Lär känna mer om äpplet ditt

Hösten har ju sina vackra goda knallröda höstäpplen och man kan göra mycket gott på äpple om man bara är lite listig. Man kan faktiskt smyga in äpple både i mat och sallader. Jag tänkte tipsa er om bl a en äppelpaj som är lite nyttigare och den är för det inte mindre god för det, det gäller att bara vänja sig vid nya smakerna.

Visste du detta om våra äpplen?

Äpplen mognar på olika delar av året, dem som vi kallar sommaräpplen, dem äter man i augusti och september. Vi kallar ju även äpplen för höstäpplen och de skördas senare del på hösten och det brukar bli i senare delen av september och mot oktober som de är ätbara . Vinteräpplen plockar man senare delen av året och innan frosten kommer. Man kan därför förvara äpplen ganska länge om man bara behandlar dem väl. Ett bra tips är att lägga vinteräpplen på en sval och frostfri plats, linda in dem i som exempel tidningspapper och lägg dem i en pappkartong. Lägg några lager äpplen i papplådan och täck sedan med filtar mot en skyddad vägg utomhus på en balkong eller altan så kan man ha dem kvar ganska länge och man kan göra mycket gott på dem hela hösten. Äpplen är mer sköra än man tror och behandla dem väl, förslagsvis ska man plocka dem med handskar på sig. Skaka inte ner dem från trädet då blir det ju fallskador på dem direkt. Går läsa mer om hur du skördar dina äpplen på köket.se

Tänkte dela med mig av några goda recept med våra kära äpplen i

Nyttigare Äppelpaj

Äppelpaj för 6 personer

 • 6 äpplen
 • 1 msk flytande honung
 • 1 msk malen kanel
 • 3 dl havregryn
 • 0,5 dl dinkelmjöl
 • 1 krm salt
 • 1 krm kardemumma
 • 0,5 dl råsocker
 • 100 g smör
 1.  Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
 3. Ringla över honung och strö över kanel.
 4. Nyp ihop havregryn, dinkelmjöl, salt, kardemumma, råsocker, och smör till en grynig massa.
 5. Fördela smuldegen över äpplena.
 6. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter.
 7. Servera med vaniljsås med låg fetthalt!

Receptkälla – KLICK

Sallad med höstäpplen

Ingredienser

 • 150 g färska haricots verts
 • 3 – 4 äpplen
 • 2 schalottenlökar
 • 3 msk socker
 • 1 msk olja
 • 1 msk smör
 • 1 påse spenat (à 70 g)
 • 2 påsar blandad sallad (à 150 g)
 • 2 dl valnötter

Pumpavinägrett

 • 2 msk pumpakärneolja
 • 1/2 dl sake eller mirin (alkoholfri söt sake)
 • 1 1/2 msk risvinäger
 • 1/2 dl japansk soja
 • 1 1/4 dl olivolja
 • salt och peppar

Gör så här

Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten. Koka haricots verts i lättsaltat vatten tills de är mjuka med krispig kärna, 2-3 minuter. Häll av och kyl i kallt vatten. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skala, halvera och skiva schalottenlöken tunt. Blanda äpplena med socker. Hetta upp olja och  smör i en stekpanna. Lägg i äpplena när smöret är lätt brynt. Fräs runtom tills de blivit gyllenbruna.Blanda spenat, sallad, haricots verts och lök med vinägretten vid servering. Strö över äpplen och valnötter.

/ Receptkälla

Kryddig äppelchutney

Ingredienser

PORTIONER: 4 dl

 • 6 torkade aprikoser
 • 4 röda äpplen
 • 1 rödlök
 • 1 msk olja
 • 1 dl rårörsocker
 • 1/2 dl honung
 • 2 msk finhackad ingefära
 • 2 skivor citroner med skal skurna i bitar
 • 3 msk färskpressad citronjuice
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • 1/2 tsk gurkmeja
 • 1 krm kajennpeppar
 • 1 krm salt
 • 1 krm kryddnejlika

Gör så här

Blötlägg aprikoser 2–3 timmar. Skala, dela, kärna ur och skär äpplen i bitar. Skala och hacka rödlök.Ta upp aprikoserna, krama ut vätskan lätt och skär i strimlor. Fräs löken 2–3 minuter i olja i en kastrull. Tillsätt äpplen, aprikoser, rårörsocker, honung, finhackad ingefära, citronerbitar, färskpressad citronjuice, kanel, kardemumma, gurkmeja, kajennpeppar, salt och kryddnejlika. Rör om och låt småkoka 30–40 minuter, tills det har tjocknat. Häll upp i en väl rengjord burk.

/ Receptkälla

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du.

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

12 reaktioner till “Lär känna mer om äpplet ditt

 1. Man borde ta vara mer på det som naturen ger oss. Är själv så dålig på det. Gillar nog nyttigare paj bättre än en som är full av socker och vitt mjöl

  Gilla

 2. Där vi bodde innan vi flyttade hit hade äppelträd på gården som vi hyresgäster fick gå och plocka här där vi bor nu verkar inte ha äppelträd inte vad jag sett i alla fall

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.