Sötpotatis som ett gott kompliment !

Jag tycker om vanlig potatis och gillar att göra olika rätter med potatis, man kan göra så mycket. Det jag också är svag för är sötpotatis och vill gärna äta goda recept med sötpoatis. Sötpotatisen har blivit ett populärt kompliment istället för vanlig potatis då det sägs att sötpotatis är nyttigare än vanlig potatis eftersom potatis innehålla mer kolhydrater. Rent generellt så är egentligen det inte så stor skillnad på dem. Det som skiljer dem åt och som också gör att sötpotatisen är ett ”bättre” val är att den har massor av antioxidanter. Sötpotatisen är också fiberik och är bra för matsmältningen. Den är berikad med C- och E – vitaminer. Sötpotatisen är proppad även med mineraler i form av kalium och järn.

Ingen behöver utesluta den andra, men jag tänker se över mer att även göra maträtter med sötpotatis och tänkte därför att jag kan tipsa er om en god rätt med sötpotatis. Här är ett gott tillsammans med kyckling. Kycklingen får puttra tillsammans med smaker av balsamvinäger, kalvfond och basilika. Grytan serveras sedan med tärnad sötpotatis och morot.

4 portioner = Hela receptet
Personliga Points = per portion
 3-8

Ingredienser

 • Sötpotatis okokt 500 g
 • Morot 500 g
 • Rapsolja 2 tsk
 • Lök 1 st, gul
 • Vitlök 2 klyftor
 • Kycklingbröstfilé 600 g
 • Margarin flytande 80% 2 tsk
 • Balsamvinäger 2 msk
 • Kalvfond 2 msk
 • Matlagningsbas 4% (typ Milda mat) 2½ dl
 • Basilika 1 tsk
 • Cocktailtomater 250 g

Instruktioner

Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna sötpotatis och morötter i cm-stora bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olja och krydda med salt. Sätt in i ugn ca 15 minuter eller tills rotfrukterna är klara. Skala och hacka lök och vitlök. Dela kyckling i mindre bitar. Hetta upp en traktörpanna med margarin och bryn kyckling, lök och vitlök. Krydda med salt och peppar. Tillsätt balsamvinäger, fond, matlagningsbas och basilika. Lägg i tomaterna i pannan och låt allt sjuda under lock tills kycklingen är genomstekt och tomaterna mjuka. Ta ut rotfrukterna och krydda med chili flakes. Servera till kycklingen.

/ Receptkälla ➜ Kyckling i balsamicosås med sötpotatis

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

14 reaktioner till “Sötpotatis som ett gott kompliment !

 1. Tycker om sötpotatis, skulle mer än gärna kunna byta ut sötpotatis mot vanlig potatis ibland. Men maken min är inte så förtjust i sötpotatis, därför serveras det ytterst sällan i vårt hem. Får kanske göra någon gång till mig och sonen 🙂

  Gilla

 2. Både jag och ungarna älskar sötpotatis så det brukar vi äta ibland här hemma. Idag blir det dock kyckling och ris för det ville dottern ha 🙊😅

  Gilla

 3. Mycket beror ju på hur man tillagar maten, om det fortfarande är nyttigt eller inte. 🙂 Men det där lät riktigt gott! 🙂 Kanske ska testa det.

  Gilla

 4. sötpotatis är verkligen supergott. pt det för någon vecka sen med blandad spenat. man borde äta det oftare 🙂

  Gilla

 5. Variation är väl alltid bra. Har vanlig potatis som noll på viktväktarna och bara älskar det. Min man äter inte sötpotatis, efter att ha åkt på magsjuka efter att jag gjort rostade rotfrukter. Nu vet vi att det inte berodde på det utan blev antagligen smittad på akuten, men han kopplar ändå ihop det.

  Gilla

 6. Vi måste ha väldigt lika smak, jag faller alltid för dina recept och de passar mig så i smaken. Sötpotatis är en favorit här med helt klart, men mest airfryad, borde verkligen testa göra annat av den och kyckling är ju så himla gott (jag äter ju väldigt begränsat med kött)

  Gilla

 7. Jag gillar verkligen när man gör typ sötpotatispommes hemma! Såå gott! Har också gjort en gratäng som var väldigt god, med fetaost. Det var dock länge sedan så jag ska kanske leta fram det receptet.

  Gilla

 8. Sötpotatis är gott! Fast det är jag ensam om att tycka i familjen. Jag är ingen potatismänniska, kan lätt byta ut potatisen eller hoppa över den helt.
  Man ska enkelt kunna göra sötpotatischips hemma. Har du provat?

  Gilla

 9. Låter ju gott, vi åt kyckling idag men med ris broccoli och bearnaisesås 🙂 så gott. Kul med nya recept att prova 👌

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s