Förmånsbil eller privatbil?

Rapportera körsträckor på skattenfå skatteavdrag

BQ jobbar ju i en annan stad och han kör 80,7 km ggr 2 varje dag, alltså fram och tillbaka. Men ojoj vad mycket man ska tänka på. Man ska även kunna redovisa med kvitton, körsträckor om det behövs. Ni som gjort detta, hur svårt är det att bli beviljad och har de krävt massa extra kvitton, intyg m,m? BQ samåker ju med sin kusin med, så det måste ju också räknas av de veckorna han kör såklart. En dum fråga kanske, men visst är det fram till dec 2019 ut som man ska rapportera? Det som körts i år ska väl med på nästa deklaration?! Vi har suttit med det i helgen, men nu inser vi att vi måste kolla lite mer grejer innan vi kan skicka in och det kan BQ bara göra från jobbet.

För resor med egen bil beräknas dina utgifter till 18:50 kronor per mil. Du kan bara få avdrag för den del av dina utgifter som är högre än 11 000 kronor. Det gäller inkomståret 2019 och 2020.

/ Skatteverket

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är untitled-1-5.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 13_5a74d5c2ddf2b30addcb2144.jpg

Förmånsbil vad är för- och nackdelar?

Har någon av er förmånsbil? Vad är för- och nackdelar med det tycker ni? BQ har fått den förmånen att kunna ha det, men vi har inte tagit det erbjudandet ännu. Det innebär att företaget betalar allting och vi får köra med den i privata vardagliga fall. Företaget betalar all service, om något går sönder och skatt och så på den. Det vi betalar är bensinen på bilen, samt så kommer man få ökad beskattning på lönen eftersom det blir en löneförmån.

I vårt fall hade det varit perfekt att ha haft den nu eftersom att vi nu sedan januari betalat skatten, service, besiktning och nu måste lämna in den för byte av bromsbelägg, skivor och något stag. Vi har stor bil idag, en nyare Skoda Superb och den är onödigt stor för oss nu. Det är ju trots allt så, skulle vi skaffa förmånsbil skulle det bli en mindre bil eftersom kostnaden såklart blir mindre

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är untitled-1-5.png

Det räknas som en förmån när en anställd får använda sin arbetsgivares bil privat. Förmånen är oftast skattepliktig för den anställda. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och i de flesta fall även göra skatteavdrag på förmånens värde. Exempel på privata resor är till och från arbetet, förskola och skola.

/ Skatteverket

9 reaktioner till “Förmånsbil eller privatbil?

 1. Jag har ingen aning:) många av mina arbets kamrater får ju fylla i sånna saker så dom ska få tillbaka på skatten.

  Gilla

 2. Bra att han kan dra av körningen det blir ju rätt dyrt med bensinen till slut ❤ Hoppas att ni hade en super mysig söndag kväll

  Gilla

 3. Alltså det är inga problem alls att ”få igenom” ett avdrag så länge det är en kostnad som är nödvändig för tjänsten. Säg till honom att ringa Skatteupplysningen eller besöka ett Servicekontor (i dessa tider är Skatteupplysningen att föredra, tro mig!) så får han bra hjälp och svar på sina frågor.

  En bil är en spargris med öppen botten. Vi äger en bil och leasar en bil. Jag tycker att det är oerhört skönt att ha en leasad bil, service och allt sånt är liksom redan löst. Att köpa en bil är alltid en förlustaffär så är det bara. En förmånsbil hade varit guld att ha, tycker jag.
  Oavsett vilket man har så kostar det pengar men jag personligen betalar gärna för att bilen ska vara någon annans huvudvärk.

  Gilla

 4. Jag har aldrig varken trott eller gillat konceptet med leasingbil eller förmånsbil. Sedan är det väl alltid bra att kunna dra av för resor i tjänsten. Men bilarna vill vi äga själva. Ha det gott

  Gilla

 5. Åh detta har jag ingen aning om… förstår att det är mycket att fundera på & mycket man ska veta med kvitton osv. Hoppas ni kommer fram till något bra 🙂

  Gilla

 6. Åh det är perfekt att kunna dra av för körning vet att min man gjorde det. Inte vart några problem.
  Hoppas du får en mysig söndagskväll nu och är laddad för en härlig vecka. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s