Familjen Johanssons Släktgodis – Någg

Mitt släktrecept på julgodis

Vår släkt har ett recept som funnits i alla tider. Vet faktiskt inte hur länge, men längre än jag var född. Tänkte dela med mig av det så kan ni testa. JAG LOVAR det är jättegott. Det är lite tidskrävande att göra, men det är ju knäck med. Detta är mer som smältande kola, lite som det smälter i munnen,(tänk chokladsorten pigall) mycket gott. Det är lite som knäck också att ju längre man rör desto bättre. Tar man smeten för snabbt från spisen så blir någgen seg. Att det hörs att det är gammalt är för de använder gräddmjölk och kaffekoppar som mått. Kan mäta exakt någon gång hur många dl det motsvarar. Dock kan jag tycka att det förstör charmen med receptet då.

Ingredienser

5 kaffekoppar gräddmjölk

3,5 kopp socker

1 msk smält smör

0,5 hg malen sötmandel

GÖR SÅ HÄR: Börja med att riva mandel på de finkorniga hålen och låt dem sedan vara på en tallrik. Smöra en plåt med ett täckande tunt lager smör, men plåten ska vara välsmord. Häll gräddmjölken tillsammans med smör och socker i en kastrull och sätt på plattan. Koka smeten tills den blir tjockare och brun, det tar c.a 1h. Rör om hela tiden och låt det då och då väldigt kort koka några sekunder för att den ska tjockna. Men rör om hela tiden så det inte bränns i botten. Smeten ska kunna lossa utan att fastna i kastrullen.

Nästa moment krävs det två personer till då man lätt kan bränna sig och att smeten stelnar snabbt. Den ena häller och den andra fördelar ut smeten jämt och lika tjockt över hela plåten. När smeten börjat stelna lite så tar ni en vass kniv och skär den i bitar/fyrkanter. Förvara sedan godiset i en burk i kylen

OBS: Gräddmjölk är ett gamalt taletsätt då det här ett gamalt recept som funnits i vår släkt länge. Gräddmjölk är helt enkelt 5 dl grädde och när grädden tar slut fyller man upp muggen med resten mjölk till det blir 5 kaffekoppar.

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

14 reaktioner till “Familjen Johanssons Släktgodis – Någg

  1. Det lät gott! Kul med gammalt släktrecept, som du delar med dig av.
    Jag brukar inte göra mycket julgodis, Rocky road ibland, men annars bara knäck som jag gör i micron, snabbt och enkelt 🙂
    /Maria

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.