Förminska inget någons känslor!

Hej

Man ska aldrig säga åt någon annan människa hur de ska känna och försöka påverka då man aldrig kan känna hur någon annan känner. Man kan ta på någon annans känslor men man kan inte känna exakt samma. Jag vet då BQ och jag höll på med IVF eller då vi fick ta bort Bellman så kunde fler säga att – jag förstår hur du känner. Där och då tyckte jag det var jobbigt att höra för någon som inte behövt kämpa i 7 år för att få barn kan inte förstå på samma vis som mig. De kan känna på min smärta genom att ta på en annan smärta de varit med om. Likaså när vi tog bort Bellman kan inte en människa som inte har djur eller inte är djurmänniska förstå smärtan man är med om då. De kan som sagt ta på den när de tänker på en smärta de varit med om. Därför tycker jag det är helt fel att säga – Jag förstår precis hur du känner när man faktiskt inte kan det då det blir tomma ord i de lägen. Man ska inte förminska någons känslor!

Förminska inget någons känslor!

Jag vill med detta sagt ta upp Bellis känslor som hon har just nu och därför måste man faktiskt lyssna på henne och inte förminska henne för det är ju precis det som är jobbigt för henne. Hon känner att det är jobbigt över att den ena efter den andra klasskamraten fyller 7 år och hon har inte fyllt 7 år ännu, hon är en av två som fyller sist på året. En klasskamrat hade kalas i helgen och Bellis ville faktiskt inte gå på det kalaset trots bjuden just för att det är jobbigt för henne. Ska man övertala henne då att gå? BQ tyckte att – Men det är klart att du ska gå på kalaset. Han tänker i de banor att det är bra för Bellis så att hon inte blir utanför och att hon är med i gemenskapen i klassen. Jättefint av honom att tänka så, han tänker i stöttande omsorg mot henne också. Jag tänker istället helt enkelt att det får Bellis helt och hållet avgöra själv och att man inte ska bestämma åt henne. Vi stöttar henne i vilket beslut hon än tar så länge hon inte säger ja ena dagen och nej andra då måste hon ju helt enkelt bestämma sig.

Vaddå det har jag redan och jag fyller ju snart 8 år!

Bellis var så glad över att hon tappat båda sina framtänder och var superivrig att få gå till skolan igår . Äntligen får jag också känna mig stor sa hon igår. I morse då jag skulle lämna henne vid bussen och vi skulle gå hemifrån så såg hon jättedeppig ut. Jag frågade vad det var och då började hon gråta. ” Jag är inte alls stor, L.. sa igår att han tappade sina tänder för länge sedan och jag har redan fått ut nya. När du fyllt 7 år så fyller ju jag 8 år i januari” Ja så sa en kille i klassen till henne igår. Här vore helt fel att Förminska hennes känslor! Jag förklarade för henne att ni ALLA i klassen är födda år 2013 och med det sagt är lika gamla. Ni fyller olika månader bara. Samt att en tjej i klassen har inte tappat en enda tand ännu och hon är jätteglad ändå. Jag förklarade också att man kan vara kort, lång, större och mindre och att man är inte sämre för det. Mamma är kort, pappa är lång och så var det med det. Pappa är äldre och mamma är yngre och vi är lika glada i alla fall. Hon vart då gladare, men det var en deppig tjej som vinkade av mig när bussen åkte. Jag frågade om jag skulle följa med på bussen idag, men neeej är du tokig mamma?! jag är stor tjej nu och kan åka SJÄLV!!! ja just ja! du är en stor tjej ja!

Det bästa i dessa lägen är att lyssna och försöka förstå hennes känslor, men helt kan du aldrig göra eftersom du inte är hon. Man kan visa förståelse och det viktigaste är att stötta och inte förminska hennes känslor även om det kanske är något som hon tycker är fånigt en vecka senare att hon var ledsen för. Barn är spontana och vad barn säger till varandra i skolan kan man aldrig påverka. Pojken som fyller 8 år snart är ju stolt och mallig över att han är den som fyller 8 år först i klassen, och det måste även han få känna så. Det är ju trots allt synd att det kan påverka en annans känslor. Det man kan säga till Bellis är att när hon fyller år lyser hela stan upp eftersom det är advent då. Det är inte alls som får det så att det lyser extra i alla fönster då, det är något att vara extra glad över. Jag vet också att vissa barn tycker inte det är så roligt att fylla år på sommaren för det är semestertider och svårt att få klasskamrater att komma på kalaset då.

TÄNK om man kunde hitta en K N A P P som man alltid kunde trycka på som på en videobandspelare och spola fram och tillbaka när något blev fel?!

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

5 reaktioner till “Förminska inget någons känslor!

 1. Inte lätt med massa känslor. Hoppas hon förstår att dom ändå är lika gamla för dom går i samma klass, men ja dom fyller år olika månader.
  Min 10åring är yngst i sin klass och han har dom som redan fyllt 12 i klassen.. han är dock längst och alltid vart stor för din ålder.. Ålder är inte allt klart Bellis är stor ändå.
  allt sker så olika i den åldern min 5åring har tappat massa tänder redan och redan fått båda framtänderna. den som är störst kanske tycker att det är jobbigt att vara störst då har man kanske ännu mer förväntningar på sig. förstår för att han försökte få henne att gå på kalaset ändå, men bra ni förklarar för henne att alla utvecklas så olika.

  Gilla

 2. Ja, det är inte lätt det där med känslor – speciellt inte kring ålder och födelsedagar eftersom vi inte alls kan påverka tiden. Jag var själv väldigt känslig som barn i väldigt många avseenden. Så här i efterhand så kan jag se att det måste ha varit ett omöjligt projekt för mina föräldrar att hitta rätt balansgång – för ibland behövde jag verkligen en liten knuff för att komma iväg på det där kalaset, ha jätteroligt och vara delaktig i klassen, medan andra gånger var jag kanske i ännu större behov av att bara få vara för mig själv. Vilken fin tanke att allt lyser upp kring hennes födelsedag ❤

  Gilla

 3. Vad mysigt Bellis har det på sin födelsedag och då det lyser i fönsterna.
  Tycker det låter lite som han va mallig att han fyllde först.

  Stackars Bella att hon blev ledsen 😔

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.