Måste vara mogen för det

Pressa inte, då blir det bara bakslag.

Idag har vi ägnat eftermiddagen åt att träna tösen på cyckling, det går jättebra. Vi tränar mest i gräset just för att hon inte ska ramla och skrapa i knän och benen. Hon ville dock ändå träna på asfalt, men man får vara snabb med bakom då så att hon inte skrapar i i benen, eller kör in i något. Man kan ju undra varför hon inte kan cykla utan stödhjul än, men det är helt enkelt så att hon inte varit ett dugg motiverad. Vi har försökt puscha och stötta för att träna, men inget intresse. Nu verkar intresset komma, så när vi känner att hon är stadig och cyklar utan problem så ska hon få en ny cykel anpassad för sin ålder. Detta är en 4-6 års cykel. Tösen och jag höll på ett par timmar och på slutet var det faktiskt riktigt bra och stadigt, det tar sig. Får fortsätta nästa helg igen. Det märktes också att hon vart bara mer arg och än mindre motiverad när vi försökte förra sommaren, därför sa vi BQ och jag då att vi pressar inte fram något.

Jag kikade vad NTF säger om barn och cykling. Mogen att cykla? Att cykla på riktigt kräver mycket mer än att bara hålla balansen. Man måste också kunna starta, svänga och stanna säkert – och samtidigt koncentrera sig, hålla uppsikt och förutse faror. Det är mer än ett litet barn klarar av – Läs mer på deras faktasida – Att börja cykla

Lekmer skriver här en artikel om hur de anser med barn och när de ska lära sig cykla. Jag sökt runt och deras fakta tycker jag också låter logisk.

Med eller utan stödhjul?

Bland vissa föräldrar är stödhjul nästan en kontroversiell fråga som skapar debatt! Å ena sidan lär sig barnet inte att hålla balansen på ett naturligt sätt. Men å andra sidan kan det kännas otryggt att vara utan stödhjul. Vår rekommendation är kort och gott att ni gör som ni själva känner – det finns inga rätt och fel, ditt barn kommer med all sannolikhet lära sig cykla oavsett om ni använder stödhjul eller inte – Lekmer Lära barn cykla

När började era barn kunna cykla utan problem?

11 reaktioner till “Måste vara mogen för det

 1. Duktig och modig hon är som ändå vill träna på asfalten 🙂 Jag var 5-6 tror jag när jag lärde mig och cykla och jag fick lära mig på gräs

  Gilla

 2. Så bra lekmer hade skrivit! Jag tror också att barn lär sig när de har intresse, vill och känner sig motiverade för det! Det kommer när det kommer 🙂

  Gilla

 3. min stora dotter lärde sig inte förrän hon var nästan 8 år.. men då gick det snabbt eftersom hon själv ville.. Tror att barn lär sig när det är dags och de är mera mogna för det ansvar som det innebär att cykla.. Är lite bättre med försiktiga barn än våghalsiga som inte tänker ett dugg

  Gilla

 4. Båda mina barn lärde sig att cykla sent, sonen var väl 7,5 år när han lärde sig…men han har i princip inte cyklat sedan dess. Han kan fortfarande men tycker att det är en pina att cykla. Dottern har väl cyklat lite mer men inte heller hon gillar det speciellt mycket. Vi hade förhoppningar om att åka på cykelsemestrar men eftersom inget av barnen gillade att cykla så la vi det på is. Jag tycker ofta jag ser alldeles för små barn på cyklar ute i trafiken, ofta utan vuxen i närheten….jag blir alltid extra försiktig då för jag vet att de inte är mogna att vara ute i trafiken.

  Gilla

 5. Barn är olika och man ska inte pusha, bara uppmuntra. När dottern var liten hade inte springcyklar kommit så hon körde lite med stödhjul. Men sonen fick en springcykel och lärde sig hålla balansen så grymt bra att han sedan skippade stödhjul när det var dags för vanlig cykel. Minns dock att han var arg ett tag och ville minsann inte ha den vanliga cykeln utan hämtade springcykeln några gånger. Men med lite uppmuntran så gick det över. Så snart Bellis känner sig säker kommer hon ju inte vilja göra något annat än cykla!

  Gilla

 6. Det är så olika. Bra att ni inte puschar på för mycket. Tror det kan ge motsatt effekt. Jag kommer inte riktigt ihåg då dom började cykla stabilt. Får väl skylla på att min yngsta är 27 år nu

  Gilla

 7. Alla barn är olika så är det verkligen. Våra barn har alltid varit tidiga med allt motoriskt. Marre var 2,5 när han tjatade bort stödhjlulen. Storebror och hans kompisar cyklade ju utan så då skulle han också såklart. Wille och Tilda var runt 3,5 år när de lärde sig. Älskar filmsnutten som jag har på Tilda när hon lärde sig cykla.

  Gilla

 8. Åh söta Bellis, vad roligt att hennes motiivation har kommit fram nu så hon kan lära sig cykla!!
  Förstår att humöret tappades när det inte riktigt gick som hon ville, jag är likadan… Men jag ger upp istället för att fortsätta att kämpa :/

  Gilla

 9. Åh det där är så olika . Min 5åring kan inte själv men vi har alltid haft ny cykel varje sommar men ändå inte cyklat så mkt. Mina barn är väldigt långa och det känns som det gör att benen inte hänger med ibland. Dessutom behöver dom större cykel pga längden så fallet om dom ramlar blir högre jämfört med kompisar som kör på mini cyklar. Sonen var nog 4,5 när han cykla själv kanske

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s