Ska man vänta ett år till?!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 111.png

Hej.

Nu har tösen och jag varit ner på stan och shoppat lite smått och plock. Dessutom innetofflor att ha på sig inne i skolan som vi fått meddelande om att barnen ska ha. Köpte även en Greta Gris klänning som jag tänkte hon skulle få ha på sig första skoldagen. Spännande, nu blir vår fina tös förstaklassare imorgon, STOR TJEJ! Från skoltiden minns jag första klass och första året på gymnasiet som roligaste tiden i skolan.

Ni som läser min blogg och som har barn, hur gamla är era barn och går de i skolan eller på förskola? Är det nån som har barn som också börjar första klass nu?

Vår tös blir förstaklassare, fyller år sent på året!

Nu är det äntligen dags och jag fattar det knappt att vår tös börjar första klass, hon är en stor tjej och som utvecklats så mycket i sommar. Hon har gått upp hela två skostorlekar faktiskt. Jaaa, det är faktiskt sant, man förstår det knappt själv. Hon har nu storlek 30 och hade 28 i vinter och våras. Hon kommer att bli en lång och smal tjej, för hon har växt mycket på längden men går inte upp så mycket i vikt. Hon har hela 4 lösa tänder, båda framtänder i överkäken och två nere i underkäken. Vår tös är kavat och vill lära sig och det tror vi kommer vara ett stor vinnande koncept nu när hon börjar första klass. Hon är smart, det säger fröknarna också. Hon måste bara hitta mognaden att inte ha så bråttom och hitta fokus och koncentrationen så kommer hon fixa detta galant. Såklart är ju det en del av skolgången också, så är det för alla barnen. En av tösens bästa kompisar Oscar, som är född februari 2014, (alltså han är bara 3 månader yngre än henne), men de är inte samma årskull. Han kommer börja nu i förskoleklass på samma skola, det tycker hon ska bli toppenkul, nu har de varandra. De kommer då således gå på fritis tillsammans på eftermiddagarna.

Ska man vänta ett år eller inte?

Skulle det vara bättre att låta barnet vänta ett år till innan de börjar förskoleklass och går kvar ett år till på förskolan just för de barnen som fyller senare delen på året. Nej det tycker inte jag, I vår tös fall hade det inte varit aktuellt då hon är så framåt och kavat. Det finns i vissa fall den möjligheten för föräldrar att ta det samtalet med pedagoger och förskolechefen innan man börjar förskoleklass om man tycker att barnet inte är redo för skolan. Det är nog inte så vanligt längre då barnen får redskapen från förskoleklass för att ta med sig in som första klassare. Det kan eventuellt vara en möjlighet som de skriver på Trygghansa för de barn som är födda sent på året. I dagens läge är det nog så marginell skillnad på barnen att jag tror inte de ska märkas av så mycket om man fyller i januari eller i december.

Vår tös är redo och fortsätter hon i denna utveckling som hon gjort i sommar då kommer hon snart bli en läkare. Ja kanske om du frågar henne, för det är henne egna dröm såhär långt.

Nu peppar vi igång höstterminen med denna låt

✓ O.B.S! Om du inte kan kommentera hos mig LÄS HÄR, det löser vi på mindre än 1 sekund!

✓ Du behöver bara läsa en gång, till nästa gång vet du

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

3 reaktioner till “Ska man vänta ett år till?!

  1. Vet inte men tror mer det beror från person till person hur man mognar än att de födda sent på året skulle vara mer omogna. Det är i alla fall den erfarenhet jag har.

    Gilla

  2. Nu är det väldigt sällan ett barn som gått med upp till fklass inte följer med och går upp till 1:an. Skulle förskolans personal i samråd med spec pedagog, rektor anse att ett barn ev inte ännu är mogen så sker den processen oftast innan barnen går upp till fklass. Sedan vad gäller barn som är födda sent på året att de skulle vara senare i mognad. När barnen börjar i 1:an är de allra flesta redo och har nått den mognad som krävs för att gå i skolan. För att man är född senare på året har ingenting med betyg och färdigheter när de kommer så långt i åldrarna. Vår dotter fyller år i nov och har toppbetyg. Hon är såklart yngst av sina klasskompisar. Vår äldsta son har två jämnåriga vänner som är födda 28/12 och 1/12 de gick ut skolan med a och b idag pluggar de både på KTH och jobbar extra på Q8 .Det som stör barn födda sent på året är att de får moped eller moppebil sent, fyller 18 sent och får ta körkort bland de sista.. Kommer in på krogen sist om de inte kör på falskleg och blir sist i gänget att handla på bolaget.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.