Torra fötter ger glada barn

Slusher ett måste i nordiskt väder

Igår när jag hämtade Bellis var alla hennes ytterkläder plus två uppsättningar vinterstövlar totalt dyblöta, de hade inte hunnit torka undan i torkskåpet. I Bellis fall så har vi två uppsättningar kläder på skolan för att hon ska kunna torka de första kläderna hon blivit blöt i på förmiddagen fram tills vi ska gå hem och så har hon de andra torra till dagen efter. Igår hade vi 4 plusgrader och totalt plaskväder ute, likaså idag. Jag ansåg då att fleecefodrade galonkläder var bästa alternativet. Dock visade det sig vara fel. Hon var totalt genomblöt och ytterkläderna hade inte hunnit torka till andra rasten. Vi har även köpt fleecefodrade galonkläder som ska uppfylla kraven, men inga kläder tål väte utifrån om man är i mycket vatten. Hon hade lekt väldigt mycket i de smälta isvatten pölarna sa fritispedagogen när jag hämta. Dessutom tar det mycket längre tid för fodrade galonkläder att torka än andra vinterkläder.

Det jag kan tycka då är väl att man borde säga till henne att dra ner snöskydet ordentligt. Hon hade även sina teddyfodrade regnstövlar också som heller inte hade hjälpt. Det vet jag ju då vad det beror på, hon drar inte ner snöskyddet på sina termokläder och därför sipprar det in fukt och ner genom skaftet hela tiden. Just i sådana skor som är just för att tåla mycket fukt så är det svårt att få dem torra om det kommit in mycket fukt i materialet. Man undrar ju då genast vad kan en blöt fot bero på? och vilka fodrade gummistövlar man anser vara bäst i detta väder för torra fötter ger glada barn. Igår när jag jag hämtade henne fick hon gå hem med vanliga innekläder och sina innegympaskor, allt annat var blöt efter dagens utevistele på skolan. Hennes teddyfodrade regn stövlar är bara att kasta nu efter denna vintersäsong hittills för de stinker faktiskt nästan som kattkiss nu för det är instängt fukt i dem som inte torkar upp.

Torra fötter ger glada barn!

Alla skor har inte samma förutsättningar och man kan också förstöra skon på olika vis. Här tipsar jag om några tips du kan tänka på av min egna erfarenhet

1 Alla skor tål inte värmeskåp för att bli torra, ta istället ut sulan varje kväll för att torka stöveln.

2 Vissa skor kan reagera på om man har bomullsstrumpa på sig och blir svettig en hel dag om foten då suger skon åt sig mer fukt, det brukar också ge dålig lukt.

3 Skon står i torkskåpet varje dag på skolan eller förskolan för att torkas. Man förstör då materialet och funktionen på skon.

4 Barnet drar inte ner snöskyddet över skon. Drar man ner snöskyddet stoppar man då således väte att sippra in.

5 Skaftet är för stort på skon och det sipprar in väte som får stanna kvar och sugs upp i fodret.

6 Barnen hoppar och leker så mycket i snö och vatten att skon aldrig hinner torka

Slusher – En klassisk favorit för barnen

Slusher ett måste i nordiskt väder!

Ett märke man känner igen sedan många år är ju märket Slusher som är en vattentätt varmfodrad stövel som är anpassad för vårt nordiska klimat. Det är lätt för barnen att sätta på och det tror jag är stor fördel för Bellis också. Är dem lätta att sätta på så orkar hon nog också dra över snöskyddet över stöveln. Det är ju det som är extra viktigt också att snöskyddet och hällorna dras över stöveln. Har man inte dem helt nerdragna då kommer det såklart också in fukt. Jag var ner och köpte dessa i förmiddags men storleken var jag osäker på när hon sa måttet på skon. Den var exakt samma mått på innesulan när jag mätte på den vintersko vi köpte på mellandagsrean. Det som gör mig osäker är att jag fick gå ner en storlek på dessa skor. Jag hade ju inte henne med mig, så jag får mäta skon då jag hämtat henne sedan och så får jag gå byta till en storlek större annars i så fall. Man ska ha som riktmärke att en sko ska vara 1,5 – 2cm längre än barnets fot. På vinterskor ska det inte vara mindre än så. För att mäta barnfötter bäst så ta ut innersulan. Sätt sedan din tumme vågrätt längst upp i kanten av sulan. Barnet får sedan sätta sin fot på innersulan där hälen ska vara exakt kant i kant med innersulans häl och når barnets längsta spets på foten precis fram till din tumme då är det bra storlek. Är det dock så att barnet måste putta undan din tumma då är skon för liten.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig, det löser vi på mindre än 1 sekund!

Om wordpress frågar efter att du ska logga in när du ska kommentera hos mig så känner den av att du har google-konto eller tidigare använt wordpress med den mailadressen. Då vill wordpress att du loggar in på det kontot. För att det ska gå smidigt går du bara tillbaka till min blogg. Du går tillbaka till kommentarsfältet. Använd en mail som inte varit registrerad på google eller wordpress. Har du ingen annan mailadress så hitta på en bara. När du skriver en annan mailadress i kommentarfältet så kommer det att gå att kommentera. Då frågar inte wordpress efter inloggning.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är solis-1.png

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

30 reaktioner till “Torra fötter ger glada barn

 1. jobbigt när det inte är helt tort när dom ska gå hem 🙂 fy för detta slask väder det är ju den värsta tiden innan våren

  Gilla

 2. Det är mycket att tänka på, det här med barnens kläder och vad som fungerar! Jag har aldrig haft det problemet, han har alltid torra kläder och inte våta skor. Kör kängor oftast som tål vatten, lite allt i ett. 🙂 Gummistövlar tycker vi inte så mycket om men har ibland om det regnar lite. Men jag är ju faktiskt noga med att han ska dra ner kläderna och fästa under skon. Pedagogerna också 😁
  Jobbigt när allting är så himla blött 😐❤️

  Gilla

 3. Ja, att barnen ska hålla sig torra nu i slaskvädret är en konst, blöta hur man än gör..sj gillar jag stövlar med dragsko längst upp. men det där såg ut som helt ok stövlar också

  Gilla

 4. Ja fy ja, slasket när de kommer! Snön smälter man blir blöt direkt, man undviker isfläckar o vattenpölar, barnens kläder dyngsura och mina hundars tassar blöta o full med sand – samt deras små magar.. grus inomhus – yippi
  Eeeyy bra tips förresten 😀

  Gilla

 5. Det var verkligen en jättefin färg på stövlarna, min favorit färg😍Jag tänker kan inte pedagogerna hjälpa henne med att dra ner snöskyddet? Då kanske stövlarna hade klarat sig tänker jag, synd att man måste slänga 🙂

  Gilla

 6. Jobbigt när man måste tvätta o rengöra pgrav smuts ute men tur ska vi vara glada att vi ialf har kläder o tvättmaskin o dyligt 🙂

  Gilla

 7. Den här tiden är jobbig med slasket. Kommer ihåg de där blöta fötterna och skorna som aldrig blev torra. Känns ibland som att det inte finns några kläder som hjälper i detta väder.

  Gilla

 8. Slusher måste vara ett märke som kommit till efter det att mina barn var små…jag känner inte alls till det. Men det är verkligen viktigt med dessa råd och den information du ger. För jag kan förstå Bellis att det är kul att leka i vattenpölar

  Gilla

 9. Det är då inte enkelt jämt att finna rätt kläder för barnen då de är ute och leker. Kan hålla med om att barn borde få stöd så kläder/skor inte går sönder!
  Ett problem jag inom sin tid kommer få uppleva misstänker jag hehe 😀

  Gilla

 10. Yngsta dottern har sådan slusher och för henne är de kanon.
  Yngsta sonen har ett par fodrade stövlar från, hör och häpna, Lidl och de klarar både vattenpölar och blötsnö utan någon fukt invändigt eller kyla som sliprar in. En riktigt fynd av en ren chansning.

  Det är så jobbigt när ytterkläderna är dyngsura när man hämtar. Det ända man kan trösta sig med det är att allt det blötts är ett tecken på att barnen har haft riktigt kul den dagen. 😉

  Hoppas att det blir mindre blött hädan efter.

  Gilla

 11. Bra tips för att mäta barnfötter, jag minns att jag ställde de på en pappskiva och ritade av foten.
  De där fanns inte när mina barn var små vad jag kan minnas, försöker komma ihåg vad de hade på fötterna, men det är totalt borta.
  Är man kall eller blöt om fötterna så fryser hela kroppen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.