Översittarstilen klär inte någon!

När började ni lämna era barn själv hemma? Jag tycker att det är för tidigt på Bellis redan såklart som blir 7 år i höst. jag har kollar runt lite och som det verkar är det rätt vanligt att man börjar lämna dem runt 10-11 års åldern. Dock vet jag att föräldrar i min omgivning lämnar barnen tidigare än så. Jag fick lämna Bellis ensam hemma häromdagen då jag cyklade till Apoteket för att köpa medicin, just eftersom tiderna är som de är nu. Jag var inte borta 10 min ens. Skyndade mig och cyklade snabbt hem. Jag såg att hon satt och lekte på samma vis som innan. Idag fick jag lämna henne då jag tog ut och kissade Enzo, då var jag kanske borta 15 min. Hon låg och vilade i sängen och kikade på mobilen och det gjorde hon fortsatt då jag kom hem. Det är dock för tidigt, men den lilla stunden är ingen fara. Längre rastpromenaderna med Enzo idag har hon fått följa med såklart.

Maria Simeonidou från Lawline – Juridik svarar en kund som ställer just den frågan – Från vilken ålder får barn vara ensamma hemma.

Situationen är inte lagstadgad

Det finns ingen lag som anger från vilken ålder barn kan vara ensamma hemma. Det finns inte heller någon bestämmelse för hur uppsyn ska utövas över barn. Att du lämnar ditt tio åriga barn ensam i ett par timmar strider därför inte mot någon lag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är untitled-1-5.png
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 13_5a74d5c2ddf2b30addcb2144.jpg

Tycker man ska ta bort pekpinnen och förmyndarstilen

Är många som ska ta fram förmyndarstilen och översittarstilen och ska tillrättavisa en. Samt ofta får man höra frasen – Så är det att ha barn. JAAAA sa jag något annat då? Tänker inte gå in på mer, men blir så less på sådana som tror sig veta bäst av allt och alla. För att återgå till det så tycker jag nog att det är rimligt att lämna ett barn själv som fyllt 11 år om det handlar om ett par timmar. Barn som är under 11 ska bara lämnas korta stunder.

När lämnade ni era barn själva och när slutade dem gå på fritis?

18 reaktioner till “Översittarstilen klär inte någon!

 1. Men låt folk ha sina åsikter – folk ska alltid öppna käften men jag tror ni gör allt hur bra som helst o nej jag känner inte er så bra eller så men va fan man tänker väl logiskt eller hur

  Gilla

 2. Folk kommer alltid att ha åsikter om allt och alla, därför är jag nogran med om vad jag säger till folk – om situationen ev skulle kunna sticka i ögonen på folk. Jag kan tycka det beror helt på var och hur man bor.. I vår familj har det alltid funnits fler barn och korta stunder har dom hjälpt åt att leka/passa varandra om jag eller min man haft korta ärenden👌

  Gilla

 3. Jag har ingen aning ang denna fråga. Då jag inte har barn men jag själv kan tycka att nej inte lämna ett barn som är 11 år för vad som helst kan hända. När man kanske e 14 och uppåt då e det mer läge . Kan jag tycka men det är bara min åsikt .

  Gilla

 4. Det är många som har åsikter om hur man ska göra med sina barn idag och de flesta har inga problem med att uttrycka dem! Nu är inte min dotter i den åldern så att det börjar bli dags att bli lämnad ensam hemma. Men jag skulle kunna tänka mig att det blir kring 9 års ålder. En kort stund kan jag nog med och lämna ensam tidigare.

  Gilla

 5. Jag tror att det är mkt individuellt när barn är mogna att klara sig själva en stund. Har alltid haft svårt för att det ska finnas ålder för alla saker. Alla är olika och det är väl viktigast.

  Gilla

 6. Jag tror första gången jag fick vara hemma själv flera timmar när mamma åkte iväg var jag säkert 12. Men de var även viktigt att jag kunde göra något att äta om jag blev hungrig kommer jag ihåg haha. Jag vet inte när jag kommer låta Thea bara hemma längre stunder. De kommer nog bli ungefär samma ålder som jag var i och så kommer jag säkert ringa henne emellanåt och kolla så de går bra 😅

  Gilla

 7. Jag hoppas innerligt att man slipper andras åsikter när det gäller sådant här. Det beror också väldigt mycket på det individuella barnet och dess mognad och trygghet. Jag tycker väl att det är ok att lämna en lugn trygg tjej Som Bellis korta stunder. Det är ju så de lär sig…. sen blir ju stunderna längre och längre… så att de klarar några timmar som 10-11-åring.
  Men om det är ett stökigt, kanske otryggt barn så får man göra en annan bedömning och det är BARA föräldrarna som kan besluta om detta.

  Gilla

 8. Jag tänker att det beror mycket på hur man bor. Bor du i lägenhet i centrala Stockholm så hade i all fall jag varken lämnat barnen hemma eller låtit dem gå ut och leka själva, bor man ute på landet i en glesbyggd så kan jag nog tycka att det är enklare så länge man kan ha uppsikt (i de yngre åldrarnas). Men, man känner sitt eget barn bäst och vet vad de klarar av! Själv var jag nio år när jag och två kompisar började att gå hem tillsammans efter skolan och turades om vem vi gick hem till. Vi kunde fixa mat själva då. 🤗

  Gilla

 9. Våran dotter är 8 nu och har kunnat varit hemma själv ibland sen 7 år. Hemma själv menar jag då om jag åker På affären eller om jag och hennes pappa går om varandra på jobbet (1h)
  De har alltid funkat kanon och hon har mobil så hon kan ringa . De beror nog på barn till barn mognad osv.

  Gilla

 10. Casper var hemma själv första gången när han var 7 år cirka. Det var del lilla stunden när jag gick till affären, gick ner i tvättstugan och så.

  Gilla

 11. Åh det där måste vara svårt att bestämma. Har själv inga barn så har inte behövt fundera kring det där. Men kan tänka mig att det beror mycket på barnet och hur mogen hen är för ansvaret att vara hemma själv ☺️

  Gilla

 12. Vi var ganska försiktiga med att lämna dottern ensam, framförallt maken är lite överbeskyddande. Vet att hon slutade på fritids någon gång på mellanstadiet. Sonen är väldigt framåt och har velat vara ensam hemma länge (han är 9 nu) och nu känner jag att jag kan lämna honom en liten stund. Litar på honom, han har koll på läget, men ofta är ju storasyrran också hemma 🙂
  Det handlar ju lite om hur barnen själva känner också. Vissa vill ju absolut inte vara ensamma hemma. Våra är helt ok med det och vill gärna vara ensamma hemma. När vi har lämnat dem har de alltid haft en telefon eller ipad så att du har kunnat ringa om det varit något.

  Gilla

 13. Blev inte lämnas hemma så tidigt. Men min mamma är lite överbeskyddande. Men kan ju vara bra att testa korta stunder som när du åker till apoteket 😊

  Gilla

 14. Har ingen översittare i mitt liv och det tackar jag gudarna för! Finns inget värre än såna. När man har barn så får man nästan räkna med att där alltid är någon som ska tro sig veta bäst och allt. Vilket är helt sjukt! Kommer aldrig lyssna på någon om jag blir gravid 🙂

  Gilla

 15. Alla gör det som passar bäst för sin familj💗 Men förstår att det är klurigt precis innan man vågar ta steget!
  Verkar ju gå toppen för er😊
  Kram

  Gilla

 16. Tycker inte heller man ska stå med några pekpinnar! Och varje förälder/vårdnadshavare känner ju sitt barn bäst. Sen tycker självklart inte jag heller att man ska lämna små barn hemma någon längre tid men 10-20 min är ju ingen fara när dom är i hennes ålder ♡

  Gilla

 17. Jag har inga översittare i min omgivning, det tycker jag är skönt 🙂 inga bloggläsare med pekpinnar heller. Kul att hon fortsatte leka och surfa på samma sätt medan du var borta, hon verkar trygg med det 🙂 Minns inte när jag fick vara hemma själv, när jag slutade gå på fritids… hmm… minns inte när det var 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s