mer avkoppoling och man landar. Det är så olika och så är det ju och så får det vara med!

   Gilla

 2. Jag tillhör dem som går in i tämligen djupa depressioner när hösten kommer varje år. Något som egentligen är konstigt eftersom jag tycker om hösten. Men mörkret och det sämre vädret har en inverkan på mitt mående och depressionerna håller i sig ganska länge. Förutom flera av de tips du själv nämner, har jag även en kontakt hos psykiatrin som brukar vara till bra hjälp under jobbigare perioder.

  Gilla

  1. Så är det för mina vänner och de familjemedl jag menar omkring mig också. I början tänkte jag att men kom igen gaska upp dig nu ungefär. Nu märker jag att det verkligen inte är så enkelt och att man då kan ha olika form av det och som du säger det är inte bara övergående!

   Gilla

 3. Vilket bra inlägg. Jag har inte årsbunden depression däremot brukar jag må sämre denna tid på året. Det var morsan som sa det för någon vecka sen, hon hade sett på facebook att jag inte mått så bra. Hon sa att jag brukar ha en sämre period denna tid på året och det stämmer.

  Gilla

 4. Betydligt vanligare än man tror. Har en vän som mår sämre på våren, och hen upplever att förståelsen för just vår depressioner är mindre. Detta att man ska vara glad då ljuset och värmen kommer osv. Eller så följer man landstingets råd. Drick en kopp kaffe, och gå ut och gör ett kottdjur 🙂 ( inte alls bitter 🙂 )

  Gilla

 5. Klart den finns, där är det ingen som tvivlar! Den är lika svår vare sig den kommer på vår eller höst… finns väl lika många orsaker till det som människor och många har den längre än 2 veckor och det är ”normalt” det med eller vad man ska säga ….
  Själv får jag den på hösten o önskar den bara varade i 2 veckor som du skriver men det är längre än så och nej, det är inte bara mörkret som är orsak utan mer orsaker än så.
  Dock finns det mycket man kan göra för o ”ljusa upp” men visst 17 är det en jobbig tid

  Gilla

  1. Ja inget är skrivet i sten och alla är vi olika, känner olika och mår olika. Ja det är en jobbig tid för många. För mig är den jobbig för jag vet att jag har värsta perioden framför mig med pollen och den knäcker ju mig då, men det är ju inte depression på det viset, mer ett konstaterande

   Gilla

   1. Ja, så är det ju . Jag har med jättejobbiga allergier på vår och sommar och kunde man välja hade jag valt det även på hösten istället, för depression är jättejobbigt och inget man bara kan ”rycka upp sig från ” eller ”tänk positivt” så blir det bra.
    De som säger så har ingen aning vad de pratar om och har aldrig varit deprimerade (tack o lov) . En del använder ordet deprimerad bara de är lite låga en dag …
    Ha en riktigt skön helg med förhoppningsvis mycket sol 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s