Sammanfattar vår Smålandsresa

Förra året då vi var på ➜ Gotland så sammanfattade jag vår vistelse i ett inlägg och det vart mycket uppskattat. Jag har därför nu satt ihop ett inlägg från vår Smålandsresa och detta inlägg tog sin tid kan jag säga. Här är i alla fall våra underbara utflykter vi gjorde på 14 dagar vi var bortresta i Småland

Alla bilder är klickbara så ni kan se dem större och vill ni läsa och se mer så finns mer inlägg under kategorin våra resor!

Färjestaden och hamnen

Vi började vår Ölandsvistelse att driva runt lite vid Färjestaden och hamnen där. Färjestaden tillhör Mörbylånga kommun. De har byggt upp ett trivsamt turiststroke där som de kallar ➜ Ölands Riviera. Det finns hamncafé, restauranger, butiker och annat som lockar turisterna att besöka där. Vi hade tänkt besöka butiken och hamncafét ➜ Ölands Choklad, tyvärr tänkte många andra också så, så vi fick hoppa det just idag. Vi kikade även in keramikbutiken ➜ Keramik & Glas som hade massa fint. Det vart dock inget köp där, men var underbart att gå runt och kika på porslinet där inne. Det finna även badmöjligheter och båtar som lägger till just här också.

På Ölands riviera har vi också ➜ Våfflerian Öland.

Där kan man äta både våfflor, desserter, pizzor och såklart massa varianter på våfflor både i lunchform och som en dessert med glass och godis. Jag tog en våffla med chevré och rödbetor, BQ tog en våffla som heter Italienarn och det var olika sorters skinka, salami och annat gott på. Det var verkligen en stunds njutning. Bellis fick en våffla som hette chokladboll och ja det var väl både dessert och ”lunch”. Cafét ligger precis vid hamnen och bredvid den omtalade ➜ Ölands Chokladen

Mycket trevlig lunch vid stranden och hamnen och den härliga kustluften tillhands, njutbart.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Ekerums Camping och svalka sig i vattnet

Efter vi checkat in oss och packat i ordning allt och boat in oss så åkte vi just till ➜ Ekerum Camping för att bada en stund. Det var en väldigt barnvänlig badstrand med långgrunt i stort sett hela badplatsen. Det fanns ett café, lekpark och något som Bellis tyckte var väldigt roligt en stor gummimatta som man kunde hoppa på. Det var så skönt att åka dit och svalka sig, samt att Bellis trivdes som den fisk i vattnet hon är.

På Ekerums camping kunde man också hyra en 4 manna cykel och cykla runt i omgivningarna där och det uppskattades av hela familjen. På campingen finns även kiosk och en mindre butik. De har även pool för campinggästerna.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Lådbilslandet i Nykvarn

Vi besökte ➜ lådbilslandet på norra Öland. En mycket trevlig plats för barnen att vara på och det fanns inte bara lådbilar utan flera olika lekplatser. Det fanns också nöjesfält med fler olika attraktioner att åka. Även mat och glass-servering. De har verkligen tänkt på allt för att barnen ska ha det bra. Det hade vi också, vi hade en bra dag där. De har även skapat en värld där lådbilarna åker runt runt. Det ser ut som de är ute och kör i verkliga trafiken.

Här är det barnen som bestämmer och föräldrarna är åskådare står det direkt på en skylt då man skulle gå in. Det var lite fyndigt måste jag säga. Lådbilarna var ju också väldigt kreativa och snygga. Hit skulle vi mer än gärna åka igen och tror att de flesta kände så som var där också.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Bergraset vid Norrs Udde

Vi besökte ➜ Bergraset vid Norrs Udde på norra öland. Berggrund består av kalksten och en av dessa platser är vid Fornbo alldeles norr om Horns udde. Det finns utmärkt en plats där man kan parkera och där kan man sedan ta sig ner på stenarna och bada där om man vill. För mig är det för stenigt och för mycket alger. Det var ändå en del som badade där. Man ska ha lite respekt då man går längst med kanten eller på högre höjd av berggrunden för det är fortfarande rasrisk då man går där. Här där vi gick hade man en superbra vy över hela området.

Supervacker plats och extremt fotovänligt måste jag säga

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Bjärby badplats

En av dagarna åkte vi till ➜ Bjärby badplats. Badplatsen är en långgrund sandstrand och norr om badplatsen finns också ett hundbad. Vid stranden finns även en camping och sommartid finns det även ett café med enkel försäljning. Vi såg inte det dock, men vi gick ju inte rund på hela stranden. När vår GPS hänvisa oss till vägen dit standen låg trodde vi att vi kommit fel. Det stod t.o.m att här slutar allmän väg och att man tog ut avgift för att få åka vidare. Man får således då betala 20 kr för att man skulle ta sig fram till standen. Det är ingen statlig eller kommunal väg utan en privat väg. Det är därför de som tar ut en avgift för att kunna underhålla vägen.

Stranden var jättehärlig och det var rent och fräscht där, precis som man kan önska sig. Vi doppa och bada oss alla tre och Bellis ville ju aldrig sluta bada, det var t.o.m faktiskt så vi fick dra med henne därifrån. Stor tumme upp från oss och roligt att besöka ett ställe som vi inte alls visste om. Vi tryckte bara in badplatser på Öland nära där vi bodde. Nära och nära var det väl inte, stranden låg 2 mil i från vår stuga.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Bredsättra Kyrka Ölands Östra sida

På andra sidan vägen av Karamellkokeriet ligger ➜ Bredsättra Kyrka. Jag tycker om att besöka kyrkor och kika in hur de ser ut då kyrkor är väldigt vackra. Det var så även den här kyrkan. Bellis ville också följa med in till kyrkan och hon höll en predikan för mig framför altaret och berättade vad de lärt sig om Jesus i skolan. Det var faktiskt roligt att höra för hon hade ju mer koll än jag trodde. Kyrkan ligger då i Bredsättra som är på östra sidan i höjd med Borgholm.

Ni kan läsa mer om kyrkans historia på länken, för det tycker jag är intressant.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Ölands Karamellkokeri

Vi besökte såklart även ➜ Ölands Karamellkokeri som ligger i Bredsättra. Kokeriet har funnits sedan 2010 och det går att se tillverkningen på plats. Det hade vi också sådan tur idag att komma dit precis då de höll på att tillverka karameller av smaken champange, jordgubb och päron. Vi fick se hela tillverkningsprocessen. Alltså klumpen med kola i olika färger vägde 8 kg innan de började rulla den till stänger som de sedan skapade karameller av. Den 8 kg klumpen skapade sedan ”dryga 3000 karameller” sedan. Vi som tittade fick stå i covidanpassade bås familj för familj och när man gick in fick man ta kort i en korg utanför så det var rätt antal personer inne. Provsmaka fick man också och det var såklart jättegoda karameller.

Bellis tyckte det var jättespännade att kika på och hon ville se hela processen tills de var klara med karamellerna. Såklart köpte vi karameller sedan och Bellis fick välja och det vart en burk med lakritsmix.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Naturum Trollskogen

Vi åkte till Ölands mest norra punkt för att besöka ➜ Naturum Trollskogen som ligger i Byxelkrok. Trollskogen är ett populärt utflyktsmål och det tyckte fler än oss också det var många som besökte trollskogen. De har ordnat kosordspromenader och tipspromenader för barnen, för de som vill kan man även få hova på bryggan. Naturums syfte är ju att värna om naturen och det är ju också målet med denna skog att sprida den kunskapen vidare. Inne på Naturum så har de även utställning av olika djur som man kan få läsa och även veta mer av. Det finns fler motionsrundor man kan gå där, en var på 4 km, en på 2 km och en på 1 km. Så här är ju perfekt att ta med hunden och njuta av en extra fin promenad.

Det är jättevacker natur och det är som sagt väldigt rent, friskt när man går där. Jag var här när jag var liten med min mamma, pappa och min storasyster och det har ju hänt mycket sedan vi var där. Då hade de exempelvis inte ett café och utställning då. Det som man märker då man går i en så tät skog är att man går som inne i en egen värld tycker jag. Här är det ju också annorlunda och unika träd som man inte ser i andra skogar på samma sätt på en del ställen av skogen. När man gick inne i skogen märkte man knappt att det regna.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Ett besök vid Soliden Slott i Borgholm

Efter en mysig vistelse i Borgholms centrum tog vi bilen och rullade vidare till ➜ Soliden Slott och ja fler än vi tyckte också det var trevligt att besöka slottet. Där går det ju dock att hålla avstånd eftersom att man är ute hela tiden. Ja, det var ju otroligt vackert där såklart. De har ordnat det bra med café, matservering och småbutiker. En av butikerna var jag in och köpte detta nedan som vi ska ge till vår blomvakt. Butiken heter ➜ Fredrikssons smakglädje. De säljer egentillverkade hantverk. Allt från marmelad, chutney och andra handgjorda hantverk. En känsla av Öland helt enkelt.

Det är verkligen vackert och det är ordnat på många olika sätt där i slottsparken. Även kända kockar hade 4 st växthus som de hade planterat olika teman i vardera växthus. En av kockarna var ➜ Karl Fredrik Gustafsson på Österlen. Det finns en holländsk rospark, lekmöjligheter för barnen. Ja där kunde man spendera många timmar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Bönan på hörnet och Borgholm

Vi hade en heldag i Borgholm vi åkte halv tio och kom hem halv sex. Vi börja med att ta oss en fika på ➜ Bönan På Hörnet. Jaq beställde en chaílatte och BQ beställde macchiato & Bellis en raket och en festis med is. Det var ett trevligt fik och skönt att sitta ute i skuggan. Dock var min chaílatte sådär faktiskt om jag ska vara ärlig, den smakade mest varm mjölk. BQ hällde lite av sitt kaffe i och då smakade den ok, men inte bra. Tyvärr får jag säga, hon gjorde den för mesig. Stort plus får jag säga att hon dekorerat dem snygga.

Leka loss på Piratskeppet i Bäckmanska parken

Efter Soliden åkte vi tillbaka till stugan och tog en sen lunch för att direkt efter det åka till lekparken ➜ Piratskeppet i Bäckmanska parken. Lekparken ligger i Borgholm och parken kallas Barbera. Här kunde barnen leka loss för fullt och skeppet var också stort. Bellis hade en superkul stund där i lekparken. Parken ligger även i hamnen och det var ju inte direkt ett missnöje för oss att gå strosa där då

En mycket trevlig dag i Borgholm

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Det blev en tripp till Kalmar och besöka Baronen!

En av dagarna så regnade det hela dagen och vi visste inte helt vad vi skulle göra av dagen. Vi bestämde oss då för att åka till Kalmar, det ligger 2,5 mil bort från vår stuga. Bellis tyckte ju det var toppenroligt att få åka över bron igen. Vi gick där och flanera och myste både i Kalmar centrum och inne på ➜ Gallerian Baronen. Många minnen väckte det och det var ju såklart extra roligt att gå där eftersom Kalmar ansågs mest hipp och trendigt att besöka då man bodde i Oskarshamn. Det var sig likt och centrum är så fint där både med kullerstenar och ➜ Kalmar Domkyrka.

Vi besökte ➜ Bryggan inne på gallerian som är ett fint lunch och fikaställe. Här sitter man på uteserveringen med utsikt mot hamnen, mycket fint. Jag beställde chailatté även idag för att ge det en sista chans och NEJ den var mesig idag med, men inte fullt lika som jag tyckte igår. Dock var min rawboll mycket god. När vi stod i kön till Bryggans café så knackade någon mig på axeln och sa – Hej Marie, jag vänder mig om och ser då min kusin Ulrica. Superkul och vad roligt att se varandra också ❥

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Såklart måste man äta öländska kroppkakor då man är på Öland!

Ja, då man är på Öland måste man ju någon gång under vistelsen äta öländska kroppkakor och så gjorde vi idag. Vi stannade till på ➜ Edith och Julia B&B. Ett Bed and Breakfast som ligger längst vägen vid Rälla när man åker mot Borgholm. De serverar då även hembakat bröd, kroppkakor och våfflor. Där stannade vi då till idag och det var värt besöket. Kroppkakorna var jättegoda, men det var en övermäktig tallrik, jag orkade 1½ kroppkaka, det var för mycket för BQ med som orkade 2 och pressade i sig 2½. Bellig tog våffla och hon mumsade i sig med god aptit. De sålde även lite hantverk och hemsydda kläder. De såg inte så märkvärdigt ut utanpå, men det hade sin charm och de hade en stor uteservering också.

Ett ställe värt att besöka när man åker längst vägen på Öland.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Nästa anhalt Småland Oskarhamn

Nu hade vi åkt från Öland för att mellanlanda hos mina föräldrar i Oskarshamn en sväng innan det bar hem till Dalarna igen. Här var ju syftet att umgås med dem och ha det gott. Lite hann vi med i Oskarshamn i alla fall och ni kan få se fler fina bilder därifrån

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

En ny lekpark i hamnen

När man är på semester och då barnsemester så måste det alltid finnas utrymme för att uppsöka lekaparker då man inte hela tiden kan besöka platser där man betalar inträde. Mmamma, jag och Bellis och besökte Temalekparken i hamnen. En jätterolig lekpark med hamn och skeppstema och många roliga lekmöjligheter. Här lekte vi loss en stund tills det var dags att åla hem och äta lunch och vi var lite mättade på värmen en stund

Ytterligare en plats att besöka om man är i Oskarshamn, en rolig lite annorlunda lekpark.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Glasscafé Mandarinen

Oskarshamn har ett mindre glasscafé i centrum vid stora torget som heter Glasscafé Mandarinen. De säljer och har massor av olika glass-smaker och goda alternativ. Bellis fick köpa glass och hon valde en glass som hette lakritsbomb. De har alltid mer än 30 smaker av glass att välja på. De bakar även våfflorna själva. Kikar man på deras facebooksida så finns det oändligt mycket goda glassar.

En glassbar värd att besöka då man är i Oskarshamn

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Restaurangen på egen Holme

Jag blev utbjuden av BQ på trerätters på fina restaurangen Badholmen i Oskarshamn. En romantisk middag och min examensgåva från honom. Det var verkligen en toppenhärlig kväll med perfekt sommartemperatur och svalare vindar och solen sken. Restaurangen ligger precis vid hamnen på sin egen holme ute i vattnet. Det är ett inneställe såklart men för del delen ett inneställe för alla. Det var väldigt spridda åldrar då vi var där idag.

Maten var i toppklass, förätt och dessert var också toppenbra. Det som var ikväll var att de hann inte med och man fick sitta vänta lite på varje rätt det drar ju såklart ner beryget. Dock gjorde det oss ingenting, vi kände vi hade hela kvällen på oss att sitta där, så vi vart inte stressade av att vi fick vänta. Maten och utsikten och miljön gör att man mer än gärna går dit många gånger.

En resturang som du mer än väl ska besöka om du ska till Oskarshamn.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

7 reaktioner till “Sammanfattar vår Smålandsresa

 1. åh men va mysigt det är så fint. va kul att bli utbjuden sådär gullig han är. ja lekparks häng har man haft till leda ha ha men så är det me barnen ju

  Gilla

 2. Det märks att det var några år sen jag var på Öland 😅Jag var på Öland den tiden som ”Vegaboys” ”boom, boom” gick mycket på radio å så 😊.

  Vilka härliga, mysiga & roliga ställen ni har varit på 😃. Jag själv blev lite sugen på att besöka Öland faktiskt. Åka till visa av ställena som ni har besökt under er Ölands resa.

  I Kalmar så ska det finnas en medeltida by. Finns den kvar? Jag minns att ett sommarlovsprogram sändes där ifrån på 90-talet 😊

  Praktiskt & mysigt att kunna mellan landa hos dina föräldrar. Även om det då inte är så långt kvar då.

  Så fina bilder du har tagit som vi läsare får se. Tack för alla tips på ställen 🙏🏻❤️

  Så gulligt av BQ att bjuda ut på middag 🥰

  Hoppas att det är bra med dig❣️

  Gilla

 3. Vilken resa ni gjorde. Det är såå roligt att få hänga med er ut sådär, och just sådana inlägg är bland de roligaste jag läser. Man får så mycket inspiration och blir så glad över att hitta nya guldkorn. TACK

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.