Bältesstol eller bälteskudde

Varför har alla så bråttom med allting när de gäller deras barn.

Dem ska åka buss ensamma så tidigt till skolan. I Bellis fall har vi fått gått ett steg tillbaka och hon får inte åka buss själv längre av olika anlednigar. När det gäller att åka med barnen i bilen så är det säkrare ju längre de åker i bilstolen än att man börjar med bälteskudde. Men i stort sett vad jag har sett av dem jag åkt med eller som jag sett kliva ur bilen på skolan så sitter dem i bältesskydd. Bellis är inte över 125cm än och hon väger inte heller 25 kg. Antingen är hon extremt liten eller så är det andra som har för bråttom, tolkningsfråga.

Hur åker era barn och hur gamla är dem? Vad väger dem och hur långa är dem med tanke på det ni låter dem sitta i i bilen?

Vad säger forskningen?
För barn under 10 år har höftbenskammen inte bildats. Detta tillsammans med litet utrymme mellan bäcken och lår när barnet sitter medför att bältet hamnar i magen. (Burdi, Huelke, Snyder & Lowrey 1969)

En studie visar att barn i åldern 7-10 år med enbart bälte fick fler skador än de som satt i bältesstol/-kudde, framför allt bukskador. I studien framhålls vikten av att barn ända upp till 12 års ålder färdas på en bältesstol eller -kudde. (Jakobsson, Isaksson-Hellman & Lundell 2005)

Både bältesstol och bälteskudde reducerar skadorna lika bra, med upp till 55%. Vid undanmanövrar kan man se att på kortare barn (105-125 cm) gled bältet i svängarna när barnen satt på kudde, men stannade kvar på axeln när barnet satt i bältesstol. (Bohman, 2013)

Barn i bil – NTF.se – När är det dags för bälteskudde

Har kikat på denna bäletskudden i alla fall, den verkar toppenbra

Peg-Pérego Viaggio 2-3 Shuttle

Den kan man fästa med isofix, samt det finns med en anordning som gör att bältet regleras rätt där det ska vara.

9 reaktioner till “Bältesstol eller bälteskudde

 1. min son sitter i en framåtvänd bältesstol.
  han hatar sitta bakåtvänd och hans ben får inte plats så vi har bytat till en framåtvänd stol som han får plats i och trivs i! 🙂

  Gilla

 2. Bältesstol och kudde bygger ju på samma princip förutom att stolen ofta är lite formad så barnen inte ramlar omkring om de somnar typ. Vi hade sådana när killarna gick i fklass men de satt mkt bättre på enbart kuddarna.Det handlar ju om att de ska komma upp och sitta rätt med bältet. Kudde hade jag satsat på. De är också enkla att flytta mellan bilar osv.

  Gilla

 3. Tror det är olika när barn är redo för bussåkning.. bra att ni har möjlighet att köra henne istället..hon kommer säkert kunna åka buss lite senare

  Gilla

 4. Det Känns som barn ska utvecklas så snabbt i alla steg. Kan man man inte bara lugna sig. Ta den tid det tar.
  Kudden såg bra ut 👍. Bättre säkerhet än vad som fanns på 90-talet iaf 😊

  Gilla

 5. När vi väl åker bil så är de bilstol med rygg. Men annars åker vi buss. Dottern vill gärna stå upp framför mig typ. Men allvar jag HATAR att dom inte har bälte till sätena.

  Gilla

 6. Aksel följs till skolan varje dag och åker i bältesstol! Ingen brådska här ❣️ Följ din egna magkänsla.

  Gilla

 7. Jag har inte barn så jag vet ju inte, men alla barn är ju olika och tar olika lång tid på sig att klara av sånt.
  Min mamma var så försiktig och jag fick inte göra saker i så tidig ålder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s