Vilken last har man i livet – Finns alternativ?!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Vilken last har man i livet?

Får man ha laster här i livet och vart ska man dra gränsen? Det får man nog stå till svars för själv och känna efter på själv. Dock är det ganska lätt att tänka lite medvetet om man bara gör lite kloka val. Kan man fika med gott samvete eller ska alltid den där ångesten komma och knacka en på axeln? Såklart ska man unna sig fika och man ska inte känna att den onda varianten av en själv som sitter på axeln få besegra en. Det man ska tänka på är om VILL jag ha fika nu eller vill jag ha det?! Är det beroendet som VILL ha fika eller är det JAG som vill ha. Är det beroendet som vill ha är det bättre att avstå för då är det enkelt också att man halkar in i dåliga vanor och tillslut måste man sluta med dem för att man inte ska få andra problem som socker och fett kan orsaka med ens kropp och tänder. Förstår ni min poäng i det hela?

Många gånger vill vi fika just för att vi ser det som en trevlig stund med vänner eller en stunds avkoppling och då vill vi ha den där goda kaffekoppen och bullen till kaffet. För att bryta dåliga vanor kan man ta sockerfria alternativ eller faktiskt välja bort fikabrödet och bara njuta av kaffet eller din mugg te istället.

Tips på alternativ till fikabröd

Havrebollar med tranbär och kokos

14 portioner = Hela receptet
Personliga Points = per portion
4

Ingredienser

 • Tranbär, torkade 25 g
 • Hasselnötter 45 g
 • Havregryn 75 g
 • Kokosflingor torkade 35 g
 • Jordnötssmör, utan socker 60 g
 • Honung, flytande 75 g
 • Vaniljpulver ½ tsk (ta bort det för att göra dem än mer sockerfria)

Instruktioner

 1. Hacka tranbär och hasselnötter. Blanda med havregryn och kokos.
 2. Blanda ner jordnötssmör, honung och vaniljpulver. Blanda väl och låt vila 30 minuter.
 3. Rulla 14 bollar och förvara i kylskåp tills de ska ätas.

/ Receptkälla havrebollar med ➜ tranbär och kokos

Energibar med jordgubbar

12 bitar
Kcal/bit: 180
ProPoints värde/bit: 5

Ingredienser:

 • 1 dl kokosflingor
 • 1 dl pumpa- eller solroskärnor
 • ½ dl sesamfrön
 • 1 dl quinoapuffar
 • 2 dl havregryn
 • 1½ dl hackade torkade jordgubbar, 100 g
 • 2 äggvitor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Mixa alla ingredienser i matberedare. Platta ut till en avlång kaka ca 12×24 cm på bakpappersklädd plåt och skåra degen i 12 bitar. Grädda ca 15 min. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara svalt.

/ Receptkälla ➜ Energibar med jordgubbar

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

28 reaktioner till “Vilken last har man i livet – Finns alternativ?!

 1. Jag har aldrig fått dåligt samvete över laster, ibland undrar jag om jag ens har ett samvete. Eller kanske är grejen att jag inte betraktar det som last. Och jag ser det aldrig som unn heller, då jag väldigt sällan känner ett ”sug” efter något. Lite då och då stoppar jag i mig socker och koffein och vin och nikotin, aldrig tvångsmässigt eller beroendemässigt… typ skulle jag vara sugen på att fika, men inte ha något fika till hands skulle jag utan problem hoppa över att fika. All min viktuppgång kommer från att jag äter så fruktansvärt mycket mat, men är typ aldrig sugen på sockriga saker. Så min last kanske är mat, haha.

  Gilla

 2. Alla har vi laster och så länge man ändå mår bra och ingenting går över styr så är det ju inget fel med att ha dem. Och när det kommer till godsaker så finns det ju ofta nyttigare varianter. Men det gäller ju att komma ihåg att man alltid har ett val.

  Gilla

 3. Någon liten last tycker jag nog att man ska ha 🙂 Så länge det är något man mår bra av och har kontroll över. Min last just nu är Cola Zero. Är inne i en period där jag faktiskt dricker det varje dag, bara för att maken var gullig och köpte burkar. Har jag en 1,5l drar jag mig för att öppna den på ett annat sätt 🙂

  Gilla

  1. Ja jag instämmet också att man ska få ha laster, så länge man kan kontrollera dem på ett någorlunda sätt. Sedan brister det och man kanske kommer i dålig vana, men man ska kunna hitta en balans och då kan man byta ut och äta nyttigare alternativ också. Det behöver inte innebära att man ska ta bort chokladen på lördagkvällen, men man kanske kan ta bort den på mån, tis, ons, tors, e du med =D

   Gilla

 4. Jag har en last och det är kaffe jag dricker alldeles för mycket kaffe så jag brukar dricka minst tre inte tio som jag gjorde för det är min last jag försöker bli av med ♥️

  Gilla

 5. Man ska kunna njuta av livet åxå. Unna sig.
  Men jag skulle vilja att det fanns nyttigare alternativ. Med mer bra energi i i affär & på fik. Det är inte svårare än vänligt fika bröd eller vanligt bröd.
  Ett jättebra inlägg!
  Ta hand om dig❣️🤗

  Gilla

 6. Laster har vi nog alla. Jag är svag för socker, skräpmat som hamburgare och pizza liksom att jag gärna tar en öl när tillfället ges – alltihop riktiga kaloribomber, ju onyttigare desto godare. Men jag tycker att jag har hyfsad koll på vad jag stoppar i mig. Under veckorna blir det varken skräpmat, godis, fikabröd eller öl och det är ytterst sällan jag gör några undantag. Under helgerna kan jag lite sparsamt unna mig vissa saker istället…

  Gilla

  1. Jag tycker det är stort då man är medveten om det och också försöker hålla sig i från det i den mån man klarar av det. Samt såklart ska man unna sig så länge det blir på en bra nivå =D

   Gilla

 7. Jag kan inte låta bli att tänka på vad du skulle fått för kommentarer om du hade skrivit likadant fast om vin och öl.
  Att äta onyttigt är inte bra för någon, det spelar ingen roll om det handlar om fika, mat eller dricka. Inte heller att äta eller dricka för mycket.
  Min last är definitivt kaffe. Latte är så himla gott och när jag jobbade i Malmö så köpte jag alltid en latte på morgonen när jag kom fram till Malmö och sen blev det ofta en på eftermiddagen när jag skulle hem också. Nu har jag vi kaffemaskin hemma så nu kan jag göra latte när än jag vill och vet du vad? Då blir det inte ens varje vecka. haha Så himla konstigt. Fast i skrivande stund dricker jag faktiskt en vaniljlatte, hemmagjord.

  Gilla

  1. Ja men ellerhur, du har förstått mitt budskap och vissa märker man att de nästan blir förolämpade som om att jag förbjuder socker. Det menar jag inte alls, jag äter onyttigt, jag slarvar också som alla andra. Det jag menar är att man måste kunna se om man kan stå emot eller inte. Samt att man ersätter även med nyttiga alternativ emellanåt också för att socker är inte bra för någon som du säger i för stora mängder, Skulle jag äta socker varje dag skulle jag må dåligt.

   Gilla

 8. Vi alla har laster. Tror det är viktigt att inte lägga in något fel i allt man gör utan att i stället kunna unna sig den där fikan om man träffar någon och fikar. Själv rör jag mig ofta och tillåter därför mig själv att njuta lite av livets goda. Visst är det vettigt att tänka på vad man äter, men att ständigt söka alternativ till det vi egentligen vill ha tar bort livsglädjen.

  Gilla

  1. Man måste kunna se skillnaderna på sig själv och såklart måste man få unna sig, men om det blir för stort beroende äter man för mycket och då måste man också ersätta sockret mot nyttigare alternativ, det är inget fel i det. Det är så mycket andra problem också som sockerberoende skapar. Kan man dock behärska sig och ta det vid tillfällen då är det ok.

   Gilla

 9. Ett liv utan laster som du kallar det låter väldigt tråkigt tycker jag. Äter inte choklad, bullar m.m varje dag så när jag äter det vill jag ha det ”riktiga” så att säga och inget alternativ…
  Hade jag haft problem med att vara sockerberoende hade jag sökt hjälp för det hos dietist.

  Gilla

  1. Så drastiskt tycker jag inte man behöver se det dock, hur många skulle då inte behöva gå till en dietist. Det är mer att man behöver komma till en insikt själv och ta de tillfällena som speciella då man unnar sig. Man ska unna sig även i veckan om man VILL det, inte straffa sig för det. Det jag menar är att man kan ersätta även med nyttigare alternativ utan att man ska känna att allt annat är tabu

   Gilla

   1. Fast nu menade jag de som faktiskt har riktigt sockerberoende, de finns precis som vilket annat beroende som helst. Du menar dock inte beroende förstår jag nu fast det står det utan att man väljer att inte motstå suget… två helt olika saker.

    Träffat sockerberoende och tro mig, de har det jättejobbigt och går inte o jämföra med oss som kan låta bli men väljer att inte göra det.. som sagt två helt olika saker.

    Gilla

 10. Tycker att sockerbegäret ökar markant när man är trött 😴 och 🤧 sjuk. Men det är lättare att ta sig ut träsket när man är på benen igen!

  Gilla

  1. Ja det är så sant och då är man medveten är det jag vill mena. Det är så lätt att sockerbegäret tar över och det kan det få göra emellanåt. Dock är det bra om man kan bli medveten och även ersätta sockret mot nyttigare alt ibland utan att det behöver vara tabu på vanligt fikabröd osv

   Gilla

  1. Jag tror man får känna och göra som man vill som jag skrev, men för mig skulle det inte funka och då ser jag gärna till ersättning emellanåt för att minska på sockerintag utan att det behöver betyda att något är tabu för det

   Gilla

 11. Tänker att livet hade varit väldigt tråkigt utan ”laster” Sen är det precis som du säger. Beroende är aldrig bra, men om man verkligen vill ha ser jag inga problem med det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s