Är du också lika finkänslig?

När man är vissen och man får allergi av det främmande!

Bilder från senaste dagarna. De första är från en härlig promenad i sköna kvällsluften i går, så ljuvligt. Idag är Bellis och jag hemma och vi leker, ritar och gör vårt var för sig. Så det är en behaglig sommardag idag med. Jag kan inte ge mig iväg på för allt långa utflykter för antibiotikan kraschar min mage och så räcker det med att säga så. Ska vila mig och magen och haha fiffi ikväll så att jag repar mig helt pigg. Alltså för er som missat så har jag urinvägsinflammation och av antibiotikan jag fått så sår den ut min mage. Men det får det vara värt, tänker inte gnälla mer än så. Det är sista tabletterna idag och nu hoppas jag att det ska vara bra nu då!. Samt jag har känslig mage och reagerar väldigt mycket när jag äter antibiotika och penicillin tål jag inte. Då får jag nässelutslag så det är mycket med det där. Som barn så uppmärksammades ju det och när jag sedan flyttade hemifrån så slarvade jag väl med att berätta det. Jag minns vid ett tillfälle då jag fick penicillin utskrivet och jag blossade efter någon dag upp så mycket att jag vart som en prickig korv. Jag förstod ju inte direkt, men AHA vart det då jag tål ju inte och då är det ju främst Kåvepenin. Det är Kåvepenin som är förstahands valet läkare i regel använder då de skriver ut för tillfällig behandling.

Är det finkänsligt att fråga om man är allergisk mot något?

Det är inte så vanligt att man reagerar på penicillinet i sig utan det är då något annat underliggande som gör att man får en allergisk reaktion och då ska man ta tester för att se varför man får den reaktionen. Jag har tagit sådana tester som barn och svarade då på att jag är allergisk.. Jag har gjort pricktest där man visade att jag är även allergisk mot katt, hund, kvalster, mögelporer m,m. Dock utsattes jag för hund hela min uppväxt då den allergin växte faktiskt bort. Jag kände av allergin en aning när Bellman var valp då vart man ju lite orolig att det skulle bli något av det. Det försvann efter någon månad. Jag är även allergisk mot pollen, gran, jordgubbar, parfym och tvättmedel. Det har vi fått testa oss fram för att se att jag är det, ingen läkare som konstaterat. Vanliga sensetiveprodukter i tvättmedel, duschkrämer fungerar inte heller de ger samma reaktion som vid Kåvepenin att jag får utslag. Har man allergi mot tvättmedel som jag så ska man använda tvättmedel som är fritt från allt sådan som man reagerar på det kallar man allergen.

Allergen är det som ger oss allergisk reaktion på det som vår kropp uppfattar som främmande eller olämpligt. Dock reagerar inte alla alls på detta såklart. Allergener är vanligtvis det som jag nämner ovan och här är de mest vanliga som man kan läsa av att det kommer ifrån

 • Parfym
 • Djurpäls
 • Damm
 • Pollen
 • Medicin
 • Mat och födoämnen
 • Konserveringsmedel

Allergi har jag även förstått att det är en känslig fråga och man ska inte fråga om man är allergisk mot något? Det fick jag höra en gång då jag frågade? Jag tänkte då VAAA?! hur kan det vara känsligt att fråga? Det är ju bara omtanke och även att man säkerhetstället att man inte bjuder på något som kan ge en allergisk reaktion. Som jag förstod på den personen så förolämpar man den man frågar? Jag förstår fortfarande inte varför och varför skulle man inte fråga? Ska man bara strunta i det? ska man inte nämna sin barns allergier på skolan heller då?

Är du allergisk mot någon medicin som du kan tänkas få utskrivet vid tillfälliga åkommor?! Är du istället allergisk mot något annat?

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

9 reaktioner till “Är du också lika finkänslig?

 1. Jag har ett flertal allergier och även en rad överkänslighet på bla lokalbedövning.
  Oj det har jag inte hört tidigare att det skulle vara fel att fråga om allergier. I min umgåskrets och med barns klasskompisar så har det pratats öppet om allergier och överkänsligheter. Precis som med kost, om någon äter – gris, halal, koscher el dylikt. Jag tror på öppen het då det enklar upp visa situationer vad gäller allergier. Men det är klart att det kan vara både jobbigt och lite känsligt med frågan.

  Gilla

 2. Jag är laktoskänslig. En gång när jag hade uvi som gick upp till njurarna så fick jag antibiotika utskrivet av 1177 som tyvärr innehöll laktos. Hade ingen aning att antibiotika kunde innehålla laktos. Efter varje tablett flippa min mage ur så jag vart sängliggande så ringde 1177 igen och fick tillåtelse att avbryta kuren då jag hade tid hos vårdcentral inom några dagar. Där fick jag en annan antibiotika.

  Gilla

 3. Jag tycker det inte är något fel att fråga personen som kanske besöker en om den är allergisk mot något speciellt om den ska äta hos en. Jag är laktoskänslig och en gång när jag hade urinvägsinfektion som gick upp till njurarna fick jag antibiotika utskrivet av 1177 och då fick jag en antibiotika som innehöll laktos och jag kommer ihåg att efter varje tablett jag tog så flippa ur då vart sängliggande efter varje tablett. Men ringde 1177 igen och fick medhåll att sluta ta antibiotikan eftersom jag uppenbarligen inte tålde denna och hade fått tid på måndagen efter på vårdcentralen. Där fick jag en antibiotika som inte innehöll laktos.

  Gilla

 4. Jag är känslig mot acetylsalicylsyra, slår ut min mage helt! Jag tycker inte alls är det är en känslig fråga, tycker det är en lika uppenbar fråga som att fråga om matallergi när man ska bjuda någon på mat

  Gilla

 5. Usch då. Vi får hoppas det går över när kuren är slut. Tror jag är lite allergisk mot katter tyvärr. Har märkt det nu när mormor skaffat katt.
  Annars verkar ni haft en bra dag du och Bellis 🥰

  Gilla

 6. Som en sådan som är allergisk mot mycket så tycker jag att det snarare känns som folk blir förolämpade när man säger att man är allergisk, ibland är det nästan som att de inte tror på det. Men det är ju lite besvärligt för omgivningen som ex förskola och skola då de måste göra anpassningar som passar allergiska barn ex..

  Gilla

 7. Hur kan det vara känsligt att fråga om det? Man vill ju inte ta livet av någon. Vi har ju katt, och kommer någon hit som aldrig varit här förut så brukar jag säga att vi har en. Hon är extremt allergiframkallande, och jag som inte är kattallergiker blir sjuk av det. Det har blivit så mycket värre under pandemin då vi är hemma mer, och jag har haft svårare att städa Pencillin är det ända jag tål av det. Får som oftast nässelutslag av annan antibiotika. Inte varje gång, men ofta. En gång blev en läkare skitarg på mig för jag frågade särskilt om det. Han vägrade lyssna, och dagen efter fick han besök av mig, med utslag över hela kroppen.

  Gilla

 8. Att fråga om allergier tycker jag också mer känns som att man bryr sig. Att det skulle vara fel att fråga har jag aldrig stött på. Skönt för dig att bli klar med din kur så du fpr ordning på magen igen.

  Gilla

 9. Varför i hela friden skulle det vara oartigt och förolämpande att fråga någon om allergier? Jag tycker det är precis tvärtom! Det visar på omtanke och respekt!

  Jag är histaminallergiker vilket betyder att jag reagerar värre på histamin än vad gemene man vanligtvis gör. Det betyder i princip att allt man kan vara allergisk mot kan jag reagera på. Vad jag reagerar på vet man inte riktigt. Hittills har jag kommit på att jag är allergisk mot häst, hund, katt, kakaduor, getingstick, myggbett, allt ätbart som är rött , skaldjur, choklad, saltlakrits, vissa hudkrämer/smink och givetvis pollenallergiker. Tack och lov så sätter det mesta sig inte på andning utan jag får utslag. Om jag äter för mycket jordgubbar dock så kliar det rejält i halsen och färsk ananas gör att mina läppar och tunga domnar/svullnar/sticker.

  Allergier, kul nästa jämt och ibland extra kul.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.