Gör egengjord fågelmat med barnen!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Bellis är så glad när hon kommer hem och visar upp att de gjort egen fågelmat tillsammans med klassen som de sedan får ta hem. I går kom hon hem med den här frökakan eller vad man ska kalla den som de gjort i klassen. Hon var så ivrig och ville sätta upp den i ett träd utanför och nedanför vår balkong. Det passar också henne för hon är verkligen en miljö och naturmänniska!

Recept på egen hemmagjord fågelmat

Du behöver: (till ca 5 stycken frökakor)  

 • 100 gram kokosfett
 • 100 gram osaltat smör
 • 1 dl solrosfrö
 • 1 dl hampfrö
 • 1 dl jordnötter
 • Lite matolja att smörja formarna med
 • 5–8 pepparkaksformar och/eller silikonformar
 • Jutesnöre till exempel Jute Twister, eller bomullsband – cirka 30 cm per fågelkaka (alternativt ståltråd).
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Gör så här:

Placera ut formarna på en plåt eller bricka med smörgåspapper. Smörj dem med lite matolja. Lägg eventuellt i ett snöre i varje form med båda ändarna ner i botten på formen så att du får en upphängningsögla. (Detta steg kan du hoppa över om du vill göra kakor som träs upp på ståltråd.) Hacka jordnötterna lätt och blanda med övriga frön och nötter i en skål. Smält kokosfettet och margarinet och rör ner i fröblandningen.

Häll upp blandningen i dina olika formar. Använder du pepparkaksformar bör du vänta tills fettet stelnat en aning innan du häller upp smeten. På så vis undviker du att fettet flyter ut under formarna. Är smeten rinning kan du ställa utomhus en stund. Passa noga – det stelnar snabbt i kylan! Skulle den stelna för mycket innan du hunnit få smeten i formarna kan du ställa smeten några sekunder i mikron.

När formarna är fyllda ställer du dem att svalna utomhus eller i kylskåp i cirka 1 timme. Trä upp kakorna på en ståltråd eller ett snöre. Häng kanske med ett par röda äpplen emellan för att göra det extra fint och lyxigt för fåglarna. Häng ut ditt hemgjorda godis och bjud in fåglarna till fest!

/ Receptkälla på ➜ Egengjord fågelmat

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

11 reaktioner till “Gör egengjord fågelmat med barnen!

 1. Så roligt att hon hade fått göra egen gjord fågelmat. Så bra att man kan göra det så man inte behöver köpa det som finns i affärerna. Jag visste inte att man kunde göra egen och inte att det var så enkelt. Visst det kanske tar en stund men det är det ju värt.

  Gilla

 2. Kul & rolig idé av Bellis lärare att dem får göra mat till våra små fåglar 😊. Så dem får lära sig att det inte bara är människor som behöver mat. Utan även djur. Även lära sig att dela med sig till andra. Spelar ingen roll om det är människor eller djur.
  Kan tänka mig att det var en härlig känsla när Bellis kommer hem & är så uppspelt över att gjort mat till fåglar i skolan. Sen vill hänga upp den ute 😀.
  Det är sånt här man får på köpet när man skaffar barn 😊.
  Hoppas att du har en skön helg❣️🤗

  Gilla

 3. rolig ide som passar bra som pyssel till barnen. Förstår att Bellis gillade det då våran minsta är tokig i att mata fåglar med bröd, när hon blir äldre så kommer detta säkert att vara något för henne också

  Gilla

 4. Kul med egengjord fågelmat 🙂
  Åh,vad kul att hon är så naturintresserad, då är ni mycket ute i skog och natur gissar jag . Det är ju så härligt 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s