Veckopeng ska man ge det?

Galet söt liten portmonnä som Bellis har till sina guldpengar.

Bellis fick följa med mig och handla idag och då fick hon även ta med sin söta portmonnä med sina samlade guldpengar i. Hon fick lov att köpa sig två mindre grejer till fredagsmyset ikväll. Portmonnän än perfekt storlek för hennes lilla hand att hålla i och sedan stoppa i fickan. Hon tyckte det var toppenkul att ge sin slantar till myntboxen och få fynt tillbaka. Samt såklart kul att själv få ställa sig i kassan och få ansvar att betala själv.

När började ni ge era barn veckopeng?

Hur mycket ska man ge?

Är siffrorna rimliga?

(”Ej sponsorinlägg”)

Jag anser att när barnen börjar nå skolålder och kanske en sommaren är det ok att börja ge veckopeng. Bellis börjar ju skolan i höst och då är man stor nog att få veckopeng och få välja själv att göra något för den slanten man får. Summan beror väl såklart på familjens ekonomi och på barnet. Bellis har börjat få det nu och hon får välja att köpa sig något till lördagsgodis. När man ska höja veckoslanten tycker jag är rimligt då de är runt 10-12 år kanske. Jag vet faktiskt inte, har ingen bra koll där.

Läs mer vad de säger på pengar.se vilka råd dem ger hur man ska tänka och lägga upp det – Barn och veckopeng

7 reaktioner till “Veckopeng ska man ge det?

 1. Jag minns inte om jag fick veckopeng när jag var så ung men tycker det verkar rimligt och det blir ju kul för henne att få betala något som hon själv har valt 🙂

  Gilla

 2. Mina föräldrar körde veckopeng, men vi fick välja mellan att få pengarna i handen eller om de skulle vara kvar hos dem som på ett ”konto” så man kunde spara ihop ifall man ville köpa något större 😊

  Gilla

 3. Jag har för mig att det var i åk 5 eller åk 6 jag började få månadspeng. Men då fanns det på kylskåpet sysslor man skulle göra för att få det ”dammsuga = 5 spänn, plocka ur och i diskmaskinen = 5 spänn” etc. Tror jag fick ”tjäna in” Max 500 spänn och då fick jag det i månadspeng. Om jag inte gjort sysslor och bara hade några streck fick jag DET värdet. Säg att jag bara hjälpt till tre gånger, ja då fick jag bara 15 spänn obviously.

  Gilla

 4. Vi har pratat om att börja ge barnen det, då tänkte vi att dom får det om dom är rediga och hjälper till lite här hemma. Hjälper till med småsaker eller liknade 🙂

  Gilla

 5. Har inga barn men anser att de kan få veckopeng som i Bellis ålder och månadspeng som lite äldre.
  Tycker dock att det ska ”följa med” någon uppgift hemma som de ska göra, bra sätt att lära sig att man ”gör något ” för att få pengar och pengars värde.

  Hur mycket och vad pengarna ska räcka till tycker jag beror på ålder och givetvis familjens ekonomi.

  Gilla

 6. Hej,
  Ja! Ge veckopeng men som ersättning för en motprestation. Veckopeng är enligt min mening ett alldeles utmärkt tillfälle att lära barn om pengar och framför allt hur man tjänar pengar. Genom att göra något i utbyte
  Ha en fin helg! Jag länkade till din blogg från min. Hoppas det var Ok?
  Kram,
  Anneli i Mora
  http://theswedishlakehouse.blogspot.com/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s