Budapestrulle – Traditionellt recept

Ingredienser:

 • 6 st äggvitor
 • 3 dl strösocker
 • 150 g hasselnötkärnor
 • 0,75 dl potatismjöl

Fyllning:

 • 4 dl vispgrädde
 • 350 g (2 burkar à 175 g) mandarinklyftor

Garnering:

 • 25 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

Häll äggvitorna i en torr skål. Vispa till ett fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.

Mixa hasselnötterna fint i en matberedare. Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten. Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet – nötmarängsmet.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den. När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg. Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på. Låt svalna helt under bakhandduk. Lyft lite lätt på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att få den lättare och rullas ihop på långsidan. Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.

Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden. Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan. Smält chokladen i mickron. Ta en gaffel och ”skvätt” chokladen över budapestrullen. Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

Skär bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.

/Receptkälla – Budapestrulle

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du!

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

6 reaktioner till “Budapestrulle – Traditionellt recept

 1. Alltså det är min favoritbakelse! Jag har aldrig testat att baka den men nu kanske jag får för mig att testa. Tack för receptet!

  Gilla

 2. Mums, vad gott det såg ut….min make fick se den och som det kakmonster han är tyckte han genast att jag skulle baka en sådan….nån dag får jag nog ta och göra det. Tack för tips och recept

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.