När strul möter resultat

Vilket stresspåslag helt i onödan

Ussccha vilken stress det vart idag då jag skulle ha min muntliga examination. Jag har pluggat och pluggat och jag tyckte allt satt och det gjorde det också. Dock testar lärarna en och formulerar om frågorna så att man får tänka till en och två gånger och ibland blir man faktiskt lost. De kan använda ord som inte står i texten just för att man ska grillas lite om man säger. Det som stressade mig ännu mer var att programmet inte fungerade som vi skulle ha examination i där jag och läraren ser varandra, HJÄLP! Vi försökte flera gånger och det gick inte, tillslut fick vi till en metod som fungerade. Jag tyckte jag fick till alla svar och jag vet nu att jag som hon sa ” Utan tvekan klarat kursen” jag får veta betyget i eftermiddag, jobbigt att vänta. Ja huvudsaken är ju att jag vet att jag klarat kursen.

Vad kan man göra för att lugna sig exempelvis innan ett muntligt förhör, eller en arbetsintervju osv.

Här tipsar hälsoresurs på hur man kan göra

Kroppsscanning : Kroppsscanning är en effektiv metod för avslappning för kropp och sinne. Den gör att du koncentrerar dig en stund helt och hållet på din kropp och samtidigt motas oro och tankar bort per automatik. Den kan göras under en paus mitt i vardagen eller som en avslappningsritual innan läggdags. Meningen är inte att man inte får tänka på något annat, men det är faktiskt svårt att göra denna scanning och samtidigt tänka på annat än hur det känns i aktuell kroppsdel! Därför är den så effektiv.

Så här går det till: Sitt eller ligg ned på ett mjukt och bekvämt underlag, t ex en soffa, en säng eller en yogamatta.Om du föredrar kan du ha på lugn musik i bakgrunden. Blunda gärna och börja med att fokusera på din andning och ta några djupa andetag som går ner i magen. Försök samtidigt slappna av i dina muskler och leder. Glöm inte att slappna av i ansikte, nacke och käkar. Föreställ dig att kroppen blir tung ner mot underlaget som du sitter eller ligger på.

Scana nu av kroppen, kroppsdel efter kroppsdel. Scanningen börjar nedifrån. Börja med att uppmärksamma dina tår. Du kan tyst för dig själv tänka frågan ”hur känns min lilltå just nu?” och känna efter. Fortsätt och känn efter i varje tå, en tå i taget. Fortsätt att tänka samma fråga för varje kroppsdel du kommer till. Försök slappna av och känna efter hur det känns i varje kroppsdel. Stanna kvar i varje kroppsdel ett par sekunder innan du går vidare till nästa. Ta gott om tid på dig om du kan.

När du kommit till den sista kroppsdelen och själva scanningen är slut så kan du ligga kvar ett par minuter och bara känna hur avslappnad du och din kropp blivit (om du inte redan hunnit somna under tiden).

Läs mer om Vårdguiden & Neuroförbundet

Hälsat på mina gamla arbetskamrater.

Efter muntliga tog jag en snabb lunch sedan gick jag och hälsade på mina gamla arbetskamratertandläkarpraktiken, det var jättemysigt att få träffa dem. Vi pratade bort typ 45 min och det kändes som 10 min. Jätteroligt också att se att de vart så glada av att se mig också. Det kändes extra skönt efter dessa två hemska dagar som varit med grubbleri för hur detta skulle gå idag. Samt även massa pluggande som gjort korvstopp i huvudet. Nu tar jag ledig eftermiddag och hämtar tösen tidigare tänkte jag, sedan blir det ny dag och full fokus på nya kursen som startat idag.

5 reaktioner till “När strul möter resultat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s