perfekt att ha till picknicken

Här skiner solen idag och det sprutar vår utanför dörren.

Ska snart ge mig ut på dagens raska powerwalk, det ska bli så skönt så. Det är verkligen toppenväder ute och man hör nästan ända in hur fåglarna kvittrar och solen sprakar. Ska även ta tösen till en lekpark och njuta av vädret också. Hon behöver ut och rastas kan man lugnt säga. Imorgon är det skolstart igen och det är bara bra för oss alla. BQ är bättre i ryggen men ej helt bra, men han ska chansa på att det går att jobba.

När man ska ut i naturen denna fina årstid så tar man ju gärna med sig en god picknick ute och tar en lunch ute som exempel Picknick ska smaka gott och se gott ut men även vara enkelt. Här nedan delar jag två recept

Picknicksallad med potatis, bönor och linser

För: 4 personer

600g potatis
1 röd lök
1 dl kapris
70g rucola/svinmålla
3 dl puylinser
3 morötter
1 dl pumpafrön
1 dl skalade sesamfrön
1 tetra kidneybönor (400g)
1 tetra stora vita bönor (400g)
0,5 dl balsamvinäger
1 dl extra virgin olivolja
1 knippe färska örter, ex bladpersilja och kryddtagetes
salt, peppar, vitlökspulver

1. Gnugga potatisen ren och skär till bitar. Koka i saltat vatten cirka 10 minuter – känn med en tandpetare att den är klar. Slå av vattnet och skölj potatisen i kallt vatten så att tillagningen avstannar.

2. Klyfta rödlöken tunt och blanda med potatisen tillsammans med kapris och rucola.

3. Sjud linserna i rikligt med vatten och lite salt i 20 minuter. Slå av vattnet.

4. Hacka morötterna smått. Stek morotshacket i ordentligt med smör. Ha ner pumpafröna mot slutet av stekningen, och allra sist sesamfröna. Skölj bönor och blanda med linserna, det stekta samt kapris. Ha i vinäger och olja. Smaka av med färska, klippta örter och kryddor.

/Receptkälla

Ost- och skinkpaj med gröna oliver

För: 4 personer

Pajskal:

125g smör
3-3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt

Fyllning:

1 stor gul lök
4 dl riven ost (ex prästost)
120g rökt påläggsskinka
1 dl gröna oliver med pimiento
0,5 dl hackade örter, ex persilja, gräslök

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

Blanda rumsvarmt smör med mjöl och salt. Blanda i vatten tills degen får en bra konsistens – knåda inte för länge. Fördela ut pajdegen i en pajform. Låt den gärna sticka upp en bit över kanten eftersom degen drar ihop sig när en gräddas. Nagga botten med en gaffel och ställ in pajskalet i 30 minuter i frysen.

Grovhacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör. Låt svalna. Skär skinkan till lagom bitar. Riv ost, halvera oliver och hacka örter. Blanda ner allt i stekpannan med löken. Vispa ihop ägg och grädde till stanningen med salt och peppar.

Förgrädda pajskalet i 8 minuter i 200°C i varmluft eller 225°C på över- och undervärme. Ha ner fyllningen i pajskalet. Slå på stanningen. Grädda pajen i 200°C i varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 25-30 minuter.

/Receptkälla

5 reaktioner till “perfekt att ha till picknicken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s