Hur höga krav sätter du?

Siktar du bara mot betyg A? – Rimligt?

Har du höga krav på dig själv? Det tycker jag man kan ha, man ska inte underskatta sig och tro man inte klarar av saker. Man ska sikta högt ABSOLUT. Jag anser dock att jag har för höga krav på mig själv och det blir ibland jobbigt faktiskt. I veckan fick jag lite panikångest över en grej och jag kände mig stressad och jagad och det är ett tecken på att man satt för höga krav på sig själv.

En av mina klasskamrater sätter att hon ska uppnå betyg A i alla sina kurser. Utbildningen vi går har betygsmatriser där man själv sätter ett betyg man vill uppnå inför varje kurs och uppdrag. Klasskamraten och jag började snacka och hon sätter alltid A på sina kursmatriser och hon är inte nöjd med betyg B eller C? Alltså jag är nöjd om jag blir godkänd i kurserna det är ju det viktiga. Såklart hoppas man ju på mer än E, men jag satsar inte på A. Dessutom blir ju kraven och muntlig examination mycket svårare om man sätter att man ska lyckas få betyg A. Jag underskattar inte henne, lyckas hon med betyg A så ska hon ha all heder.

Hur gör jag för att hjälpa mig mot dem höga kraven?

Jag vet faktiskt inte, vissa saker har jag svårt för att jobba bort. Jag har fått släppa på mycket sedan man vart mamma, det går inte ha samma höga krav då. Något jag alltid haft problem med är att det måste vara så tipp topp i hemmet hela tiden. Jag kan bli stressad om jag vet att vi får spontanbesök att dem kanske säger – Är ni hemma, vi kommer om en halvtimma. Då blir jag stressad i fall jag känner att det inte är ordentligt städat. Skulle ni se mitt hem skulle ni säkert tycka att det ser besöksvänligt ut jämt för det är alltid fint. Sedan får dem som kommer ta allt för vad det är, kommer man spontant får man också finna sig i lite röra. Men just sådant kan jag stressa upp mig för. Eller även ovisshet när man inte har kontroll? Exempelvis om man väntar på ett svar eller telefonsamtal.

Någon som känner igen sig, har ni höga krav på er själva? – Främsta skälen till dig som ställer för höga krav – Blimeradu

7 reaktioner till “Hur höga krav sätter du?

 1. Jag var sådan förr då jag satte höga krav på mig med allt. Idag känner jag min kropp bättre och sänker istället mina krav. En fråga? Om man väljer att få godkänt på kurserna men gör bättre ifrån sig. Kan man ändå få högre betyg än vad man har satt som mål? Kramis

  Gilla

 2. Jag har också en tendens att ställa för höga krav på mig själv och min egen förmåga. Vet att jag kan klara det mesta bara jag bestämmer mig för det, men med åren har jag insett att priset inte är mödan värd. Det är bättre att sikta på godkänd och bli glatt överraskad om man får mer än så än att man ska sikta högt och slås ner i besvikelse av att man inte nådde ända fram. Jag har verkligen ändrat mig gällande kraven på mig själv och mitt hem sedan jag fick barn. Tyvärr känner jag fortfarande panikkänslor om någon skulle ringa och säga att de var på väg med kort varsel. Hatar verkligen när folk dyker upp oanmälda! Jag vet att det heter att man får ta det som det är om man kommer oanmäld, men jag vill iallafall inte ha något spontant besök hemma hos mig. Jag har alltid haft kontrollbehov och det är nog det som har gjort att jag nu är sjukskriven för fjärde gången för utmattning. Nu var det i och för sig alla fysiska fel och sjukdomar jag fått på kort tid som gjorde att jag trillade dit igen, men det gäller verkligen att tänka sig för både en och två gånger gällande vad man ska prioritera i vardagen och hur stora krav man ska ha på sig själv! Kram fina du 💖

  Gilla

 3. Jag ställer ganska höga krav på mig själv. Vill gärna ha spontanbesök, men blir superstressad då vi inte alltid har det besöksvänligt enligt mina mått 🙂 Fast sedan gillar jag att komma hem till vänner som har dammsugaren mitt på golvet eller en posthög på köksbordet!

  Jag ställer höga krav på mig själv som värdinna när vi ska ha middag för vänner eller familj. Mina nära vänner försöker få mig att sänka kraven, och jag jobbar på det 🙂

  Gilla

 4. Jag siktar på godkänt och allt ovanför det är bonus. I slutändan när man står där med examensbeviset i handen kommer inte betygen spela någon roll alls vilket är det jag tänker på!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s