Kikärtor gott i maten – Toppelitopp!

Smakrika rätter med kikärtor

Kikärtor är ett sunt och gott inslag att ha i maten och jag tänkte därför tipsa om tre rätter med kikärter i som tips. En enkel och snabb tomatsoppa som passar till lunch eller enklare middag. En het gryta passar ju på hösten och vintern. Grönsaksgryta som är smakrik och god och även passar att äta tillsammans med ett grovt bröd eller baguette. Det kan ju aldrig bli fel, inte sant? Rödbetsbiffar är en favorit hos mig och här tipsar jag om dem tillsammans med kikärtor. Man kan äta dem som de är tillsammans med sallad eller varför inte tillaga dem tillsammans med sallad och i tortillabröd som i receptet.

NJUT AV RECEPTEN NEDAN!

Tomatsoppa med kikärtor

4 portioner = Hela receptet
Personliga Points = per portion
 1-4

Ingredienser

 • Kikärter, konserv 2 förp, avrunnen/avrunnet
 • Tomater, hela konserverade 2 förp
 • Cocktailtomater 250 g
 • Vatten 3 dl
 • Grönsaksbuljongtärning 1 st
 • Vitlök 1 klyfta(or)
 • Koriander 1 tsk, malen
 • Kanel ½ tsk
 • Chilipulver ½ tsk
 • Lime 1 st
 • Turkisk yoghurt 3,5% 4 msk

Instruktioner

Lägg sköljda och avrunna kikärtor tillsammans med plommontomater, cocktailtomater, vatten, buljongtärning, pressad vitlök och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt sjuda en stund. Mixa med stavmixer och smaka av med pressad lime, salt och peppar. Häll upp i skålar och servera med en klick yoghurt.

/ Receptkälla ➜  Tomatsoppa med kikärtor

Anteckning

Är det inte säsong för tomat, byt till en förpackning konserverade körsbärstomater istället. Det blir godare än med de sorgliga smaklösa vintertomaterna!

Grönsaksgryta med kikärtor

4 portioner = Hela receptet
Personliga Points = per portion
 1-8

Ingredienser

 • Fullkornsris okokt (100% fullkorn) 2½ dl
 • Lök 1 medelstor(t)/medelstora Aubergine
 • 1 medelstor(t)/medelstora Rapsolja 2 tsk
 • Vitlök 4 klyfta(or)
 • Chilipeppar ½ st, röd/röda
 • Kummin 1 tsk, kumminfrön
 • Spiskummin 1 tsk
 • Gurkmeja 1 tsk
 • Kikärter, konserv 1 förp, avrunnen/avrunnet
 • Vatten 2½ dl
 • Grönsaksbuljongtärning ½ st
 • Tomat 3 st
 • Spenat, färsk 70 g
 • Kvarg naturell 1% 1 dl

Instruktioner

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Skala och hacka lök och skär aubergine i bitar, stek i olja på låg värme i 6-7 minuter eller tills grönsakerna mjuknar. Rör om då och då. Finhacka vitlök och chili. Tillsätt vitlök, chili, lätt krossade kummin och spiskummin och stek vidare i 2 minuter. Rör om hela tiden. Rör ner gurkmeja och stek vidare i 1 minut. Tillsätt sedan avrunna och sköljda kikärtor, vatten, buljongtärning och hackade tomater. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter på medelvärme. Tillsätt spenat och smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med kvarg och ris.

/ Receptkälla ➜  Grönsaksgryta med kikärtor

Anteckning

För lite mer hetta, krydda med sambal oelek eller färsk chili.

Rödbetsbiffar med linser och kikärtor

4 portioner = Hela receptet
Personliga Points = per portion
 8-12

Ingredienser

 • Röda torra linser 1 dl
 • Kikärter, konserv 1 förp, avrunnen/avrunnet
 • Vitlök 1 klyfta(or)
 • Ströbröd (skorpmjöl) ¾ dl
 • Vetemjöl ½ dl
 • Salt 1 tsk
 • Svartpeppar 2 krm
 • Rödbetor, färska 4 st
 • Rapsolja 1 msk
 • Tortillabröd 4 liten(t)/små
 • Avokado 1 liten(t)/små
 • Sallad 70 g
 • Matlagningsyoghurt 8% 1½ dl
 • Vitlök 1 klyfta(or)

Instruktioner

Koka linser enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Mosa sköljda och avrunna kikärter grovt med en gaffel i en skål. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, mjöl, salt och peppar. Skala rödbetor och riv dem grovt. Hacka sedan den del av rödbetan du håller i. Blanda ner i smeten. Smaka av och krydda ev. lite till. Forma små biffar och stek i olja på båda sidor tills de fått fin färg. Blanda ihop yoghurt och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera rödbetsbiffarna i tortillabröd med skivad avokado, sallad och vitlökssås.

/ Receptkälla ➜  Rödbetsbiffar med linser och kikärtor

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

3 reaktioner till “Kikärtor gott i maten – Toppelitopp!

 1. Kikärtor är underskattade! Gjorde några gången en pasta med kikärtor och solrosfrön som var himmelskt god 😀 Ska nog gör den igen snart, du fick mig att bli sugen nu hahah

  Gilla

 2. Kikärtor är inte min favorit, även om jag använder det i maten jag med. Billig och nyttig mat, Tack för all matinspiration du delar med dig av.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.