Svartsjuka kan vara som en sjukdom

Att inse det för sig själv först.

Denna låt passar så bra in på mig i början då BQ och jag träffades. I tidigare förhållanden jag haft så har jag inte varit svartsjuk. Jag var ju t.o.m tillsammans med en bartender innan och det fungerade utan problem. När jag träffade BQ så växte det fram en svartsjuka för mig som för oss vart väldigt jobbig. Något som för mig också var väldigt ovanligt för jag var inte van vid det.

Jag fattade ingenting faktiskt om jag ska vara ärlig, jag vart själv nästan less på mig själv. I början tyckte nog BQ att det var gulligt, minns jag att han sa. Dock växte det sig till att jag tyckte det var jobbigt bara han gick utanför dörren. Jag tror dock att det kan ha att göra med att det kändes så rätt med honom så jag var rädd att förlora honom. Tidigare pojkvänner jag haft var mer utåtagerande och var typ lite ”flirtiga” i sig så man på något vis märkte att de inte var ”flirtiga” då eller vad man ska säga. BQ är mer svårläst och då visste jag nog inte helt vart allt var i alla lägen. Detta vart tillslut ett problem och det har som tur var växt bort då vi vet vart vi har varandra.

Hur lärde jag mig att jobba bort det?

Jag fick helt enkelt lära mig att jobba bort det och det var inte lätt kan jag lova. Dock har jag gjort det och svartsjuka är inget gulligt eller sött, det är bara jobbigt och många förhållanden tar slut för svartsjuka är inte bra helt enkelt. Svartsjuka är som en sjukdom som behöver botas och vi lyckades rida ut den, det är starkt gjort. Varför tar jag upp detta då, JO för nu kan jag det då det för oss inte är ett problem längre. Dessutom är det så vanligt och därför vill jag med detta säga att man måste jobba sig tillsammans för att få bort denna sjukdom i förhållandet.

Dock kan jag inte säga att jag aldrig är svartsjuk numera, för ordet aldrig det är en lögn. Såklart kommer det ibland & jag kommer aldrig tycka att det inte är jobbigt. Dock så är det inte i närheten som det var då. Nu har vi liksom varit ihop så många år att jag vore ganska korkad om jag inte sett om det fanns varningstecken. I sommar har vi varit i hop i 21 år.

Detta tog oss flera år att komma till dessa råd nedan så därför vill jag gärna nå ut med dessa för någon som kanske är i samma situation, eller som blir lätt svartsjuk i relationer.

Jag ska försöka korta ner det så lätt det går, kan erkänna att detta inlägg tog mig över 1h att göra & jag har fått skriva om vissa texter flera gånger.

Hur gör man då?

Det är extremt individuellt, men kan nämna något som man kan ta med sig längst vägen. Jag är ingen expert så jag skriver helt från egen erfarenhet och våra rådJag väljer också att kalla oss partner och den svartsjuke.

DETTA ÄR MINA ORD RAKT IGENOM.

– Prata om det tillsammans du och din partner. Var öppen om det, nedvärdera dig inte och tro att du måste hålla det för dig själv, för då spricker du som en ballong till slut.

– Din partner bör ge ömma blickar och säga kärleksfulla ord då den som är sotis utsätts i de sammanhang som svartsjukan kommer. Partnern ska visa att det är inget att oroa sig för. Har man varit ihop ett tag ser man då den ”svartsjuke” börjar se besvärad ut. Då är det jätteviktigt att partnern verkligen visar att du är nr 1. Det kan räcka med att hålla handen eller ge en puss då ”hoten” kommer i form av det som du blir svartsjuk över.

– Partnern ska inte visa sig arg, eller vara otrevlig om du ex ringer då partnern är iväg på något. Då sättes det griller i huvudet på den svartsjuke och det blir bara så fel. Partnern ska också svara i telefonen, dock såklart inte om du blir lite för extrem och ringer flera ggr i halvtimmen, då har du för stora problem och då behöver du nog prata med någon mer.

– Partnern ska inte stanna hemma bara för dina hjärnspöken, ni hjälper inte någon av er då. Svartsjuka behöver ju inte bara innebära på krogen eller vid utgång. Det kan ju vara vid arbetsplats och vägen till jobbet ex om det är en snygg hen på förskolan/skolan eller vad som. En vardag måste fungera och det är lika stort ansvar på den svartsjuke som på partnern att visa att det inget är att oroa sig över.

– Ta reda på om det finns befog för din svartsjuka. Konfrontera din partner och då ska du se om din partner talar sanning eller inte. Finns det befog för din oro så är problemen mycket större än ”bara” en svartsjuka som behöver jobbas bort. Snoka dock inte bakom ryggen, var istället ärliga mot varandra hela tiden.

– Din partner ska även inte trycka ner dig då du är ledsen även om du innan dess anklagat partnern för något. Det är lätt att säga, för förmodligen är partnern väldigt arg och frustrerad då och känner sig anklagad och påhoppad. Dock är det det värsta man kan göra att bli osams i dessa lägen, för just då behöver båda kärlek och bråka gör det bara 10 ggr värre då den svartsjuke blir ännu mer osäker. Dock måste även partnern få visa sina känslor och säga ifrån, för partnern har det lika jobbigt som du. Partnern har ständigt dåligt samvete mot dig och mot sina vänner, familj omgivning då det bara blir fel vad man än gör får de stämpeln på sig. Partnern kan nästan känna sig ”otrogen” bara för att den ex måste ha kontakt med den kollegan, men vet att du blir jätte osäker och sotis av att de vet att ni jobbar tätt.

Jag blir nästan ledsen då jag skriver detta för jag mådde verkligen inte bra då, dock var BQ och jag ämnade för varandra så vi red ut detta. Vi red även ut 7 års kämpande för att få barn, så vi är starka som sten & jag tänker inte släppa honom, min trygghet här i livet.

Här är fler artiklar jag sökt på på Google som man kan läsa mer om det

Svartsjuka kan driva dig till vansinne

Bota Svartsjuka – En rådgivningsklinik

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

Publicerat av

Mirre - Sweetwords

Hej, här har ni mig, Mirre en Oskarshamnare, som nu bor med min familj i Dalarna. Här skriver jag ner mina tankar i text och bild. Jag jobbar som barnskötare på en större förskola. Lycklig flickvän till BQ sedan sommaren 2001. Efter 7 års kämpande och av dem 2½ års försök via IVF så föddes vår fina dotter, den 23 Nov - 2013. / Välkomna hit, mycket nöje Kram Mirre ❥

5 reaktioner till “Svartsjuka kan vara som en sjukdom

 1. För min del skulle det bero på hur pass svartsjuk min partner var och hur det skulle yttra sig….
  Svartsjuka kan vara väldigt destruktivt och det kan ju också vara ”mildare”. .
  Bra att ni tog er igenom det.

  Gilla

 2. Jag klarade inte av att läsa ditt inlägg, inte för att det är något fel på ditt inlägg utan för att min syster levde med en man som var så svartsjuk och kontrollerande att han misshandlade henne. Jag avskyr svartsjuka och misstro. Hade aldrig klarat av att leva i ett förhållande med svartsjuka och misstro.

  Bra att ni lyckades jobba bort det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s