Att starta en sluta röka grupp

Måste tipsa om denna tesort, vansinnigt god Twingis Apple, Cinnamon, & Rasisin

Balkonghäng med dotter och gott te, det är alla tiders det

Måste som sagt tipsa om denna tesort, den är toppen. Känns friskt och samtidigt smakrikt. Nu kommer pappa BQ snart hem som varit borta sedan 6:30 igår morse. Han är saknad och man vill pussa massor på honom nu. jag har pluggat idag och b la har förkortningar som S M A R T i huvudet som är ett tankesätt inom hälsopedagogik. Min kurs jag läser nu handlar om självförtroende, psykisk, fysisk hälsa och ohälsa. Stress, hälsopedagogik och pedagogens uppgift. Där kommer ordet SMART in som är ett sammansatt ord för

S: Specifikt

M: Mätbart

A: Accepterat

R: Realistiskt

T: Tidssatt

I ena uppgiften skulle jag agera som hälsopedagog och sätta ihop ett program till deltagare som ska gå en Sluta Röka Grupp. Jag skulle stapla upp programmet enligt modeller som är arbetsmetoden de använder sig av. Skriva om varje veckas tidsprogram och berätta om följder med rökning och motivationen till att sluta röka. Där skulle jag även hitta på övningar och moment i hela kursen för att nå ett rökfritt resultat. Det var verkligen toppenkul. Vet ni jag fick jättebra omdöme på mina uppdrag och nu ska jag bara lyckas att få samma toppbetyg på muntliga examination på fredag.

Hälsopedagog vad gör en sådan?

Hälsopedagogens uppgift är att stimulera människor till att välja en livsstil som håller dem friska och utvecklar deras hälsa. Arbetet kan handla om att genomföra olika friskvårdsaktiviteter för anställda på ett företag eller att planera mer strategiska insatser för att öka hälsan individuellt eller för en grupp.

Hälsopedagoger och hälsoutvecklare är konsulter eller anställda vid företag och myndigheter. Vid större företag kan du vara anställd vid företagshälsovården eller privat friskvårdsföretag. Arbetet innebär också att ansvara för att ta reda på behovet av friskvård och att utforma planer för hur friskvårdsarbetet bör se ut på arbetsplatsen.

Textfakta från yrken/framtid – Hälsopedagog

Skulle själv vilja gå eller hålla i mitt program

Tycker det låter väldigt roligt att jobba med, det programmet jag satt ihop skulle jag gärna vilja utföra med en grupp. Jag hade både föreläsare, motivation, stöttning, krisberedskap och sådant med i mitt program och föreläsningen jag skrivit om hade jag velat gå på.

Inledningen av min presentation, är massa text nedanför detta med gruppinnehåll, men tänkte ni kunde få se detta i alla fall. Uppgiften är på 4 a4-sidor, så ja det är mycket mer text.

16 reaktioner till “Att starta en sluta röka grupp

 • jag har sjukdomen gallsaltsmalabsorbtion så det är därför jag varit så svårt sjuk, de senaste veckorna var värre på grund av stress, men gallsaltssjukan var katalysatorn. Tack och lov är den nemas problemas när man medicineras som jag gör 🙂

  Vad kul att du är så nöjd att du själv vill delta i gruppen 😀 Jag slutade röka med någon app… eller ja, med mig själv XD Hade varit viktigt med en grupp och en hälsopedagog tror jag om jag inte var helt redo liksom. Alla gånger jag tidigare försökt sluta exempelvis.

  Gilla

 • Låter som att det är en jätte rolig uppgift tycker jag 🙂 jätte kul att du fick bra omdöme på den med ❤

  Gilla

 • Smarta mål har ja stött på i studier också bland annat i uska utbildningen, sen tror ja jag använt det rent praktiskt med, går att använda i det mesta ❤️

  Gilla

 • Jag läste aldrig hälsopedagogik när jag pluggade men vill gärna höra det nu. Är ett så intressant ämne och har blivit ännu mer intresserad av hälsa senaste tiden.

  Gilla

 • ÄÄälskar det te’t! Så gott, det är verkligen favoriten under vinterhalvåret!
  Vi använde oss av SMART även när jag arbetade i butik, minns jag! Vad kul och vad fint att du valt att påbörja en sluta-röka-grupp! Det behövs verkligen! Jag önskar er alla lycka till!

  Gilla

  • Hehe nej nej jag röker inte, det var ett skolarbete där jag skulle skriva och gå in i rollen som hälsopedagog. Hälsopedagog i skoluppgiften skulle starta en sluta rökagrupp. Jag har aldrig rökt och kommer aldrig göra det heller.

   Gilla

 • S M A R T har jag jobbat med i många år då man använder det lite överallt där det handlar om att sätta upp mål, alla mål behöver följa smart för att vara optimerade för att lyckas. jätteroligt att du fick bra omdöme…hade jag rökt, hade jag absolut anslutit mig till din grupp…tycker det ser väldigt proffsigt ut

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s