Klassiska Lussebullar – Lussekatter

Idag har Bellis och jag bakat lussebullar, eller säger man lussekatter? Supergott, vi smakade en var och nu är de i frysen tills julveckan börjar. Ska även baka lite julgodis har jag tänkt också framöver. De vart verkligen supergoda, kanske inte de snyggaste men ack så gott.

Lussebullar förknippas ju med advent och jul och tror nog de flesta bakar det till sina hem denna tiden på året. För att få lussebullarna extra safiga så gör jag inte något speciellt utan jag gör det som står i receptet. Jag har heller ingen bakmaskin utan jag gör allt för hand. Jag har egentligen en bakmaskin, men jag använder den aldrig för den tar sådan extrem plats.

Ingredienser 30 bullar
50 g jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker
5 dl mjölk
0.5 tsk salt
ca 1.5 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)


Till pensling och garnering
ägg
russin

Gör så här: Grädda större längder och flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter och de mindre i 8-10 minuter. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i detsmälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.


Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

/ Receptkälla

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

11 reaktioner till “Klassiska Lussebullar – Lussekatter

 1. Det är ju så gott med lussekatter! Jag bakade ett gäng för två veckor sedan som nu ligger i frysen och väntar på att ätas. Har såklart provsmakat några 🙂

  Gilla

 2. åh jag älskar lussekatter! Kan äta hur många som helst! Måste baka egna , har inte hunnit de än. 🙂

  Gilla

 3. Jag är extremt noga med mina lussekatter för att jag hatar när dom är torra. För ett par dagar sen bloggade jag om alla de tips som jag har när jag bakar dessa ljuvliga bullar.

  Gilla

 4. Ska också baka en omgång till i veckan – har lovat kollegorna det 🙂 Och så ska jag planera in när vi ska göra julgodis, men det blir nog inte förrän julveckan, när barnen slutat skolan och vi har lite mer tid om dagarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.