Hur ser det ut för er vid en separation?

Firar ni alla hjärtans dag?Är det hiss eller diss för er?

BQ och jag träffades då jag var 20 år och han 25 och efter 8 mån förlovade vi oss. Vi förlovade oss just då på ALLA HJÄRTANS – DAG. Kan ni gissa hur många år vi varit ett par? Ska vi dra ut på det eller? 20 år som förlovade och 21 år som par i sommar. Det tycker jag är väl värt att fira och då kanske man skulle ge varandra något fint.

Bör man vara gifta efter 20 ½ år?

Förlovning är egentligen ett första steg till att gifta sig, dock kommer vi ju aldrig dit, morr. Jag tycker ändå att förlovning är någon fint. Det är ett tecken på att man är tillsammans med någon. Det visar att man hör ihop med någon och det behöver man inte vara gifta för tycker inte jag. Jag älskar min BQ vare sig det är Alla Hjärtans dag, att vi är gifta, förlovade eller inget av det.

Tänker man i annan synvinkel?!

Har ni koll på vad det är för för och nackdelar med att vara sambo eller att man är gift?!. Sambolagen, någon som har koll på den? Många vet inte om att man som ett par, då man lever som sambo i en bostad bör göra ett samboavtal. Såklart kan ju det kännas som man har till avsikt att kanske göra slut eller så i framtiden. Det handlar faktiskt egentligen inte om det utan mer än säkerhet. Sambolagen handlar om gemensamma möbler och bostad vid en separation och då ska det delas lika. Det är dela lika även om den andra betalat mer – Gift eller sambo vad är skillnaden

Visste ni detta och hur tänker ni i allt?

Firar ni alla hjärtans dag & vad tycker du om den dagen?

Är du gift, förlovad eller sambo?

Hade du koll på samboavtalet?

17 reaktioner till “Hur ser det ut för er vid en separation?

 1. Vi är gifta och det är inget jag ångrar. Jag känner en stor trygghet i det och en annan sak, vi hade tre efternamn i familjen… Stora barnen efter sin pappa, jag hade mitt flicknamn och mannen och Mira sitt. Allt blev lättare med bröllop =)

  Gilla

 2. Så fint att ni varit förlovade så länge! Jag tycker precis som du att förlovning är en vacker grej som visar att man hör ihop och att man inte alls måste följa de gamla normerna kring att man ska gifta sig om ett år. Min sambo är mer gammaldags dock och vill gifta sig inom ett år efter förlovning villket är anledningen till att vi ”bara” är sambos idag och inte förlovade.

  Gilla

 3. Bra jobbat! Jag och min man har varit ihop i 30 år i år och gifta i 21 år. Ja kan ärligt säga att jag inte har någon kolla på samboavtalet. Kanske inte så konstigt…

  Gilla

 4. Bra jobbat att varit ihop så länge 👏🏻😊.
  Jag ville gifta mig när jag var yngre. Men när mina päron skilde sig. Efter det så ville jag inte gifta mig längre. Men förlovad vill jag bli! 😊.
  Jag & min sambo har skrivet samboavtal. Vi gjorde det i samma veva som vi köpte hus. Vi har även tänkt skriva testamente. För att trygga varann. Om det skulle hända något med någon av oss.
  Att fira alla hjärtans dag ❤️är väl inte så viktigt. Tycker inte jag. Men lite trevligt är det ju att få bara något litet. Men får se vad jag får något eller inte.
  Kärlek tycker jag man ska visa lite varje dag till sin partner. Men även visa kärlek till vänner, familj 💕
  Ha det bra! Kram❣️

  Gilla

 5. Jag har varit tillsammans med Calle i 10 år i år och vi har varit förlovade i 1 år i sommar. Inte omöjligt att vi gifter oss i framtiden, men inget som är planerat just nu. Vi är fortfarande särbor eftersom jag vill vara det så länge jag har hemmavarande barn, men vi tänker flytta ihop i framtiden. Jag har full koll på samboavtal och om vi skulle flytta ihop idag så skulle vi skriva det eftersom vi båda har barn från tidigare relationer. Viktigt att ha koll på det juridiska. Jag älskar mina barn och Calle lika mycket alla dagar, men jag brukar köpa en chokladask till yngsta sonen till Alla Hjärtans Dag. Nu på fredag ska jag och Calle gå ut och äta och fira Alla Hjärtans Dag, men oftast så myser vi hemma istället. Kram 💖

  Gilla

 6. Tänker inte på att det är sämre rent juridiskt att inte vara gift, men mina föräldrar har aldrig gift sig. Lite dumt kanske om man tänker rent praktiskt.. Själv är jag gift, vi träffades 1999 (!!!), förlovade oss 2005, fick dottern 2006, gifte oss 2008 och fick sonen 2011:-) Känns ju helt galet!
  Grattis till er, ni har ju mycket att fira på fredag!

  Gilla

 7. Vad roligt att ni har varit ihop så länge och ni ser så lyckliga ut tillsammans. När jag gick isär med barnens far lurade han på sig allt och på den tiden var jag för svag för att kunna försvara mig. Riktigt dumt och onödigt av mig. Men nu har det redan snart gått fem år så nu kan jag inte göra något åt det tyvärr. Kramis

  Gilla

 8. Kärlek är något man borde visa varandra varje dag tycker jag ❤ Så fina ni är tillsammans! Själv är jag faktiskt singel och känner att det är helt okej, trivs som det är 😀 KRAM

  Gilla

 9. Rent juridiskt har nog inte sambolagen så många fördelar gentemot äktenskap, som flera skriver så är skillnaden stor. Äktenskap ger en större trygghet ffa vid dödsfall och jag tror det är viktigt att även tänka längre än bara till sig själv (jag menar, även tänka på ev barn). Det är betydligt bättre att sätta sig in i hur det fungerar innan något händer (separation/dödsfall) och när man fortfarande är sams. Det är bra att ha en gemensam plan om något skulle hända och det behöver inte betyda att man tror att man någon gång i framtiden kommer separera. Vi gifte oss en vecka innan andra barnet föddes (för 19 år sen), har äktenskapsförord skrivet (i händelse av skilsmässa) och testamente (så barnen ska veta vad som gäller om vi skulle råka ut för en olycka). Har tyvärr alltför stora erfarenheter av vad som kan hända om man inte har koll på vilka lagar och regler som gäller. Lycka till och som tidigare sagts – fria den 29/2

  Gilla

 10. Samboavtalet skyddar inte om någon avlider och man ev har barn….även gemensamma. Då måste man skriva Testamente. Samboavtalet skyddar bara så länge båda lever dvs hur man ska dela eller inte dela bohaget efter en separation. Om en avlider i ett förhållande ärver man ingenting dvs 50% av allt i bohaget ärvs av den avlidnes bröstarvingar. Om dessa saknas ärver föräldrar och syskon….inte partnern som är kvar. Som sambo bara testamentera bort 25% av sin del till till sin sambo. Resten går oavkortat till barnen. Som gift sitter man ju i orubbat bo dvs man ärver allt.

  Gilla

 11. Oj… jodå jag har koll på sambolagen och att det oftast inte är ett samboavtal man behöver. Skillnaderna mellan att vara gift och sambo är väldigt stora även om man har samboavtal. För det första ärver man inte varandra det blir barnen som ärver och är det större summor eller ägodelar som tex ett hur blir oftast överförmyndaren inkopplad. All egendom är inte samboegendom utan endast bostad och bohag inköpt för gemensamt bruk (alltså inte om den ena flyttat in till den andra)
  Fritidshus, bilar båtar etc som bara är skrivna på den ena parten är inte samboegendom. Testamente rekommenderas varmt.
  (Sorry för ett långt, men inte uttömmande svar) 🙂
  Grattis till kärleken och ert förhållandevis långa förhållande ❤️❤️❤️

  Passa på och fria den 29/2 enligt tradition får ju kvinnor fria då

  Gilla

 12. Vad fint att ni varit tillsammans och förlovade så länge! Vi är varken förlovade eller gifta, men sambos sedan 6 år och har pratat om att vi ska göra ett samboavtal för att trygga oss båda ifall om något skulle hända i framtiden. Tror att det är vettigt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s