Vad säger lagen om att dela recept?

Här gäller Copyright på mina bilder och är därför inte tillåtet att ta dem utan att tillfråga mig först!

Vilka regler ska man följa när man lägger ut recept?

Kan man lägga ut vilka recept man vill och har man några regler att förhålla sig till?!. Man kan ju lägga ut recept både på facebook, bloggar och v-loggar ja all social media egentligen. Det finns faktiskt regler, men inte lika hårda som vid bilder och bildstölder. Jag tänkte att jag skulle försöka förklara dem för er och även poängtera för att det inte ska bli några konstigheter då jag lägger ut en hel del recept. Jag har själv personligen varit i kontakt med ➜ viktväktarna eftersom att jag lägger ut deras recept och deras kategori på recept. Svaret jag fick av dem var såhär

Man får gärna lägga ut deras recept då de anser att det är roligt att man sprider deras recept vidare. Dock får man inte göra det i kommersiellt syfte och heller inte ange smartpointsvärde för specifika livsmedel, varumärken eller produkter. Man måste tydligt i texten uppge källan till dem och receptet

Vad säger lagen om när man delar recept på en personlig blogg!?

Bilder är i regel alltid skyddade upphovsrättsligt och därför får man inte ta någons bilder. Man kan fråga om man får ta någons bild och få ett godkännande av den som äger och fotat bilden. Dock ska man egentligen begära att få det skriftligt eftersom ord mot ord blir svårt att avgöra om det skulle bli en tvist. När det gäller recept så äger inget ett recept eftersom recept oftast är så enkla skrivna att de inte når den upphovsrättsliga skyddet som behövs. För att vara helt säker kan man då skriva om dem i annan ordning för att man inte ska känna att man har kopierat rakt av. Tankar och idéer kan man inte få upphovsrätt för. Med det sagt då vilka ingredienser som ingår i ett recept och hur man tillagar dem. Det är ju trots allt så man ska göra receptet. Mindre lämpligt är ju om man kopierar ett recept som är mer personligt och texten är formulerat med egen personlig touch. Hittar du ett sådant recept så ska man alltid skriva om det med egna ord eftersom det är inte dina ord då. Det är ju skillnad om man skriver att man blandar ner 1 dl grädde och vispar om. Jämför då istället om någon har skrivit i receptet att du stänker ner och slaskar runt med vispen för att sedan joffsa ner 1 ynka msk socker och efter den en eller två dl grädde du dunkar rakt ner i bunken som exempel då är ju det en omgjord text som är mer unik och då ska man inte kopiera den formuleringen för det är personlig prägel på

Sammanfattningsvis

 • Fråga alltid om lov gällande bilder och för att vara säker begär att få ett skriftligt godkännande
 • Hänvisa alltid källan tydligt i receptet även om du ändrar om receptet ska man länka till vart man tog inspiration
 • Ändra gärna om texten lite personligt för dig så blir det din text på ett recept
 • Ingredienser och tillvägagångsättet är i regel alltid densamma och då finns det inget upphovsrättsligt skydd och uppnår därför ingen verkshöjd
 • För att ett recept ska nå upphovsrättsligt skydd och uppnå verkshöjd måste det vara väldigt unikt och originellt formulerat.
 • För att ett recept ska vara unikt menar man att det är fantasifullt och mer litterära formuleringar.
 • Idéen och receptet skyddas inte av upphovsrätten eftersom receptet i regel är enkla och man skriver bara hur man gör och vilka ingredienser det är

Så för att veta om jag får ➜ posta andras bilder och recept på en blogg så kan det vara bra att vara påläst.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

9 reaktioner till “Vad säger lagen om att dela recept?

 1. Jätte bra inlägg!!! Är klurigt med vad som igentligen gäller på nätet då de flesta har vant sig vid alla olika sorters ”posta vidare” funktioner och glömt bort data läran från skolan.
  Jag lägger upp recept ibland, men oftast så länkar jag till receptet jag använt mig utav. Då jag vill att andra ska veta vart receptet kommer ifrån. Använder jag recept som kommer inifrån familjen så skriver jag rakt av dem.

  Kanon med förtydling om vad som gäller recept.
  Ha en jätte fin dag!!!

  Gilla

 2. Många som missar det där med upphovsrätten många gånger. Bra att du reder ut det och det är en djungel egentligen. Tror många inte tänker alls på den och delar hej vilt.

  Gilla

 3. Brukar antingen skriva om eller länka till sidan med receptet ( tydlig hänvisning ). Men oftast bakar jag från mitt eget huvud så inte alltid recept finns. Men säkert många som funderat på detta

  Gilla

 4. Jag har funderat över vad som gäller med att dela recept. Brukar alltid skriva om receptet för säkerhets skull. Låter ändå logiskt att det ska mycket till för att receptet ska klassas som upphovsrättsskyddat.

  Gilla

 5. Väldigt enkelt tycker jag när det gäller bilder. Bilder lånar man inte hur som helst. Bilder tillhör fotografen och tillstånd att få låna en bild och publicera denna måste man ha.
  Recept där får man ju då självklart ange källan som på annat material man ev får tillåtelse att låna.
  Respekt för andras jobb skall man alltid ha.

  Gilla

 6. Det där är en djungel, och de flesta har ju en egen touch på det man gör. Jag gillar ju att få tips på mat osv Till det vill ju många som lägger ut på sociala medier att just deras ord ska spridas, men viktigt att länka till vem det är

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.