Är vi tillräckligt ergonomiska i vår vardag?

Plugghörnan om dagarna, sitter även på stationära datorn och kontoret varvat då det är skönare stol och hållning där.

Hej

DET ÄR FREDAG!! Visst är det underbart, kan det bli bättre? Jo klart det kan, men jag älskar just fredagar. Bellis var också taggad på fredagsmys i morse innan hon skulle till skolan. Hon hämtas direkt efter skolan idag med, så det märktes att hon var extra glad. Ja, som ni ser på bilderna ovan så är det där jag ofta sitter och pluggar om dagarna och ja för den delen bloggar också. Vi har ett kontor och stationär dator vilket är skönt så man sitter bekvämare också. För hur det än är hur skönt det än är så sitter man tillslut för pösigt inte alls bra i en soffa efter ett tag.

Är vi tillräckligt ergonomiska i vår vardag?

Tänker du mycket på hur du förhåller kroppen till olika situationer? Eller kör du bara på? BQ har exempelvis ett höj och sänkbart skrivbord på sitt jobb vilket är jättebra. Här hemma har vi en bra stol på kontoret, där har jag inte problem att sitta längre stunder när jag pluggar. Dock är det min nacke som strejkar och där skulle jag kunna bli bättre att ta hand om. Har ni läst om Ergonomi eller fått lära er det på jobbet? Jag gick ju en 5 dagars kurs med jobbet där vi fick lära oss hur vi ska hantera våra kroppar i olika arbetshållningar och moment för att belasta kroppen mindre. Man hade även möjligheten att få egentid och prata med kursledaren för att få tips om sina bekymmer. Jag har ju ländryggen och nacken som jag tycker är värsta för mig. Jag fick jättebra tips på dem och kanske jag skulle våga mig på att spela in en v-logg om det någon gång och visa det jag fick som tips. Dock är det inget jag nu säger att jag ska göra, men kanske vore bra pepp åt andra.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är page-28.jpg

När jag sökte runt på nätet så hitta jag på ”stegforhalsa” att de tipsar just om de övningar jag också fått tips om. De visar 6 knep man kan göra för ländryggen. De tips jag använder mest är motsatt ben – och -armlyft, höftsträckning får jag nog säga, men har testat dem alla.

Ländryggen

Motsatt ben- och- armlyft

Du ställer dig på alla fyra och har handflator i golvet och knäna böjda. Du lyfter sedan och stäcker ut höger arm och vänster ben så de går parallellt. Håll kvar några sekunder för att sedan gå tillbaka till utgångsläget. Du växlar sedan så.

Bild på motsatt Ben- och -Armlyft

Höftsträckning

Här ska du placera din vänstra fot framför din högra med knät böjt. Blicken ska vara rakt framåt och höger ben sträckt utåt bakom dig. Överkroppen ska föras framåt tills vänster knä är böjt. Återgå sedan till utgångsläget igen. Upprepa detta med varje ben flera gånger.

Bild på Höftsträckning

Nacke och axlar

När jag sedan sökte runt på bra övningar för nacke och axlar så hittade jag tips jag fått på det när jag kikade in på ”hälsoliv på expressen” De har en som jag brukar göra, men jag har fått tips att kunna göra liknande övning fast stående också. Deras tips på sittande twist har jag en liknande övning som är döpt till indianen. Man gör på liknande sätt fast man står upp och så har du en arm böjd bak och diagonalt en arm helt utsträckt framåt samtidigt som du roterar nacken som de gör där och följer med i blicken och sträcker ut. Den är supereffektiv.

Sittande Twist

Sitt på en stol med god hållning och tänk på att sitta med rakrygg och på sittknölarna. Tänk på andningen att andas ut och in. Rotationen ska ske i nedre delen av ryggen och upp mot bröstryggen. Ta ett lätt tag om stolsryggen. Här är det viktigt att man inte belastar eller drar utan lätta rörelser. Låt sedan din fokus och nacke följa med rörelsen. Mellan varje gång du följt rörelsen stannar du upp och drar in djupa andetag för att sedan göra rotationen när du sedan andas ut igen. Efter det är det dags att byta sida.

Bild på Sittande twist

➟ Vad tycker du är bra stretching för kroppen? vad heter era övningar?

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

MISSA EJ ATT FÖLJA MIG PÅ DESSA SÄTT!!!!!!!!!!

FIFFIGT OCH BRA

För er som bloggar på nouw, se nedan

——————–> FÖLJ PÅ NOUW (trots att det är wpblogg) <———————-

För er som vill följa utanför nouw se nedan

——————-> Följ mig via bloglovin <———————-

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

20 reaktioner till “Är vi tillräckligt ergonomiska i vår vardag?

 1. Så viktigt att tänka på det här med ergonomi, arbetsställning(ar) och regelbundna pauser.
  Det är bra om man har ett kontor att vara i eller kanske att fysiskt gå till jobbet genom att ta en promenad (bra ur fler synvinklar) – på detta vis kan man lättare hålla fokus på jobbet.
  Bra inlägg!

  Gilla

 2. Jag har på min fitklocka att jag ska aktivera mig varje timme om jag sitter stilla. Kan jo säga att det är min räddning. Men kommer nog oxå köpa sånt skrivbord för att ha här hemma.

  Gilla

 3. Eftersom jag har kronisk värk och problem med just bäcken och rygg är jag ganska noga med arbetsställningen. Eller blivit kanske jag ska säga… Jag satt länge på en vanlig stol och fick förstås ont, numera har jag en riktigt kontorsstol även om det är i vardagsrummet jag sitter och jobbar. Maken jobbar på kontoret på övervåningen nu under corona, så tar vi en morgon- och en eftermiddagspromenad tillsammans för att komma bort från sittande ett stund. Just rörelsen är jätteviktig för min värk. Men jag tror att fler borde fundera lite mer över hur de faktiskt sitter när de jobbar.

  Gilla

 4. Kul att Bellis med va på fredags noterna 🙂.

  Jag sitter alltid i soffan om jag ska göra något på datorn. Men det klart. Efter en stund får jag ont i rumpan, svanskotan 😊.

  Jag har börjat att göra det. Tänka på min kropp mer. Vad jag ska göra för att avlasta den mer.
  Jag har med problem i nacke & ländrygg. Så den ländryggs övningar var bra 🙂👍. Den kanske man ska testa på gymmet. Det är ju balans i den med.
  Sittande twist är skön att göra 😊.

  Det vore kul med en blogg 😀

  Kram❣️

  Gilla

 5. De är så skönt med såna övningar de gör jag också nu när jag tränar som fysioterapeuten gav mig råd att göra 🙂 dock kör jag en annan träning men de du beskrivit kanske jag ska prova på 😀

  Gilla

 6. Fredag har nog alltid vart min favoritdag. Sista, dag på jobb/skola och vara den känslan är skön. Veta att man har två lediga dagar framför sig. Jag har ingen vidare ergonomi i min vardag.

  Gilla

 7. Direkt då jag läste rubriken tänkte jag NEJ 🙂 V har lärt oss förflyttningsteknik på jobbet och det är väl just i de situationerna vi kan brista i, och skada oss. Någon tappar balansen. Hjälpa någon att komma ur sängen, matningar och hygien.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.