Är du gnällspik eller energitjuv?

Vad gör man åt energitjuvar?, kan man välja bort dem?

Välj bort energitjuvar. Ibland är faktiskt det klokaste du kan göra att glesa ut relationen. Har du ett val kanske det är bättre att sluta träffa en person som tar mer energi än han eller hon ger. Det ligger något sunt i att hålla distans till människor som sårar oss. Hur skulle du beskriva en energitjuv? – Det är en människa som avreagerar sig genom att överföra sina egna inre konflikter på andra. Genom att göra det upplever hon eller han en lättnad och en energikick. Energitjuven upplever en känsla av avlastning genom att lägga över de egna känslorna av olust och obehag. Läs mer här hur man kan tänka och reagera på energitjuvar.

Man har alltid energitjuvar i ens närhet och vissa av dem kan man inte välja bort även om det vore det bästa för än. Jag har några sådana i min närhet som jag inte kan välja bort och de är sådana som bara pratar om sitt, sitt och åter sitt. Deras känslor är endast de som gäller. Ringer man för att höra hur de mår så är det bara om dem själva de pratas om. De frågar inte ens hur jag mår, eller hur vi mår här. Efter ett sådant samtal mår man ju bara sämre. De har fått gnälla ur sig och sedan känner de sig bättre för de fick gnälla ur sig om sitt sitt sitt igen till någon.

Hur ska man hantera gnällspikarna då?

Man kan liksom inte bara ta emot och behöva lyssna på deras extremt enerverande gnäll hela tiden. Jag hittade på en artikel om detta som Gunnel Ryner har skrivit som heter just – Konsten att hantera gnällspikar. Hon ger många matnyttiga tips.

 • Tvinga gnällspiken att ta ansvar och att lägga fokus på rätt saker
 • Försök få gnällspiken att formulera om problemet till ett positivt mål
 • Ge ärlig feedback om hur du upplever gnällspiken
 • Eller kanske den enklaste responsen: ”Berätta något bra!”

Läs mer här hur Gunnel Ryner skriver mer ingående om det – Hur hanterar man gnällspikar

Dessa gnällspikar och energitjuvar ta sådan extremt negativ energi av en så att man faktiskt har lust att spricka då man pratar med dem. För er som kollar på Robinsson, så är ju Mattias ett väldigt tydligt exempel på en gnällspik. Han letar ju konflikter för att kunna starta en grej och få vräka ur sig och starta bråk. Direkt han kom tillbaka till lägret igen så blev det sämre stämning och de andra deltagarna fick också negativ energi. Hoppas verkligen inte att det är han som vinner. Ja nåväl, Robinson har väl inte alls med detta att göra egentligen, men ett bra exempel.

När det kommer till er då? har ni gjort er av med energitjuvar och gnällspikar i ert liv? Eller har ni som jag en handfull sådan i er närhet som ni faktiskt inte kan säga upp bekantskapen med? Jag märkte på en arbetsplats jag jobbade på för flera år sedan att det var flera av dem som var så. Det märktes tydligt att dem jobbat där för länge och att det var dags för dem att förbättra sitt liv. Det gjordes såklart inget åt det utan dem fortsatte i samma negativa spår. Jag jobbade där i 4 år och jag orkade tillslut inte längre och slutade där. Dem jobbar fortfarande kvar där och nu är det några andra stackars krakar som får lyssna på deras gnäll istället. Man blev som dem, tänkte på det då jag kom hem från jobbet att man gjorde inget annat än att gnälla. BQ sa inget, men kan tro att han tyckte det var jobbigt.

Gör er av med dem ni kan!, eller var tydliga och kanske överrösta dem då ni pratar med dem om ni måste. – JAJA då vet ja, annars då!, här är det bra med oss. Så får ni istället ni vara extra tydliga och faktiskt säga ifrån att ska vi prata ska vi prata om annat än bara dig och vi pratar om bra saker, för jag vill inte vara ytterligare en som du ska överföra din dåliga energi på. Jag tänker inte ta mer negativ energi nu, jag orkar faktiskt inte. Dessa gånger får dem faktiskt ta det, för det kan hjälpa dem att bryta det dåliga mönster de hamnat i.

2 reaktioner till “Är du gnällspik eller energitjuv?

 1. Ja du det där är inte lätt. Jag har sagt upp bekantskapen helt med en väninna för att hon var energitjuv av rang. Allt var alla andras fel och det var synd om henne men hon såg inte sin egna del i det hela.
  Sen har jag även en del gnällspikar runt mig, det är värre att ta bort dem när det är familj. Men det gäller att även där sätta upp dörrar så man kan stänga ute dem när det blir för mycket.
  Jag är väldigt empatiskt lagd vilket gör att jag är mer mottaglig för energitjuvar och gnällspikar så jag måste verkligen se till att hålla dem bort från mig annars går jag under.

  Kram

  Gilla

 2. Alla energitjuvar är ju inte gnälliga dock utan tar all energi på andra sätt.

  Vi har alltid ett val: behåll dem i ditt liv eller välj bort.
  De jag kan välja bort väljer jag bort och de jag gör valet att inte kunna välja bort har jag en strategi att klara av.

  Jag tar inte på mig hur andra är, det är deras val och det finns säkert orsaker till deras beteende men jag gör det inte till mitt problem.
  Tog på mig det förr men har på olika sätt lärt mig att det är deras och inte mitt.

  Blev långt men hoppas det går fram vad jag menar 🙂

  Trevlig helg 😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s