Min favoritfrukost med viktväktarna

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Det här är mitt favoritbröd nu, älskar att ta det tillsammans med lätt fil 0,1% på morgonen med små tärnade äppelbitar i filen. Det är min frukost varje morgon i stort sett. Tycker att rågbröd på surdeg blir extra saftig och jag tyker brödet håller längre.

◌ En hel brödlimpa är beräknad till 40 brödskivor

◌ SP per brödskiva är grön 2, Blå 2, Lila 2

Rågbröd med surdeg

Ingredienser

 • Rågkross1  dl
 • Vatten 1 dl
 • Surdeg, Råg 150 g
 • Jäst ½ pkt
 • Vatten 5 dl
 • Rågmjöl 4 dl, grovt
 • Rågmjöl 6 dl, fint
 • Fullkornsvetemjöl 2½ dl
 • Salt 2 tsk
 • Rapsolja 1 msk

Instruktioner

Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna. Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnad rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plastfilm i 2 timmar. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°. Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk.

Anteckning

Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen.

/ Receptkälla Rågbröd med surdeg Viktväktarna

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

8 reaktioner till “Min favoritfrukost med viktväktarna

 1. Åh, du bakar ditt bröd själv? Tycker det är svårt att lyckas tyvärr, men detta ser ju riktigt gott ut. Likaså har jag aldrig testat att baka med surdeg heller. Känns som överkurs.

  Gilla

 2. Har i princip släppt bröd helt sedan jag gick med i VV, jag tycker inte det är värt pointsen om jag ska vara ärlig. Ibland unnar jag mig dock och vill jag äta ”bröd” bakar jag ett där det är 0sp eller äter knäckebröd för 1sp/st… Men min frukost består mestadels av naturell yoghurt och frukt/bär, en god frukost som inte kostar nåt =)

  Gilla

 3. Är inte så förtjust i mörkt bröd utan vill hellre ha ljust.
  Å andra sidan äter jag max en skiva i veckan om ens det. 😄Blir knäckebröd om jag äter något.

  Hoppas ni har en bra semester med mycket sol o bad i havet. 🙂

  Gilla

 4. Mörkt bröd får jag hålla med om att det är godare att äta är saftigare. Känns bättre att äta det med 😊 Vitt bröd känns som man tuggar på luft fast med tuggmotstånd 😄.
  Låter som en mycket god frukost Med äpple bitar 😋👍

  Hoppas att det är bra med dig! 🌸

  Gilla

 5. men så god din frukost såg ut. jag brukar ha yogurt och hallon ibland vet dock inte om det går under den dieten eller inte men gott är det i alla fall. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.