Har du fått snoppar eller videos på mobilen?

Har du haft kontakt med en äldre kille som öser dig med komplimanger?

I dagens samhälle är det för lätt att komma i kontakt med människor och människor med ett fult syfte som inte är bra. Som tjej är man alltid extra utsatt på det viset att det utförs mycket våldtäkter och övergrepp. Såklart kan även en man utsättas för våldtäkt och övergrepp, inget annat sagt med det. Barn och ungdomar i dagens samhälle har väl i stort sett alla en egen telefon, även Bellis 6 år gammal har en egen mobil. Det är samtidigt bra för man lär sig mycket på en telefon också. Dock innebär det även stora risker om man registrerar sig på fel ställen där dem ”fula trollen” håller till så att säga. En tonåring som får kontakt med en äldre snygg kille (tjej) kan smickras av det. Dem bygger upp ett förtroende till varandra och på det sättet börjar förövaren sin grooming för att på sikt förmodligen planera sexuella handlingar på barnet. Många av dessa sjuka människor skickar även mängder av bilder och videos på sitt könsorgan till barnet. Barnet då som inte är van vid sådant här går många med på att skicka bilder på sina bröst eller kropp för mitt i allt känner dem sig smickrade.

Jag själv har blivit utsatt av en kille

Jag har själv inte fått äckliga bilder eller fått kontakt via nätet på det viset. TACK och lov får man säga just på det då. Det handlar väl också om att jag inte varit registrerad på sajter på nätet på det viset. Jag har blivit utsatt på det viset att en ”fd” killkompis försökte förföra mig men han inte lyckades med det och han slutade då med det han tänkt göra. Såhär i efterhand inser man ju att det kunde ha gått fel, men han var ju då en ”bra” människa så han hade ju inte tänkt utföra ett övergrepp. Jag har blivit utsatt på det viset att en kille har tagit tag jättehårt i min arm och försökt dra med mig bakom en krog. Jag lyckades ta mig ur hans grepp, förstår ej hur med tanke på hur muskulös och grov han var. Samt att jag var liten, tunn och späd. Jag lyckades i alla fall och vet inte alls vad han hade för syfte. Tänkte väl inte direkt ta reda på det om man säger så.

Ha extra koll på era barn och deras surfande

Vi har t.o.m satt för tejpbitar för Bellis mobil och paddas kamera för att inte riskera något då det sägs att visa sexsajter kan sammanföras med barnappar. Om det är sant eller inte det vet jag inte, tänker i alla fall ej chansa. Jag tänker ha tillgång till tösens lösen och så sedan faktiskt. Inte för att syftet är att snoka så egentligen. För alla ska vi ha en distans och eget privata med våra kompisar. Det man ska ha koll på om det är några konstiga människor som dyker upp på deras facebook, insta eller så. Vad de skriver med sina kompisar för man faktiskt låta vara deras ensak. Det är också viktigt att ha en öppen dialog med sitt barn. Har man det kommer man långt då kommer de berätta för dig om det är något. Många gånger känner barn skam om något har hänt och de är rädda att föräldrarna kommer bli arga. Det kommer jag säga till Bellis att hon kan berätta allt för mig och även om jag blir arg så kommer jag aldrig klandra henne. Vi ska kunna prata om allt.

Var rädda om er, hur smickrande det än verkar och hur snygg han eller hon än verkar vara så var rädda om er, det finns mycket rötägg där ute.

Grooming är en brottslig handling. Det handlar om kontakt med barn i sexuellt syfte, där brottet kan beskrivas som förberedelse till sexuella övergrepp mot barn.

ÄR GROOMING ETT NYTT FENOMEN?

Nej, grooming har funnits i alla tider, men det är först i modern tid, i samband med den explosionsartade utvecklingen av internet, som allt fler har hört talas om det. Dock är kunskapen fortfarande låg bland både barn som vuxna.

HUR TAS KONTAKTEN VIA NÄTET?

Internet är ett användbart verktyg i utövandet av grooming. Förövare söker via nätet upp potentiella offer. Kontakten kan ske via chattar och kontaktsidor, eller via sociala media som till exempel Kik, Musical.ly eller Instagram. Där är det enkelt att komma i kontakt med barn samtidigt som förövaren kan vara mer eller mindre anonym. Det är lätt att gömma sig, vilket kan göra förövare svåra att identifiera inför en rättslig process.

Läs mer här på EPCAT

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är untitled-1-5.png

14 reaktioner till “Har du fått snoppar eller videos på mobilen?

 • Det är nog vanligt nu för tiden tyvärr. En av nackdelarna till att yngre barn har mobiler. Trots att det finns åldersspärr på mycket kommer de åt mycket ändå.

  Gilla

 • Har inte fått några snoppbilder el dylikt och det är jag riktigt glad för! Har inte heller varit registrrerad på sajter, som du.
  Verkligen sjukt :/
  Viktigt inlägg<3

  Gilla

 • Nej jag har inte fått några snoppar på mobilen. Däremot så finns det ju tyvärr i ungdomarnas värld att det skickas. Sedan tror jag att det många gånger också är så att någon tar en annan kur och skickar en fejkbild de hittat på nätet till någon. Det tycker jag jag hört både från våra killar och dotter att det skickas för att skoja med varandra. Fast det är ett skitdåligt Skämt.liksom!!!

  Gilla

 • En del snoppbilder har det nog ramlat ner men då jag var vuxen då internet kom så kunde att hanjag hantera det. Däremot ringde ett svin hem till oss då min yngsta var rätt så liten. Av en slump kom jag på det, och han fick nog veta att han levde. Polisanmälan, pratade med barnens kompisars föräldrar.Hade äcklet bara ringt sådär random hade jag kanske inte blivit så rädd, men verkade ha stenkoll på då jag gick till jobbet.Just den morgonen var jag sen, och kan ju säga att jag var ännu senare efter det,

  Gilla

 • Tyvärr så fins det obehagliga typer där ute tycker att alla föräldrar bör ha koll på vem dom pratar med där ute på nätet

  Gilla

 • Ja tidigare genom åren har jag fått snuskbilder av idioter och brukar prata med min dotter om sånt. Hon blir snart 14 år och hon är mycket ute på nätet. Jättebra att du tar upp ämnet för det finns många svin ute på nätet. Kramis

  Gilla

 • Jag har fått kuk bilder plus videos där killar runkar o äcklar sig – tyvärr o jag är ledsen att säga det men är nog mer vanligt än vad somliga tror tyvärr

  Gilla

 • usch det är så otäckte va dagens nät kangöra med ungdommarna lätt
  med en snart 14 åring o en 16 åring snart jag blir livräd o man hör trölljägarna o sånt u vet . usch rädd blir man

  Gilla

 • Som förälder så får man vara väldigt uppmärksam på hur ens barn/ungdomar använder mobiler och datorer. Finns så många otäcka typer som utger sig för att vara något annat än vad de är. Bra att täcka över kameran på de enheter som barnen använder. Kram 💖

  Gilla

 • Det är helt klart läskigt att veta att ens barn kan bli utsatt för något! Vi är väldigt öppna här hemma och barnen är medvetna om att de kan berätta allt för oss. Det läskiga nu är att kidsen mest använder Snapchat för att kommunicera och det är klart att det finns en baktanke med att saker man skriver inte ska finnas kvar..

  Gilla

 • Det är ju så obehagligt att det här finns! Men tyvärr gör det ju det. Jag har också varit utsatt, och det tror jag att de flesta kvinnor i dagens samhälle har blivit på ett eller annat sätt tyvärr 😔

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s