Klassiska Lussebullar – Lussekatter

Idag har Bellis och jag bakat lussebullar, eller säger man lussekatter? Supergott, vi smakade en var och nu är de i frysen tills julveckan börjar. Ska även baka lite julgodis har jag tänkt också framöver. De vart verkligen supergoda, kanske inte de snyggaste men ack så gott.

Lussebullar förknippas ju med advent och jul och tror nog de flesta bakar det till sina hem denna tiden på året. För att få lussebullarna extra safiga så gör jag inte något speciellt utan jag gör det som står i receptet. Jag har heller ingen bakmaskin utan jag gör allt för hand. Jag har egentligen en bakmaskin, men jag använder den aldrig för den tar sådan extrem plats.

Ingredienser 30 bullar
50 g jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker
5 dl mjölk
0.5 tsk salt
ca 1.5 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)


Till pensling och garnering
ägg
russin

Gör så här: Grädda större längder och flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter och de mindre i 8-10 minuter. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i detsmälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.


Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

/ Receptkälla

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

11 reaktioner till “Klassiska Lussebullar – Lussekatter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s