Väljer du lång eller kort?

Har ni semester eller har ni semester?

Nu har jag fyllt i semesterlapp och ska lämna in på fritis för i sommar. BQ och jag får sällan alla semesterveckor tillsammans. Det brukar jag vara så besviken över för man vill ju ha alla veckor ihop. I regel brukar vi få två hela veckor tillsammans, sedan blir det splittrat. I år är första året som jag kommer få alla veckor med BQ just eftersom jag pluggar. Dock så får inte BQ semester förrän i augusti och det innebär att jag och Bellis kommer ha hela juli för oss själva om dagarna. Hon ska gå hela juni och 1 v i juli, kommer vara hemma med mig 28-32. Vi valde att göra så för att alla skolor slås ihop dem veckorna i en annan grundskola och då har vi pratat och BQ och jag anser att hon får vara hemma med mig då.

HAR NI ALLTID SEMESTER SAMMANHÄNGANDE OCH TILLSAMMANS?

Det går pussla med pluggandet ändå och dem dagar jag måste plugga extra och sitta hela dagar och sedan har muntliga då får BQ ta ut föräldraledigt dem dagarna. Ser man det positivt och på det sättet man ska göra det tycker ja så får ju Bellis en lång sommar tillsammans med oss. Det innebär ju tråkigt nog att BQ får inte hela sin semester tillsammans med Bellis eftersom skolan börjar igen vecka 33. Han kommer ha vecka 32, 33, 34. Varför han har så sen semester är för han började på nya jobbet i aug förra året och har därför ej rätt att ta ut semester innan aug. Jag lider lite med honom faktiskt, inte särskilt kul att jobba hela sommaren.

Det här är är semester, visste ni allt?

Ett semester är från 1 april till 31 mars året därpå. Då innebär ju det då således att du får nya semesterdagar 1 april. En anställd har rätt till 25 semesterdagar varje år. Vid nyanställning efter 31 augusti under samma år, har arbetstagaren rätt till fem semesterdagar. Man har rätt till semesterlön om man tjänat in den. Du måste ta ut 20 dagar under semesteråret. Resterande dagar får sparas i fem år. Har du 30 semesterdagar får du alltså spara tio dagar per år i fem år.

Semesterersättning är den delen av lönen arbetsgivaren ansvarar för varje månad. Är du semestervikarie eller jobbar med projektarbete är det vanligt att du får ut semesterersättningen i pengar efter det att anställningen slutförts.

Läs mer och semester och vad du har rätt till här Semesterlagen

8 reaktioner till “Väljer du lång eller kort?

 1. När barnen var små tog jag alltid ut fpenning så de kunde vara hemma hela sommaren. Från skolavslutning när de gick i skolan och veckan innan midsommar när de var yngre. Sedan fick de börja i skolveckan igen. Eftersom R är ljudtekniker och jobbar mkt på sommaren brukar vi under sommaren får ihop semestern lite olika. När barnen var små hade vi alltid tre veckor sammanhängande sedan var han alltid ledigt dagar och några dagar där och där. Sedan har vi alltid följt med på många turner bitvis när vi velat.

  Visst tjänar man in lite mer än 2 dagar betald semester per månad. På flera arbeten och kommuner har man förskottsutbetald semester så att alla har rätt att vara lediga under sommaren. skulle man sluta innan ett år blir man återbetalningsskyldig. Jag har jobbat mkt inom Lärarförbundet så semesterträsket är jag ganska bra på.

  Gilla

 2. Vet inte om jag har semester, hoppas på jobb men kanske en vecka. Men om jag har den samtidigt som mannen har jag ingen aning. 🤔

  Gilla

 3. Då jag jobbar som lärare (när jag inte är föräldraledig) har jag sommarlov, så blir några veckor själv med barnen men sambon brukar vara ledig 5 veckor så då är vi ledig 5 veckor tillsammans 😍

  Gilla

 4. Så trist att inte kunna ha semestern tillsammans med varandra
  Men så länge ni kommit överens om något så blir de säkert också jätte bra ska du se 😀
  Vi har alltid haft semester samtidigt så det är jag tacksam för
  Men nästa sommar blir de nog inte så längre, men den tiden är den sorgen

  Kram ♡

  Gilla

 5. Vi brukar alltid ha semester ihop eftersom vi brukar ut och resa, så vi tar sällan semester under sommaren som är ”vanligast”, utan är lediga lite andra veckor under året då vi åker bort ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s