Covid – 19 eller Allergiastma?

Hur ska man ställa sig till detta i coronatider?

När man har ett tryck vid bröstet, det väser när man andas och man blir ansträngd då man rör sig. Man hostar så man kräks och tårar sprutar för man får ta i så mycket att hosta ut så man då kräks och sprutar tårar. Detta hände mig förra våren och när pollenallergin kom. Jag är jätteorolig att detta ska komma igen eftersom jag av bara det vart jättedålig. Det började på jobbet som en vanlig förkylning. När det inte la sig och det gått två veckor och jag fortsatt hosta så jag kräktes. Jag hade torrhosta och när jag pratade vart jag ansträngd. Fick vid flertal tillfällen gå ifrån patienten jag satt med för att gå hosta när hostattackerna kom. Varje gång hostade jag så jag kräktes och tårarna sprutade så smink och allt var en enda röra. jag tappade rösten och pratade väldigt hest och anstängt, patienterna hörde nog knappt vad jag sa för lilla minsta ansträgning hostade jag.

Det fortsatte att öka och jag tappade kontrollen.

När jag en av dagarna på jobbet hostat så mycket så jag hade ont i bröstet åkte jag till akuten och satt där i 3 timmar. Efter 3 timmar tog de in mig och tog tester. Jag hade då utvecklat allergiastma och jag kunde inte kontrollera den själv, eller bli av med den. Jag fick därför en stark dos av kortison i två former. Fick sedan utskrivet allergimedicin som jag har hemma om detta kommer igen. Den starka dosen av kortison gjorde att astman höll sig borta resten av vårsäsongen att jag inte behövde ta mer kortison. Kan tillägga att jag även var hemma i omgångar då för detta för jag då trodde det var influensa.

Symptom vid allergisk astma

Symptom på allergisk astma är bland annat väsande och pipande andning, tryck över bröstet, andfåddhet och en känsla av att det är svårt att andas samt ihållande hosta.

Utveckling av astma är mer sannolikt bland allergiker

Allergisk snuva och allergisk astma är tätt sammankopplade, nästan hälften av alla luftvägsallergiker lider av båda tillstånden, enligt studier. Många människor med hösnuva utvecklar på sikt allergisk astma.

Läs mer om allergi och allergiastma

Var rädd om dig du som är pollenallergiker, Läs mer här

mabra.com – Pollenallergi

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är untitled-1-5.png

Hur ställer man sig till detta dessa tider?

Ja vissa av dessa symtomer har ju covid-19 med, så jag vet inte hur jag ska ställa mig till det om jag får samma i år också. Troligtvis är det allergi jag känner av om det kommer. Man får gå på fler symtom man känner igen från allergin. Man får även ringa 1177, dock verkar det ju omöjligt att komma fram där. Detta stressar mig lite ska jag väl erkänna att jag ska bli orolig och rädd att det är coronasmittad jag blivit då. Det trodde jag ju inte förra våren då jag hade det, det fanns ju ej då liksom. Jag hostade och var jättedålig av allergiastman i 3 veckor och jag redde ut det. Det är så man måste tänka.

7 reaktioner till “Covid – 19 eller Allergiastma?

 1. Jag tror nog att allergin spelar många av oss ett spratt nu. Jag känner också av symptom som skulle kunna vara förkylningsrelaterade men som liksom tidigare år dyker upp i samband med pollen. Jag ska köpa mig allergitabletter imorgon…

  Gilla

 2. Svårt att veta vad som är vad nu för tiden.. Jag och grabben låg sjuka i cirka 1 1/2 vecka, förkylning. Vi valde karantän under hela tiden, fall i fall..

  Gilla

 3. Har med så men har börjat med mina mediciner och tänker att man nånstans märker skillnad.
  Är jag förkyld, har jag feber m.m

  Inget jag tänker lägga kraft på att oroa mig för nu ..innan det hänt känner jag, det får jag ta då om det händer.

  Hoppas det gick bra med frissan, ändrade du tid ?

  Gilla

 4. Har tänkt precis i samma banor som dig. Hur sjutton vet man om det är pollenallergi eller något annat nu i dessa tider? Man får kanske börja ta allergitabletter redan nu.. Sonen har haft mycket tuff astma under sin uppväxt (verkar dock inte vara allergisk mot pollen) och har tagit kortison i förebyggande syfte varje dag. Det kanske kan vara något om du är väldigt orolig? Dock inte utan att rådfråga läkare så klart…
  Håller sonen hemma denna veckan pga snuva, vilket ju egentligen inte är något symptom för just Corona, men hur sjutton ska man vara säker?
  Håller tummarna att du klarar dig utan besvär denna våren!

  Gilla

 5. Ursh jag tycker att det är lite läskigt med Corona och eftersom att jag också får svårt att andas nu under våren och mår allmänt dåligt så känner jag precis som du. Dock har jag aldrig hostat så att jag har spytt i denna situation, lider verkligen med dig. Hoppas verkligen av hela hjärtat att det går bra för dig, mig och alla med allergi och att denna hemska tid med Corona snart är över. Massa kramar!

  Gilla

 6. Ja det är svårt såklart när det är liknande symptom. Men om man vet med sig att man är pollenallergiker och det börjar bli de tiderna nu kan man ju prova med att behandla det först tycker jag.
  Så mycket hysteri kring Corona.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s