Vad tycker jag om fyrverkerier?!

Hej

Jag kände att jag ville förtydliga mig lite om detta i ett blogginlägg. Vad tycker jag egentligen om fyverkerier? Jag tycker inte alls om fyrverkerier och vad dem förstör mer än vad det egentligen är fint. Jag känner nästan förakt då jag går förbi de butiker som det står stora skyltar att de säljer. Vår hund vi hade var så rädd för fyrverkerier att vi var oroliga att han skulle stryka med, ja faktiskt. Vissa hävdar att det är så bra att ge hunden lugnande så klarar de igenom kvällen. Det är så fel inställning man bara kan ha för hunden är lika rädd då med fast de orkar inte göra något för de är drogade. Det som är otroligt är också att skjutgalna människor börjar skjuta redan på juldagen typ, sedan håller det på av och på mer och mindre fram tills klockslaget är inne på nyårsafton. Ska man ge hunden lugnande då under en veckas tid? Näee här får man faktiskt tänka till lite. Här berättar ”Firstvet.com” om hur man kan göra för att förebygga inför nyår med rädda katter och hundar. De tipsar tyvärr också om lugnande preparat, så just det tipset säger jag tumme ner på.

Hur reagerade hunden då och va gjorde ni? Bellman som vår hund hette, (underbar och älskad) var en chokladbrun labrador. Han var så rädd och var vi ute och gick en långpromenad då det börjat skymma och en raket kom samtidigt som vi var för långt bort hemifrån soch vi ej kunde vända så drog och slet han så mycket i kopplet att vi orkade nätt och jämnt hålla i honom. Jag hade full sjå kan jag säga. Flera av dessa gånger fick jag ringa efter BQ att han hämtade oss, eller ja faktiskt ringa efter vänner med. Bellman hörde också till de hundar som var panikrädd och jag kan garantera att vi ömka och dadda inte med honom på något som helst vis. Det är det absolut värsta man kan göra sådana gånger.

Han var så stressad och rädd att han drog och slet så han kräktes också gång på gång. Hans ögon var i panik och han häscha jättehäftigt. Vid ett tillfälle då jag var ute och gick med honom såg det nästan ut som om han skulle svimma. Han ställde sig rakt upp och ner och kräktes sedan bajsa han diaree samtidigt. Han var i ren panik. Vad vi kunde göra då var att vi alltid hade bilen med oss denna tiden på året och vi fick åka till ödsliga ställen och motionera honom på kvällen så att han kunde göra sina behov. Lilla minsta han hörde något var det kört. Det som var bra med honom var att han vart lugn då han kom in i bilen igen. Skulle det då smälla till högt så fick vi vända och sätta in honom i bilen och åka till ett annat ställe. Ska man behöva hålla på såhär just för att människor inte kan hålla sig just till 12 slaget på nyårsafton?

På själva nyårsafton så åkte vi ut till svärfars stuga och firade alltid nyårsafton där. Där ute small det ingenting, bara långt bort och det kunde man ha på musik så att det ej hördes. Vår Bellman var också trygg under vårt databord vilket var skönt. Där kunde man bädda in en filt och så satt man på musik och rullade ner persiennerna. Sedan fick man helt enkelt sitta där med honom på kvällarna. Han vart inte lugn förrän vi också satte oss där då. Han ville sedan ha sitt huvud mellan våra fötter och så skulle man rulla in stolen så pass mycket att han var helt instängd där. Minns vid ett tillfälle då vi var hem till vänner och skulle fira valborg och då smällde de ju på kvällen. Han var då så rädd att vi tänkte åka hem igen. Det som var var att det var 16 mil enkel resa hem att det inte var tänkbart just då. Han var så rädd att han låg och tokskaka och häscha och såg ut att vara i panik. Han var så stressad att det inte var hälsosamt. Det var ju såklart kanske korkat av oss att åka iväg när man visste att de kunde ske att det sköts fyrverkerier. Dock måste man ju också få umgås med andra så vi chansade väl den gången. Jag och killkompisen testade en grej att föra ihop deras två soffor och så lade vi en filt över armstöden då vi fört samman dem. Det vart då som en koja. Vi la en filt där inne och hängde sedan en filt för så det inte gick att se ut och så rullade vi ner persiennerna. Bellman kröp in där direkt och så fick jag sätta mig där och klappa honom och bara låta honom vara men jag klappade honom lugnande. Nu när jag skriver börjar jag nästan gråta men jag kände då hur han skakade mindre och mindre och tillslut somnade han där inne. När det sedan började skjutas lite mer så satte BQ honom i bilen och körde runt med honom tills vi meddelat att det lugnat sig. Ja phuu vilket sjå.

Det är så hemskt synd om djuren dessa tider på året och igår såg vi faktiskt en hare som sprang iväg rakt över vägen när en raket kom. Det såg så synd ut om haren, ren panik där med. Tänk vad ska de i allsin dar tro att det är som händer`? Hästar och kor i stallet? Jag är så emot fyrverkerier som ni kan tänka er.

MEN Jag tänker inte förstöra det för Bellis en sådan kväll. Kompisarna har pratat om det, samt hon tycker det är fint att titta på. När hon blir lite större tänker jag berätta om detta för henne och så får hon själv ta ställning till hur hon tycker i detta. Hon är djurälskare så jag vet och tror mig veta i alla fall vad hon kommer tycka i detta. Skulle jag berätta om detta idag hade hon blivit jätteledsen och gråtit jättemycket. Hon saknar Bellman så otroligt mycket och älskar djur.

Hur tycker ni i detta? Får ni samvetskval om ni har köpt fyrverkerier? Har ni inga problem med det alls och ni tycker bara det är en stunds njutning att se fyrverkerispelen? Berätta gärna vad ni tycker. Jag har ju berättat hur jag känner. Sedan ska man ju inte annat säga än att det såklart är vackert att titta på, men det överväger inte det negativa. Det negativa tar hem denna seger. Ursäkten att vi hade bara några stycken så vi gjorde vårat bästa tycker jag är en dålig ursäkt. En hund som är rädd blir rädd av bara en raket så för det djuret spelar det ingen roll om du skjuter en eller 10.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

3 reaktioner till “Vad tycker jag om fyrverkerier?!

 1. Nej, jag skulle aldrig någonsin köpa en enda smällare eller raket.
  Kan inte se något vackert med det heller måste jag säga, när man vet vad det orsakar för både djur,människor och miljö försvinner det vackra.

  Gilla

 2. Vi köper aldrig fyrverkerier, bland annat för att vår hund också är extremt skotträdd. Hon har blivit skrämd när hon var valp. I två veckors tid har de smällt i stan så vi har knappt kunnat rasta henne. Redan vid 16 har de börjat smälla och då kissar hon inte ens, utan bara drar hemåt.
  Jag tycker att det är väldigt vackert med fyrverkerier, men tycker att kommuner/städer etc ska arrangera organiserade fyrverkerier. Det hade även minskat skaderisken. Och alla hade tittat på samma håll istället för att alla står och ropar ”åå kolla där!”.
  Gott nytt år förresten!

  Gilla

 3. Jag har skrivit om det i min blogg. Jag känner väl att det värsta är att det ofta är barn som producerar skiten. Och i år med en redan ansträngd sjukvård… Jag blir galen….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.