Underskattar vi den goda husmanskosten?!

Hej, sugna på något gott?

Jag tycker man underskattar den goda husmanskosten emellanåt. Man tänker många gånger i de banor att man ska äta thai, sushi, taco, pizza, kebab och utemat osv när man ska festa till det. Vanlig husmanskost och den maten man faktiskt fick i skolan är väldigt god. Jag tänker på ugnspannkaka, pasta med skinksås, stuvade makaroner eller spaghetti och köttfärssås, korvstoganoff. Ja fler sådan mat som man gör mycket då man har barn för det är väl det som barn gillar överlag. Barn har väl i regel alltid gillat köttbullar, korv och så. Numera när man tittar på instagram ser man att barnen äter sushi, pizza, kebab och sådant. Samt visst visst de lägger väl ut då de äter just vid vissa tillfällen. Dock kan man se då man frågar barnen vilken deras favoriträtter är, så även för vår tös så säger många barn att de gillar PIZZA. Jag frågade Bellis när vi åt middag häromdagen vilken hennes favoritmat är och då åt vi just ugnspannkaka med bacon. Hennes favoriter var

Ugnspannkaka, Pizza, Våfflor, Pannkaka, thaimat och korvstroganoff.

Vilken är din favoriträtt och vad brukar vara din radarrätt att bjuda på som alltid går hem vid fredagsmiddagen?

Ugnspannkaka med bacon

Ingredienser

 • 1 paket bacon (à 140 g)
 • 1 liten purjolök (Vi hoppade purjolök)
 • 3 ägg
 • 8 dl mjölk
 • 1/2 tsk salt
 • 4 dl vetemjöl
 • lingonsylt
 • råkostsallad (på riven kålrot, morot och apelsin)

Gör så här

Strimla baconet direkt ner i en stor ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ ca 5 minuter i ugn, 225°C. Skölj och strimla purjolök och fördela i pannan. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vetemjöl till en slät och klumpfri smet.Häll smeten över bacon och purjo i pannan. Ställ in formen i ugn 225°C och grädda i 25-30 minuter.

Till servering: Servera med lingonsylt och gärna råkostsallad på riven kålrot, morot och apelsin.

/ Receptkälla

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

14 reaktioner till “Underskattar vi den goda husmanskosten?!

 1. Är faktist själv lite trött på husmanskost men det är godare o laga tex lasagne o sånt själv ön o köpa. Jag själv ska ändra varierade måltider nu nästa vecka.

  Gilla

 2. Vi äter väldigt blandat hemma hos oss. Barnen gillar tex fläskpannkaka eller stuvade makaroner & falukorv, köttfärslimpa eller kokt torsk med dillsås (inser nu att det var otroligt länge sedan vi åt just det!), men älskar också tacos, kebab, pizza och burgare.

  Det blir ofta helt olika på fredagarna, men imorgon kanske det blir fläskfilé (stekt i skivor) med sötpotatispommes och en kall sås. Det brukar inte bli en smula kvar 🙂

  Gilla

 3. Det är nog så att man är så besatt att hitta på nytt hela tiden, så att man glömmer bort de gamla goda rätterna. Pannkaks är ju så gott 😊

  Gilla

 4. Vi är nog ganska varierande när det kommer till mat. Pizza blir det sällan måste jag säga. skulle vi köpa hem mat blir det från någon av restaurangerna runt omkring. Mysigare att äta ute om man ändå ska köpa mat tycker vi. Ugnspannkaka var så länge sedan

  Gilla

 5. Ja i bland så uppskattar men inte den vanliga husmanskosten 🙂 Jag älskar ungs pannkaka med bejkon det är verkligen en rätt jag aldrig tröttnar på 🙂

  Gilla

 6. Om jag ska servera säkra kort så blir det husmanskost! Tacos och pizza går förvisso också alltid hem men husmanskost är det vi äter mest. Hemmagjorda köttbullar, ugnsbakad falukorv, stuvade makaroner eller som igår kotlett med svampsås.
  Sushi, thai eller tja all asiatisk mat går helt bort för min familj, tyvärr för mig för jag älskar asiatisk mat.
  Ugnspannkaka är dock inget som går hem här men våfflor tar vi ibland som helgfika.

  Sen tycker jag att det är bra att barn testar annan mat än bara husmanskost men det gör de ju i skolan så det är bra.

  Gilla

 7. Det är ju så gott med ungspannkaka och bacon är ett måste då. Iof var det väldigt längesen jag åt, men blev helt klart sugen nu. Taco går alltid hem, och man kan göra det på så många olika sätt.

  Gilla

 8. På förskolan är det faktiskt väldigt varierat vad som är favoritlag. Idag var det ett barns önskelunch & det blev stekt fisk, potatis och kall sås:) jag själv tycker alltid att tacos funkar:)

  Gilla

 9. Här hos oss är det husmanskost som gäller…pizza äter vi kanske 3-4 ggr per år och thaimat en och annan gång. Just nu försöker jag omvandla husmanskosten så att den är mindre kolhydratrik pga makens diabetes. Ugnspannkaka är en favorit, men det blir sällan just pga kolhydraterna. paradrätten när barnen var små och huset var fullt av kompisar var spagetti med köttfärssås, annars blir det gärna typ kålpudding med brun sås och potatis….eller gås eller annan fågel, det är gott.

  Gilla

 10. Åhh det där lät gott förutom att jag äter inte fläsk längre .
  Mina favoriter är nog 🌮, köttbullar med 🥔 och brunsås..

  Idag äter vi korv med bröd eller korv med mos och räksallad

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.