Rättikagratäng och Rostasfilé – LCHF

Rättika är en rotfrukt men som har mkt lågt kolhydratvärde (2,3 kh/100g). Rättika otillagad smakar som rädisa men tillagad så försvinner den beska smaken och den är ett perfekt substitut för potatis i tex potatisgratäng!

Rättikagratäng 4-6 portioner

 • Rättika ca 6-700 gram
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 vitlök solo
 • 1 gul lök
 • ca 5 dl riven västerbottensost
 • salt, svartpeppar

Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken. Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka in utan lock i ca 10 minuter. Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

Helstekt rostasfilé

(OBS i receptet är det oxfilé)

 • 1 kg hel rostasfilé
 • 4 vitlöksklyftor
 • ½ dl färska timjanskvistar
 • Salt, svartpeppar
 • 1 msk smör

I receptet är det oxfilé men vi tillagade på samma vis med rostasfilé. Ta fram köttet 30 min före tillagning, sätt ugnen på 175 grader. Strö på salt och peppar. Bryn hastigt filén runt om i smör och lite kokosfett i en het stekpanna. Platta vitlöksklyftorna med skalet på, använd till exempel en kastrull. När filén fått stekyta runt om lägg ner den i vitlöksklyftor och timjan tillsammans med lite smör och låt steka i 30 sekunder. Lägg sedan över kött, vitlök och timjan tillsammans i en ungsform. Sätt en termometer i köttet. När innetemperaturen är 56 gr är köttet klart. Det tar c:a 30min. Servera med rödvinsås.

Vi hade rostafilé och serverade med pepparsås.

Rödvinsås

2 st schalottenlök, finhackad
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk mörk balsamvinäger
1–2 msk kalvfond
1 msk smör
ev. salt och peppar
ev. ngn tesked rödvinsgelé för att balansera syran


Koka upp vin, vatten, vinäger, kalvfond, lagerblad och låt allt reducera till hälften tills såsen tjocknat. Smaka av med ev. salt och peppar. Blanka av med smöret innan servering.

Receptkällor från 56kilo.se

Pepparsås

 •  2 msk smör
 •  1 tsk rosépeppar 
 • 1 tsk grönpeppar
 •  1 tsk svartpeppar 
 • 2 schalottenlökar
 •  1 msk tomatpuré 
 • 1 dl vatten
 •  2 dl grädde 
 • 1 msk kalvfond
 • 1 msk tamarisoja 
 • Ev. 2 msk cognac
 •  Lite kajennpeppar 
 • 2 tsk grönpeppar i lag
 •  3 msk färskost

Gör så här:

Mortla pepparn och stek i smör. Hacka och stek lök med pepparn. Stek tomatpuré med pepparn och löken. Blanda vätskorna och häll i kastrullen. Dofta över cayennepeppar. Vispa ner Philadelphiaost (ist.f. att reda med maizena) Häll ner grönpeppar i lag. Låt allt puttra på låg värme ca 15-20 minuter tills såsen tjocknat

Receptkälla –Pepparsås LCHF

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

3 reaktioner till “Rättikagratäng och Rostasfilé – LCHF

 1. Aldrig hört ordet Rättika. Men det låter gott. Om den beska smaken försvinner. För den beska smaken på rädisor gillar jag inte.
  Hela rätten låter gott 😋👍 Så hoppas det smakar gott.
  Ha det så bra! Kram❣️

  Gilla

 2. Ser och låter som en väldigt god rätt. Ska spara detta recept så jag kan testa det någon gång själv. Härligt att du lägger ut recept tips här på bloggen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.