Vi ska städa du och jag, eller?

Vem ska städa rummet, du, vi eller tillsammans?

Bellis har sedan hon var liten alltid fått lära sig att man städar efter att man har lekt, och helst gärna att man städar undan det man lekt med då man börjar leka med något annat och det brukar i regel fungera. Jag har köpt en tvättkorg till henne som står på hennes rum nu (ja inte där mitt på golvet såklart). Det tar hon på fullaste allvar. Hon lägger sin smutstvätt där då hon byter om efter dagen eller då hon ska lägga sig. Det gör att hon blivit mycket nogare med att plocka undan efter sig. Det har blivit en rolig grej, hon tycker det är roligt att se när tvättkorgen blir ful. När tvättkorgen blir full får man bära den till tvättstugan för då är det dags att tvätta. Hon lägger inte kläder där i bara för att utan hon lägger verkligen där i då de är smutsiga.

Men det känns ju som man bara tjatar utan respons?

Kan det känns så, ja det kan det. Ibland vill barnet inte städa sitt rum, för hur kul är det egentligen? Hur kul tycker vi det är att städa då övriga ytor vi gör? Vi måste ju det för att annars blir det smutsigt och ofräscht. Det måste även barnet förstå. ”Hur kul är det för kompisar att komma hem till dig om det ser ut som bomben slagit ner?” Jag tror på det att man ska inte tjata men man ska vara konsekvent, det kommer man långt på. Man kan också ta det i småsteg. Barnet kan städa det här så gör mamma (pappa) det här sedan. På så sätt fasar man ut så mamma gör mindre och mindre som ett exempel.

Mama tar upp 14 tips på hur man kan få barnet att ta mer ansvar i hemmet – Barnet blir din lilla städare.

Små uppdrag blir stora uppdrag.

På Bellis fungerar det att ge små uppdrag. Hon kan exempelvis få dammsuga vår vardagsrumsmatta och då blir den väldigt bra gjord då också just för att det blir jätteroligt att dammsuga mattan. Hon lägger ner massor av tid på det då. Jag får hjälp, hon lär sig ta ansvar och det blir ett städprojekt gjort. Man kan också ta hjälp att om mamma viker in all rentvätt kan inte du här i strump och underklädshögen då. Du kan lägga mammas, pappas och dina i varsin hög så hittar du respektive strumpa och lägger dem också i mammas, pappas och din hög. Det blir superkul att känna sig delaktig att hitta alla strumppartner tillsammans och rulla dem rätt, inte sant?

Slutade du vara pedant efter du fått barn?

Lär man barnet att det blir lättare att städa om man städar nu istället för sen. Städar du sedan blir det mycket mycket mer att städa då än om du gör det nu. Ditt rum blir som en tvättkorg med smutstvätt som bara växer sig större med saker att städa. Det tycker ingen är roligt och hjälper du till att plocka undan alla dina leksaker och tar undan det du lekt med så är det mycket roligare att leka igen nästa gång på ditt rum. Då ser man också vad som finns, för tänker man efter har man ju många roliga leksaker i sitt rum. Dem ser man inte om det är oreda och inte undanplockat.

Jag har alltid varit intresserad av inredning och noga med att det är fint hemma. Jag vill ha det så också, gäster ska kunna komma oanmälda utan att behöva föranmäla flera timmar innan så jag hinner städa. Barn lär sig genom oss, inte sant. Lär man sig städa och hålla efter på sitt rum så tror jag faktiskt att det återspeglar sig i skolan också. Man lär sig att det är noga med att göra som de vuxna säger.

En renare vardag, städa tillsammans med barnen

12 reaktioner till “Vi ska städa du och jag, eller?

 1. Jag läste/hörde någonstans att man kunde göra en lek utav det. T.ex. ta en tärning och kasta och så många som prickarna visar, så många ska man städa undan/bort.
  Har inte testat detta själv än. Men funderar starkt på att göra det. 🙂

  Gilla

 2. Vilka bra tips! Joline har skohyllan i hallen som hon städar ibland och så jobbar vi med att hon ska städa sitt rum, ibland gör hon det och ibland går det inte alls…

  Gilla

 3. Sonen gillar att hjälpa till med det mesta hemma, vill gärna moppa golvet osv 🙂 Båda barnen är väldigt duktiga med att lägga tvätten i tvättkorgen varje kväll vilket är skönt. Tycker absolut att det är viktigt att de lär sig hur man ska göra, det behöver inte vara pedantiskt.

  Gilla

 4. Jättebra att redan som barn få in rutinen och får hjälpa till utan tjat och gnäll. Själv är jag kaos och städa i ett, i samma person. Jag älskar att ha rent och iordning men är expert på att skapa kaos i vårt hem. Min dotter har jag upptäckt att hon maniskt måste tvätta och städa sitt hem varje söndag …det var inget jag såg tecken på som tonåring. Då var det ordnning i lådorna och kaos i rummet.
  Kram Kajsa

  Gilla

 5. Bra att hon får lära sig. Jag tyckte det var såå tråkigt att städa när jag var yngre 🙈 Hade det alltid stökigt i mitt rum. När jag väl städade tyckte jag det var så mysigt sen 😊

  Gilla

 6. Jag gillar att städa. Tycker det är jätteroligt! Jag jobbade som städerska i ett kvartal också, det var väldigt kul också 🙂 Fast inte lika kul som att städa hemma eller att rensa i lådor och skåp och vrår. Det tycker jag inte är lika kul. En annan sak jag inte gillar är att dammsuga, för att det lever om så mycket Tack och lov går det lika bra att våttorka direkt (lärde mig det som städerska! Våttorka med KALLT vatten, endast dammsuga mattor). I alla fall… tycker det är väldigt kul att städa och skulle inte lägga mig stökigt tror jag, om jag inte råkade bli allvarligt sjuk XD

  Gilla

 7. Jag har försökt lära hundarna att städa efter sig, men har misslyckats totalt. Tur att de inte fäller så mycket, men jisses vad skit de drar in när det är blött ute.
  Sonen däremot hade jag bättre ”pli på” vad gäller städning. Från det han fyllde 10 år var det hans uppgift att plocka ur diskmaskinen (då nådde han upp till hyllorna), städa sitt rum och dammsuga. Jag gjorde inget av det tills den dagen han flyttade hemifrån. På den tiden var jag ensamstående mamma och sonen och jag kan fortfarande le och skratta åt på vilket stort allvar han gick in för sina uppgifter och vad stolt han kände sig när han fick ”lönen” i form av veckopeng.

  Må gott

  //Britt

  Gilla

 8. Klart man vill ha ordning och reda, om man sen får besök en dag det inte skulle vara så .. ja vad gör det?
  Älskar då vänner bara ” dyker upp ” och man har ju inte nystädat varje dag.🙂

  Gilla

 9. Mina barn har tyckt att det har varit roligt att hjälpa till hemma med allt från städ till matlagning. Visserligen har det gått i perioder under uppväxten hur engagerade de har varit, men de har alltid hjälpt till när man har bett dem. Tror det är jättebra att de lär sig ordning och reda från början. Kram 💖

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s